Készítsd el a saját bikavéredet!

Borászportál
2016. december 10., 20:30


Cuvée-t készíteni bárki tud, csak venni kell egy, kettő, három, négy különböző tételt, aztán addig keresgélni a legjobb házasítási arányt, amíg meg nem találjuk – vagy amíg hatalmas buliba nem torkoll az alkalom. Szekszárdi bikavért készíteni azonban már nagyobb kihívás – így nagyobb izgalom is, derült ki a Mészáros Borházban. A 2016-os Év Bortermelőjénél jártunk!
Készítsd el a saját bikavéredet!
A szekszárdi Mészáros Borház és a kapcsolódó négycsillagos Merops Hotel és Étterem még mindig a borvidék egyik legfényesebben csillogó pontja, egyben az egyik legcsábítóbb úticél. A szaunával és jacuzzival is felszerelt szálló a belvárosban egy szuperlelkes séffel együtt várja, hogy kényeztethesse vendégeit. Mi novemberi látogatásunkkor arra voltunk kíváncsiak, mit kínálnak az aktív kikapcsolódást keresőknek: borkóstoló, nem mindennapi bortúra, borvacsora, majd egy feledhetetlen borászati élmény lett a végeredmény. 
Kalauzaink személyesen a két borász, Mészáros Pál és fia, Péter voltak. Látogatásunk óta Mészáros Pál az Év Bortermelője címet is elnyerte - cikkünk is igazolni fogja, hogy nagyon is megérdemelte!
Mindig volt egy macska, akit meg kellett etetni
 
Készítsd el a saját bikavéredet!
Hol a macska?
 
A család 200 éves pincéjében, hordóminták és helyi finomságok – mangalica kolbászok, hurkák, sonkák és májasok – kóstolásával indult az utunk. A löszös agyagba vájt pince egészen 1995-ig volt a Mészáros Borház főhadiszállása, a borok tárolóhelye. "Gyerekkoromban mi ezt még tanyának hívtuk; itt érlelődtek apám borai, s mivel anyámnak nem lehetett folyton azt mondani, hogy borért megyünk, apámnak mindig akadt itt egy macskája, akit nap mint nap meg kellett eteni" – mesélte somolyogva Pali bácsi. Ottjártunkkor macskát nem találtunk, a 2015-ös Cabernet Franc viszont legalább úgy dorombolt nekünk. Gazdagon fűszeres illatú, nagy testű, igazán telt és mély bor, amelybe még a magas alkoholtartalom és a holland kakaóporos tannin is könnyedén belesimul. Sok-sok gyümölcs és csokoládé ízjegyei – alig várjuk, hogy palackba, aztán piacra kerüljön!
Gyerekként itt játszottunk – a szilvából lekvár helyett pálinkát főztek
A helyben jól láthatóan nagy köztiszteletnek örvendő Pali bácsi nagy lelkesedéssel vezényelt minket végig Szekszárd legszebb dűlőin, s közben gyerekkori és fiatal felnőttkori élményeit is megosztotta. A Szűcsény szurdiktól a Cserhát-tetőn és a Hosszú-völgyön a felújított Remete forrásig haladtunk. Ha nem mondta volna, mosolyából és ellágyult hangjából akkor is kitalálhattuk volna, hogy a borász sokat játszott itt gyerekként, a szilvafákról szilvát szedett, a forrásból vizet ivott, s ezért aztán napjainkban is szívügye, hogy a környék szépen, rendben legyen. 
Land roverünkre visszapattanva a Kerékhegy Bati kereszt kilátóján csíptük el a Nap utolsó erőlködéseit (nyitókép), és egy pohár 2012-es Grand Antiqua Cuvée-vel felejtettük el, hogy egy kicsit hideg lett. A borvidék legmagasabb pontján áll a nap legjobb borát hörpintettük itt fel.
 
Baranya-völgy, Csatári völgy, Iván-völgy, Csacska-szurdik, majd a város felett álló Szőlő kilátó adtak még okot közös sztorizásra.
Nem tudok a környéken még egy ilyen színvonalas éttermet
– ezt viszont már a Merops Hotel és Éttermben válaszolta a kérdésemre egyik Szekszárdon élő útitársam, amikor a helyi gasztronómiai életről kérdezgettem. Itt nemcsak melegítő pálinka és terített asztalt várt minket, hanem Vörös Kriszitán séf személyesen is. Nem csoda, hogy izgult: csak a mi kedvünkért pácolt szarvasbélszín sonkát, készített sütőtökkrém levest házilag füstölt libamellel, sütött (mert hogy ő nem főzi!) házi gnocchit varágányával, hogy a libamájjal erősített sertésszűzről már ne is beszéljünk. A Merops egyértelműen nem a fine dining vonalat képviseli, de a ház testes vörösborai nem is ezt kívánják. Kiadós, igényesen elkészített, házias beütésű, de kellően izgalams fogásokat kaphat itt bárki, válasszon akár az étlapról, akár a napi ebédmenüből.
 
 

@vinoport.hu által közzétett fénykép, 2016. Nov 16., 11:41 PST

 
Jóllakottan elmerengve azt gondoltuk, hogy a túrótorta előtt, a főételhez felszolgált, elegáns és harmonikus 2013-as Cabernet Franc tette fel a nap i betűjére a pontot, de nem. Ez rögtön kiderült, amikor beléptünk a Mészáros Borház dísztermébe, és megláttuk ezt:
Ez nagy munka, de még nagyobb szórakozás!
Lepalackozott hordóminták hada várta, hogy bikavért készítsünk belőlük. A játékszabályt a legújabb borvidéki szabályozás adta, miszerint a szekszárdi bikavérnek legalább 45%-ban kékfrankosból, és legalább 5%-ban kadarkából kell állnia, továbbá a cabernet és merlot aránya nem lehet több 40%-nál, tíz százalékban pedig további 13, a borvidéken telepíthető szőlőfajtát használhatnak a borászok. A cabernet-k, a syrah és a merlot aránya maximum 30% lehet.
 
Alapanyagaink izgatott kóstolása következett, majd az ötletelés, hogy az előttünk álló öt különböző fajtabor – kékfrankos, kadarka, merlot, cabernet franc és sauvignon – legjobb kombinációja mi lehet. Százalékokkal dobálóztunk előbb könnyelműen, aztán az este előrehaladtával egyre kisebb különbségeken is egyre lelkesebben kezdtünk vitatkozni. Soha nem gondoltuk volna, hogy micsoda különbséget jelent egy borban, ha akár csak 2,5%-kal megemeljük egyik szőlőfajta arányát egy másik kárára! Végül négy különböző borházasításunk állt a rajtnál, és este tíz körül Mészáros Péter jól láthatóan egy vérbeli szekszárdi tinó hevével görnyedt az óriáskémcső fölé: vajon melyik a legjobb megoldás, ha figyelembe vesszük például a később várható érlelési jegyeket is?
 
Készítsd el a saját bikavéredet!
A győztes kihirdetésének boldog pillanata
 
Ekkor toppant be Pali bácsi, aki még a vacsora előtt köszönt el tőlünk, hogy részt vegyen Szekszárd új logójának kiválasztásában. A feszült csendet azonnal hangos örömujjongás váltotta fel: gyakorlatilag csapatversenyt játszó gyerekek módjára drukkoltunk a négy bikavérnek. A sokat látott borász elé azonnal négy pohár került, benne a négy házasítással, aztán legalább öt perc néma csend következett (végtelen hosszúnak tűnt!). Pali bácsi újra és újra kóstolta az összes bort, elejétől a végéig, aztán vissza, arcán semmi nem utalt arra, hogy a tapasztalt borszakértők összeállítása, fia házasítása, vagy éppen a laikusok szájíze alapján kimért arányok tetszenek neki a legjobban.
 
Végül mély lélegzetet vett, és kimondta: az utolsó házasítás a nyerő, amely valójában az azt meglőző próbálkozások kompromisszumos eredménye volt. Azonnal töltené a hivatalos szekszárdi palackba. 
Gyermeki örömmel csaptunk egymás tenyerébe, még ismeretlenként is: megvan a 2015-ös bikavér, ez az, a mi borunk! 
 
Ezt az élményt biztosan soha nem fogjuk elfelejteni, úgyhogy már csak azt reméljük, hogy tényleg a mi házasításunk kerül majd a Mészáros címkék alá. Persze a Meropsban akár neked is bármikor részed lehet hasonló élményekben, úgyhogy ha sietsz, még az is megtörténhet, hogy te még a miénknél is jobb cuvée-t raksz össze a házigazda borászoknak, és végül a te recepted alapján a került a Mészáros Bikavér 2015 a boltok polcaira.
Winelovers borok az olvasás mellé