Miért szereted annyira a vörös házasításokat?

(X)
2021. november 02., 07:02


Házasítás, cuvée, assemblage vagy blend: mindegyik elnevezés azt takarja, hogy az adott tétel legalább kétféle bor vegyítésével jött létre. Szeretjük őket, hiszen az egyes szőlőfajták legszebb tulajdonságait domborítják ki.
Miért szereted annyira a vörös házasításokat?
Akár szőlőfajtákat, akár évjáratokat, akár pedig különböző termőterületek borait keverik össze, a házasítások célja mindig az, hogy egy izgalmasabb, komplexebb élményt adó bor szülessen. A jól kigondolt és elkészített házasítások kiegyenlíthetik az évjárati különbségeket, vagy kiegészíthetik egy-egy fajta hiányosságait is. A cuvée készítése nagy szakértelmet kíván: ismerni kell az egyes fajták jellemzőit, és azt is, hogyan viselkednek más fajtákkal; nem mindegyiknek válik ugyanis előnyére a házasítás. A cuvée-t adó fajtákból a legtöbb esetben következtethetünk a bor karakterére: a címkén szereplő tételek közül az szerepel legelöl, amelyikből a legtöbbet tartalmaz az adott bor. Egy cabernet sauvignon alapú házasítás többnyire markáns, testesebb, tanninosabb bort ad, míg egy olyan cuvée, amely többnyire merlot-ból készült, inkább lágyabb, bársonyosabb ízvilágú lesz.
 
Egy történelmi stílus: újra megtanultuk szeretni a bikavért
 
Magyarországon nagyon kedveltek a vörösboros házasítások, és ezek sokféle stílusban készülnek. A történelmileg ismert stílusokat szigorúan szabályozzák: eszerint a cuvée-ben gyakran helyi fajtáknak kell dominálnia. Ilyenek például a bikavérek.
 
 
Miért szereted annyira a vörös házasításokat?
 
Az Egri Bikavér az egyik legismertebb magyar vörös házasítás, az egri borvidéken termelt kékszőlőfajták borából készül. A classicus bikavér készítésénél meghatározzák, hogy a szőlőcefrét legalább 8 napig héjon kell erjeszteni, a bort legalább 6 hónapig fahordóban kell érlelni. Legalább három szőlőfajta borának házasítása kötelező, arányuknak meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot, de egyetlen fajta borának aránya sem haladhatja meg az 50%-ot. A kékfrankos fajta használata kötelező, és ebből a fajtából kell a legnagyobb arányban házasítani; a turán és bíborkadarka fajták borának aránya pedig együttesen és külön-külön sem haladhatja meg a 10%-ot.
A superior bikavér esetén a szőlőcefrét legalább 14 napig héjon kell erjeszteni, a bort legalább 12 hónapig fahordóban kell érlelni, legalább 6 hónapos palackos érlelés szükséges forgalomba hozatal előtt az Egri borvidéken. Továbbá legalább öt szőlőfajta bora arányának meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot, a kékfrankos kivételével egyetlen fajta borának aránya sem haladhatja meg a 30%-ot, a kékfrankos fajta arányának 30 és 50% között kell lennie, a turán fajta borának aránya nem haladhatja meg a 5%-ot, a cabernet franc és cabernet sauvignon fajták borának aránya külön-külön és együttesen sem haladhatja meg a 30%-ot. A grand superior bikavér esetén további követelmény, hogy a bort legalább 16 hónapig kell fahordóban érlelni.
 
A szekszárdi bikavért legalább egy évig kell fahordóban érlelni és legalább három fajta házasítása kötelező az alábbi kikötésekkel: a kadarka és a kékfrankos fajták együttes aránya legalább 40%; a további fajták együttes aránya nem haladhatja meg a 10%-ot a kész tételben. Prémium szekszárdi bikavér esetén a minimum egy éves fahordós érlelés mellett legalább egy éves palackos érlelés szükséges, szintén  legalább három fajta házasítása kötelező az alábbi kikötésekkel: a kékfrankos aránya legalább 35%, a kadarka aránya legalább 5%, míg a syrah aránya legfeljebb 10% lehet. Továbbá a bikavér az alábbi fajtákat tartalmazhatja a fentieken kívül: cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir.
 
A cuvée boroknak gyakran fantázia neveket adnak a borászok, ezek a nevek általában a bor stílusára, összképére utalnak, megadják általa a bor hangulatát. Léteznek továbbá új vörös házasítások is, mint pl. a villányi RedY. 
 
A bordói házasítások
 
A bordói vörösbor elnevezés mindig cuvée-re utal. A változatos klimatikus viszonyok és az időjárási körülmények sokszor kiszámíthatatlanná teszik a bortermelést, ezt ellensúlyozzák évszázadok óta Bordeaux-ban az egyes fajták előnyös tulajdonságait kihasználó házasításával. Ezt az eljárást tökélyre fejlesztették a bordeaux-i borászok. A bordói blend-et sokan magával a borral azonosítják, nem kevesen hihetetlen összegeket képesek fizetni egy-egy bordeaux-i tételért.
 
Tudtad? Ami a francia borvidékhez vagy Bordeaux városához köthető, azt franciásan írjuk (pl. bordeaux-i borvidék), ami viszont a borhoz köthető, azt magyarosan (bordói házasítás, Bordói November).
 
