Vesztergombi Csaba: „Meg vagyok győződve arról, hogy a bor élőlény.”

Borászportál
2015. október 21., 18:11


A Vesztergombi Pince már jó előre látszik a 6-os út fölé tornyosodva. Impozáns külseje komoly szakértelmet, és még komolyabb tradíciót rejt magában. Vesztergombi Csaba fogadott minket.
Vesztergombi Csaba: „Meg vagyok győződve arról, hogy a bor élőlény.”
Vesztergombi Csaba
Mi a történetetek, honnan számítjátok a kezdeteket?

Ősi szekszárdi család vagyunk, már az 1700-as évekből is vannak írásos emlékek. Ebből az időből származik a családi címerünk is, amely egyértelműen utal a borászkodásra. Sajnos az ősi pincénket elvették, és nem is sikerült vissza szereznünk, de a 2004-ben épült új pincénk boltozatához sikerült megszereznünk a család régi majorjának bontásából maradt téglákat. Így legalább egy kis részét sikerült megmentenünk a múltnak. Édesapám, Vesztergombi Ferenc 1970 óta foglalkozik hivatásszerűen borászattal, munkája és hozzáértése elismeréseként 1993-ban elnyerte a megtisztelő „Év borásza” címet.
Akkor te gyakorlatilag beleszülettél a borászatba.

Igen, az egész gyerekkorom meghatározó része volt a szőlő. Nagyapám öt éves koromban készített nekem egy kis bádog puttonyt és azzal szaladgáltam a szőlőben szüretkor. Kedvesek ezek az emlékek és idekötnek ehhez a szakmához. Sokan hülyének néznek, de meg vagyok győződve arról, hogy a bor élőlény. Folyamatosan alakul, változik és reagál a körülötte történő folyamatokra. Igényli a törődést, amit igyekszünk is megadni.
 
Soha nem szerettél volna mással foglalkozni?
 
Lehetett volna belőlem bármi, de a családom szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozott. Végül 20 évesen eldőntöttem, hogy én is ezt szeretném folytatni.
 
Melyik a kedvenc szőlőfajtád?

Nagyon szeretem a cabernet sauvignont, de Szekszárdon a kadarkát említjük tradicionális szőlőként, ez a fajta jellemző leginkább a régióra.
 
Miért a cabernet sauvignon? Hazánkban többen is panaszkodnak, hogy nem érik be rendesen.
 
Mert a legek között is a legjobb. Nem hiába nevezik a borok királyának, és vált világfajtává. Nálunk, Szekszárdon minden évben beérik, nem maradt még ki évjárat. Válogatást ritkábban készítünk a fajtából, de az nemcsak a minőségétől, hanem a mennyiségétől is függ. Ha kevesebbet tudunk szüretelni, akkor a Csaba küvé alapját képezi a prémium sauvignon.
 
Vesztergombi Csaba: „Meg vagyok győződve arról, hogy a bor élőlény.”
A Vesztergombi Pincészet
 
Mi a véleményed arról az Eger és Szekszárd között folyó vitáról, a Bikavér hovatartozásáról?

Nincs itt semmi féle vita… a Bikavér az szekszárdi! A viccet félretéve, az első írásos emlék 1846-ból Garay János tollából való, a „Szegzárdi bordal” című versében tesz említést a Bikavérről. Bár volt már olyan vásárlónk, aki „szekszárdi egri bikavért” keresett.
 
Mivel kapcsolsz ki, ha pihenni szeretnél?
 
Sajnos nagyon kevés időm van pihenni, de ha megtehetem, akkor az autók iránti szerelmemnek hódolok. Van egy közel veterán korú tökéletesen felújított VW Golf II GTI-m. Fiatal korom legmenőbb autója volt, ilyennel „jampiztak” a Balatonnál a gazdag nyugat-német turisták, azóta vágytam rá. Ha tehetem, előveszem és megjáratom.
 
A Vesztergombi Pincészet borai megvásárolhatóak a Veritas Borkereskedés üzleteiben és webshop oldalán.
Winelovers borok az olvasás mellé