A bordói vörös blend egyike a világ legtöbbet másolt házasításának, ezek mindig a következő fajtákból készülnek: főként cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc, jóval kevesebb petit verdot és malbec (valamint olykor egy kis carménère).
A bordói vörösborok primer aromái között a feketeribizli, a fekete cseresznye, a szilva, a grafit, az ibolya, a cédrus dominál. A bor készítésének elengedhetetlen tartozéka a barrique hordó, amely egy speciális, pörkölt, 225 literes tölgyfahordó. A több hónapos, esetleg több éves, barrique hordóban való érlelésnek köszönhetően a bor átveszi annak jegyeit, és illat- illetve ízvilága is jellegzetesen megváltozik: csokis, dohányos, vaníliás, pörkölt magvas ízek is kialakulhatnak. A hordókat legfeljebb háromszor használják fel.
A bordói vörösborok általában testes, tanninos, magas alkoholtartalmú tételek,
amelyeknél az évjárat különösen meghatározó. Egy jó évjáratból származó bordói bor hosszan érlelhető, és sokáig élvezhető. Megfigyelték, hogy 5 évente 1-2 alkalommal jönnek nagyszerű évjáratok, legutóbb 2015, 2014, 2010 voltak figyelemre méltóak.
 
Miért szereted annyira a vörös házasításokat?
 
A három legfontosabb bordói fajták közül kettő hihetetlen karriert futott be. A cabernet sauvignon-t 290 ezer hektáron termesztik a világon, a merlot majdnem 270 ezer hektáron terem.
 
Miért szereted annyira a vörös házasításokat?
 
A cabernet sauvignon a cabernet franc és a sauvignon blanc természetes kereszteződéséből jött létre. A leggyakoribb borszőlőfajta a világon. Mérsékelt hozamú, de magas minőségű, tanninos borokat ad. A tannin szerkezete miatt jól érlelhető, a húzósabb tanninok az idővel kerekebbé válnak. A meleg éghajlatú területeken gyümölcsösebb, magasabb alkoholtartalmú, éretten csersavas borok készülnek belőle (Kalifornia, Spanyolország), míg a hűvösebb éghajlatról származó cabernet-nek piros bogyós gyümölcsös ízjegyei vannak és kevésbé testes (Bordeaux, Chile). A cabernet sauvignon a hordós érlelés során veszi fel a cédrusfa, pörkölt kávé, fűszerek aromáit. Olykor durva, vegetális, zöldpaprikás jegyeit sokan kritizálják.
 
 
A cabernet franc korábban érő fajta, amely hűvösebb évjáratokban nagy előnyt jelent. Szép struktúrájú, fűszeres, jól, akár 10-15 évig is eltartható borokat ad, házasításokban a kerekséget hozza. Gyümölcsös és fiatalon is jól fogyasztható. Régiónként különböző fajtaborokat ad: a kaliforniai pirospaprika, az eperdzsem de a bőrös ízjegyek is előjöhetnek belőle. A fajta hazánkban igazi otthonra lelt.
 
 
A merlot lágy, fiatalon is fogyasztható borokat ad: elegáns, kerek, bársonyos. Piros és fekete bogyós gyümölcsök, olykor lekváros jegyek jelennek meg benne, érlelés után aszalt szilva, édes fűszerek, bőrös aromák is érezhetőek. Az újvilági stílus szeder és vanília, az óvilági és chilei tételek vörös szilva és cédrus jegyeket mutatnak. A házasítás során a kemény cabernet sauvignon lágyabbá, gazdagabbá válik tőle. 
 
 
A világ számos táján készülnek nagyszerű bordeaux-i blendek, így Magyarországon is komoly hagyománya van a fenti fajtákból készült házasításoknak. Magyarországon majdnem 6000 hektáron termelik a három kulcsfontosságú bordói fajtát, a cabernet sauvignont, a cabernet franc-t és a merlot-t. Ez körülbelül egyharmada a kékszőlővel beültetett területeknek, és ez is mutatja, hogy mind a borászok, mind pedig a fogyasztók mennyire kedvelik hazánkban az ezekből készült tételeket. Talán azért is van ez így, mert a nagy generáció borászai Villányból indultak a 90-es években, és ők mutattak be először komoly színvonalú tételeket. Villány adottságai a bordói fajtáknak kedvező feltételeket nyújtottak, a villányi borászok pedig sok szőlészeti és borászati újítást hoztak. Ma már más borvidékek is felzárkózott kiemelkedő bordói házasításaikkal. 
 
Hiszen a borokról érdemes olvasni, tanulni, de emellett a kóstolás sem maradhat el.
 
 
 
 
 
Miért szereted annyira a vörös házasításokat?
 
Miért válaszd a Winelovers Webshop-ot online borvásárláshoz?
 
- mert óriási a választék: a webshopban 2500 bort találsz, 220 magyar és 200 külföldi pincészettől
 
- mert sokféle borstílus közül válogathatsz, és egy helyen megveheted a nagypapa születésnapjára az ünnepi aszút, a hétvégi buli alapkészletét és a merengős baráti beszélgetések súlyosabb tételeit
 
- mert a rengeteg bor közül könnyen megtalálhatod a kedvedre valót, hiszen kereshetsz borászatokra, borvidékekre, szőlőfajtákra és borstílusokra is
 
- mert egyedülálló törzsvásárlói programunk lehetővé teszi, hogy egyszeri 15 000 forintos vásárlás felett azonnal élvezhesd is az előnyöket: kartonárakon vásárolhass, és akár 5 és 10 százalékos kedvezményt kapj
 
- mert 30 ezer forintos vásárlás felett garantált ajándékokkal kedveskedünk
 
- mert 100% törés- és dugógaranciát vállalunk 30 napig a megrendelt borokra
 
- mert 20 000 forint felett ingyenes a házhozszállítás, 10 000 forint felett a Pick Pack pontra történő szállítás és külföldre is elvisszük a csomagot
 
- mert a megrendelt palackokat speciális csomagolással védjük a külső behatásoktól
 
- mert 1500 forintos kupont kapsz, ha feliratkozol a webshop hírlevelére
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé