Fröccs

"Egy felejthetetlen pincelátogatás története" címmel lehet nevezni a Hungarianwines boros cikkíró-versenyére

Július 08. 16:16
Az elmúlt hat év során több mint 500 írás érkezett a Hungarianwines.eu boros cikkíró-versenyére angol és magyar nyelven. Összesen több mint 30 országból neveztek Indiától Törökországig, az Egyesült Államoktól Oroszországig.
 
A verseny célja az, hogy segítse a hazai borászatokat a vészesen csökkenő magyar borfogyasztás korában. Hiszen a bor jó, 100% szőlőből készül, van benne szenvedély, művészet, és ott van benne az őseink története!
 
\

Idén egyetlen kategóriát indítanak, hogy minél többen tudjanak nevezni, ez pedig a következő:
"Egy felejthetetlen pincelátogatás története".
 
A szabályok is egyszerűbbek lettek:
– Minden olyan írással lehet nevezni, amely 2024-ben készült, és online elérhető valahol (akár saját Facebook-oldalon, az oldal tetejére "tűzve").
– A hosszúsága minimum 2000 és maximum 10 000 karakter.
– A cikk témája egy (vagy több) magyar pincészet.
– A beérkezett cikkeket a Hungarianwines.eu csapata fogja bírálni. A legjobbnak ítélt 9-12 cikk felkerül a Hungarianwines.eu oldalára (a nevezések számával arányosan), ahol a közönség szavazata dönt majd.
– A győztes ismét spanyol pezsgőtúrát nyer, illetve borcsomagot, digitális érmet és páros meghívót az augusztus 15-i Hungarian Gettogetherre, amelynek helyszíne a Sauska tokaji birtoka.
– Nevezési határidő: július 25. Szavazási szakasz: július 27. – augusztus 5.
A verseny honlapja is hamarosan elkészül bővebb információval, de addig is kóstoljatok, járjátok az országot, és írjatok!
Aki már most nevezne, ide küldje írását!

Ha nyár, akkor buborékok!

Június 24. 10:10
Június 1-jén indult a Magyar Bormarketing Ügynökség fiatalokat célzó országos Buborékok nyara kampánya, amely a tavalyi évhez hasonlóan, 2024-ben is a hazai zenei élet népszerű alakjaival és a legnagyobb zenei fesztiválokon népszerűsíti a minőségi magyar borokon és pezsgőkön alapuló koktélokat. 
 
Követve a tavalyi nyár népszerű állomásait, a fogyasztók idén is találkozhatnak a Magyar Bor standokkal a Balaton Soundon és a STRAND Fesztiválon is, azonban idén a Budapest Parkkal együttműködve egész nyáron egy különleges, Buborékok Nyara Terasszal is várják a budapesti zenei élet szívében a borkedvelő fiatalokat. Koktélpromóció keretében a Sziget Fesztiválon, illetve a BOLDOGkisfalud Fesztiválon is részt vesznek a nyár borkoktéljai. 
 
2024-ben a VALMAR duó, Marics Peti és Valkusz Milán bizonyítja be, hogy a fröccsön túl is van élet. Az együttműködés keretében a nyár egyik nagy slágerének ígérkező PONT JÓ című daluk mutatja be, milyen tökéletesen passzol egy borkoktél a nyári estékhez. 
 
Ha nyár, akkor buborékok!
 
Az MBÜ három koktéllal is készül a nyárra, hogy biztosan mindenki megtalálja a kedvencét. Az italokat Nagy Zoltán, a Boutiq’Bar tulajdonosa, a hazai koktélvilág megkerülhetetlen alakja álmodta meg, így garantált a csavar mindhárom ital esetében. A rozé alapú Pink Vibe kékfrankossal, bodzaszörppel és egy csepp sóoldattal megbolondítva hoz frissességet a baráti iszogatásokba, míg a vörösbor és tonic egyesüléséből született Ruby Tonic a kesernyésebb ízek szerelmeseit szólítja meg. A stílusos tóparti felfrissülést a fehérbor alapú Balaton Rizz garantálja, pezsgővel és levendulaszörppel kiegészülve.
 
A június 21-én, a VALMAR koncert estéjén, a Budapest Parkban megrendezett kampányindító sajtótájékoztatón Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos elmondta, hogy az Ügynökség Buborékok nyara kampányának célja elsősorban az Y- és Z-generáció tagjainak megszólítása, olyan eszközökkel, amelyekre fogékonyak, ez pedig célcsoport-releváns csatornákon, a közterületi eszközök mellett például fesztiválokon, valamint Instagramon, Tik-Tok-on, YouTube-on és influenszereken keresztül történik.
 
Kiemelten fontosnak tartottuk, hogy a tavalyi sikeres együttműködés fényében idén is aktívan bevonjuk a hazai borásztársadalmat a kampányunk megvalósításába, így a "Buborékok nyarához" digitális csatornáikon és országszerte megtalálható, kóstolóhelyi aktivitásaikkal is csatlakozhatnak borászok.” -  tette hozzá a kormánybiztos.
 
A kampány főszereplői tehát a buborékos borok, a pezsgők, a habzóborok és a fröccsök, valamint a bor- és pezsgőkoktélok, amelyek (újra)felfedezésére és felelősségteljes fogyasztására hívja fel a figyelmet a Magyar Bormarketing Ügynökség. 
 

Concours Mondial Bruxelles: 10 magyar aranyérem született

Június 19. 13:44
A 2024-es Concours Mondial Bruxelles nemzetközi borversenyen 10 magyar bor is aranyérmes lett, köztük a Kancellár Birtok 2020-as Nagy-Somlói Furmintja. Korábban beszámoltunk arról, hogy a somlói borászatnak szinte alig van olyan bora, amelyik ne nyert volna már aranyérmet a legismertebb borversenyek valamelyikén, legutóbb a Berliner Wine Trophy-n taroltak, nemrég pedig a Decanter World Wine Awards 2024-en két arany-, egy ezüst-, és hat bronzérmet szereztek. 
 
Concours Mondial Bruxelles: 10 magyar aranyérem született
 
A Concours Mondial de Bruxelles-en aranyérmet nyert továbbá a Streit-Zagonyi Pincészet két bora, az Union 2018 és a Villányi Franc 2018, a Jammertal Koh-I-Noor Merlot 2017, a Bock Libra 2020 és Essencia 2020 is. 
 
További aranyérmes pincészetek: Kvassay Pincészet, Haraszthy Pincészet, TR Wines Tokaj
Az összes magyar aranyérmes bor itt tekinthető meg.
 
Az 1994-ben alapított rangos Concours Mondial de Bruxelles a borversenyek egyik referenciájaként ismert. Függetlensége, szigorú szabványai és kóstolási eljárásai a fogyasztók számára megbízható eligazodási pontot jelentenek. A Concours Mondial de Bruxelles fő céljai között a kezdetektől szerepelt, hogy minőségi útmutatót adjanak a fogyasztóknak szerte a világon, valamint hogy medáljaik útlevelet biztosítsanak a nyertes borok nemzetközi sikereihez. Emellett széleskörú marketingtevékenységgel segítik a díjazott borok értékesítését.
 
 
###ROADBLOCK1###

Száraz, édes, fajtabor vagy házasítás: a chenin blanc rendkívül sokoldalú

Június 10. 18:37
Június 10. a chenin blanc világnapja. Mit tud ez a fajta és miért tegyünk vele egy próbát, ha még nem ismerjük?
 
Száraz, édes, fajtabor vagy házasítás: a chenin blanc rendkívül sokoldalú
kép forrása: www.wsetglobal.com
 
Eredendően a chenin blanc-t a Loire-völgyben termesztették, de mára számos dél-afrikai tétel vetekszik francia társaival. Kaliforniában is virágzik a termesztése, generációk óta. A fajta sokoldalúsága figyelemre méltó, és a stílusok sokféleségében, amely létrehozható belőle, szinte mindenki talál kedvencet.
 
Mi az a Chenin Blanc bor?
A Chenin Blanc egy fehér száraz vagy édes bor, ill. pezsgő, amelyet az azonos nevű szőlőfajtából állítanak elő. Jellemzően gyümölcsös, élénk, ínycsiklandó savakkal, vagy – a legjobb esetben – mindkettővel rendelkezik. A Chenin Blanc népszerűsége évek óta növekszik, különösen az úgynevezett újvilági termelők körében, akik Dél-Afrikától Kaliforniáig izgalmas helyszíneket találnak a termesztésükhöz, és sokan kísérleteznek az elksézítési módokkal is.

A francia Loire-völgyben vitathatatlanul a Vouvray és a Sanennières márkák a legismertebbek, bár az Anjou és a Saumur is kiemelkedő. (A legtöbb esetben ezek a helynevek jelennek meg a címkén a szőlő neve helyett.) A Quarts de Chaume és a Jasnières Chenin Blanc elnevezéseket is érdemes keresni, valamint a Crémants de Loire-t, amelyben a chenin blanc gyakran fontos szerepet játszik. A dél-afrikai Chenin Blanc korábban az afrikai szóhasználattal Steen néven volt ismert, bár manapság egyre többen használják a Chenin Blanc-t megnevezést.  Dél-Afrikában a fajta különösen jól teljesít Stellenboschban, Franschhoekben és Swartlandben. Kaliforniában nagy múlttal rendelkezik – érdemes keresni a Chalone-t vagy a Lang & Reed-et. 
 
Miért érdemes megkóstolni a chebnin balnc-t?
 
Elképesztően sokszínű: a karcsúbb tételektől az érlelt, komplex fehérekig vagy a már említett pezsgő összetevőjeként.
A chenin-ből készülő Crémant de Loire kiváló ár-érték arányú, ételbarát és tökéletes aperitif. Csendes borként is élénk savassága kiválóan működik a gazdagabb ételekhez: a vajjal készülő vagy akár zsírosabb hal- és szárnyasételekhez, 
sült pulyka mellé.
 
A Chenin Blanc íz- és aromaprofilja

A szárazabb változatok élénkek, gyümölcsösek citrusos és csonthéjas illatokkal, melyeket ínycsiklandó savak és gyakran ásványosság jellemez.
Ha édesebb stílusban készülnek, különösen ha a Quarts de Chaume botritiszes szemekből készülő tételeire gondolunk, kifejezetten mézes karaktert kapnak, amely tökéletes sajtfogásokhoz, desszertekhez, libamájhoz. A pezsgő és a száraz csendes Chenin Blanc a legjobb behűtve, bár a bor melegedés hatására összetettebbé válik. Az édesebb változatok hűvösen fogyaszthatók, de nem túl hidegen, így mézes, olykor földes és virágos árnyalataik még teljesebben kifejeződnek. A Chenin Blanc borok legjobban sauvignon blanc stílusú vagy univerzális borospohárból fogyaszthatók.

Bárdos Sarolta a Borászok Borásza

április 29. 08:26
Az április 27-én megtartott  Díjátadó Gálán Bárdos Saroltát választották a tizennyolcadik Borászok Borászának, valamint átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat. A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték.
 
Az 50 legjobb magyar borász listáját az elmúlt évek győztesei állították össze – ők ötvenen lettek a Borászok Borásza jelöltjei. A jelöltek egy-egy szavazatukkal, két forduló alatt maguk közül választották meg a végső győztest. Ennek alapján lett Bárdos Sarolta a 18. Borászok Borásza, így ő kapja a 18. csillagot Budapest belvárosában, a Zrínyi utcában található Borászok Borásza Csillagok Sétányán.
 
Bárdos Sarolta a Borászok Borásza
 
A koccintással egybekötött avatást május 10-én, 11.00 órakor tartják; érdemes követni az ezzel kapcsolatos részletekért a Borászok Borásza Facebook oldalát.
 
A Borászok Borászai megválasztották a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Idén két borbarát is elnyerte a díjat: Ambrus Lajos (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője) és Wojciech Bońkowski (Master of Wine, Tokaj szakértő).
 
Bárdos Sarolta a Borászok Borásza
 
A Jövő Borásza díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány már nyolcadik alkalommal írta ki a Jövő Borásza Ösztöndíjat, amelyre borász hallgatók pályázhattak és a nyertes Kota Miklós többek között 1.000.000 forintot nyert külföldi szakmai gyakorlatra. Nyereményének lényege a tanulás és tapasztalatszerzés lehetősége az alábbi módokon:
 
  • a „Jövő Borásza” cím viselése egy évig
  • féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó 1.000.000,- Forintos anyagi támogatása
  • szüret valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél
  • tiszteletjegy a Borjog és Bormarketing Konferenciára
  • meghívó a Borászok Borásza gálára az ünnepélyes eredményhirdetésre
 
Bárdos Sarolta a Borászok Borásza
 
A következő kiírás is hamarosan elérhető lesz, érdemes meglátogatni majd a Borászok Borásza honlapját a részletekért. Annyit már most lehet tudni, hogy az időzítés a hagyományok szerint alakul, amely alapján november 15-ig lehet pályázni borászati, szőlészeti vagy bormarketing témában a következő Jövő Borásza Ösztöndíjért.
 

Elkezdődött a 15. Nemzetközi Borturizmus Konferencia

április 10. 13:06
A 15. Nemzetközi Borturizmus Konferenciának (Iwinetc), ebben az évben Bulgária második legnagyobb városa, Plovdiv ad otthont. A konferenciát Anthony Swift, az Iwinetc alapítója, Alexander Iotsef, Bulgária Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Minisztérium helyettes minisztere és Plovdiv polgármestere nyitotta meg.
 
Elkezdődött a 15. Nemzetközi Borturizmus Konferencia

A konferencia résztvevői megismerkedhetnek Plovdiv nevezetességeivel, meglátogathatják az újonnan nyílt a Phillippolis Püspöki Bazilika alapjaira épült látogatóközpontot, majd szintén csodás mozaikok között a Kis ókeresztény bazilika látogatóközpontjában ismerkedhetnek Bugária boraival, elsősorban a Rubin, Mavrud és Misket szőlőfajtákkal.

A konferencián bemutatkoznak Bulgária borvidékei, borai, turisztikai lehetőségei, az résztvevők izgalmas előadásokon vehetnek részt. Az eseményen olyan aktuális  témák kerülnek előtérbe, mint a fenntarthatóság, a mesterséges intelligencia szerepe, az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok népszerűsége.

A konferencián Magyarországot a bortúrákat szervező Wine a’More Travel képviseli.

“Megfelelő gondoskodással és türelemmel a borvidék borai hosszú életűek is lehetnek”

április 08. 10:48
Bognár Attila a Badacsony New Yorkban rendezvényen kóstolta a borvidék legjavát.
 
“Megfelelő gondoskodással és türelemmel a borvidék borai hosszú életűek is lehetnek”
 
Ebben az évben is a New York Palota Róma terme adott otthont a Badacsonyi Borvidék borászainak és egyéb kiállítóinak, akik immár 13. alkalommal érkeztek Budapestre a szokásos borvidéki bemutatóra. A rendezvény a borvidék borászai számára kiemelt jelentőséggel bír, hiszen ilyenkor tudnak személyesen találkozni már meglévő és potenciális fogyasztóikkal. Badacsony immár túlnőtt a boros-strandolós helyszín jelentette sztereotípián, hiszen egész évben nyitva tartó borászatokkal és számos gasztro- és kulturális programmal várják az idelátogatókat. A kiemelt program persze továbbra is a júliusi kéthetes Badacsonyi Borhetek, de az év minden időszakában találni változatos programokat a borvacsoráktól kezdve az egyes szőlőfajtákra felhúzott programokig (Kéknyelű Piknik, Bortriatlon stb.). 
 
Ilyen hosszú múltra visszatekintő borvidéki bemutatkozóval más borvidékünk nem nagyon jelentkezett. Pozitív példája ez a nálunk oly sokszor hiányzó kitartó összefogásnak, közös gondolkodásnak és közös munkának. A borászok mellett fontos szerepe van ebben az őket tömörítő és koordináló Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesületnek, mely a szervezésben is kiemelt szerepet játszik. Idén harmincnyolc kiállító borászat mintegy kettőszáz bora volt kóstolható a rendezvényen, de a borászatokon kívül minden évben helyi turisztikai szolgáltatók, termelők, programszervezők is részt vesznek. Nekem személyes kedvenceim a Szegi Családi gazdaság isteni finom sajtjai, melyek remek kísérői a borvidék borainak. 
 
A sétáló kóstolón túl, folytatva az eddigi hagyományokat a Vivaldi teremben idén is egy teltházas, egyedülálló mesterkurzus színesítette a Badacsony New Yorkban eseményt: az informatív és finom humorral megfűszerezett Pásztoróra / Badacsonyi borok titkos találkára hívják illő s méltó párjukat című mesterkurzuson az ínyenc ételek és a badacsonyi borok közötti harmónia világába avatták be a résztvevőket.
 
A kóstolt borok mindegyike hibátlan volt, jól tükrözte a fajta és a terroir sajátosságait. Számomra az egyik izgalmas aspektusa a mostani kóstolónak az évjáratok közötti különbségek voltak. A kóstolt tételekből azt éreztem, hogy 2021 az egyik legjobb évjárat (lehet) az elmúlt húsz évből. 2022-ben a nagyobb meleg miatt a savak alacsonyabbak, a borok korábban érnek, akadnak borászok, akik először ezért inkább ezt az évjáratot viszik piacra. És ott van 2023, amelyet sokan még a 2021-esnél is jobbnak tartanak, de azok a borok még nagyon fiatalok, a bennük rejlő potenciált viszont már most is megmutatták. Nem mellékesen azért is kóstolhattunk ebből az évjáratból tételeket bizonyos pincéktől, mert a korábbi évjárataik már kifutottak. Jelen voltak a korábbi évjáratok már bizonyított tételei és néhány muzeálisnak számító ritkaság is.
 
“Megfelelő gondoskodással és türelemmel a borvidék borai hosszú életűek is lehetnek”
 
Első körben most is az olaszrizlingekre koncentráltam. Egyrészt mert kimondottan kedvelem, másrészt pedig mert ez igen sokrétű fajta. Termése megbízható, sokféle stílus készíthető belőle, a fröccsbortól a dűlőválogatásokig és a kései szüretelésű édes borokig. A borvidék kiemelt fajtája, szinte minden borász szortimentjében ott van. A nehezebb évjáratokban sincs vele akkora gond, mint a többi fajtával. A mostani kóstolón három tételt mindenképp kiemelnék. A Borbély pince 2021-es Bács-hegy olaszrizlingje nemcsak a fajta, de az egész rendezvény egyik legjobb bora volt. Ezt a koncentrációt, zamatgazdagságot, ha jól rémlik utoljára 2013 évjáratban éreztem. A másik az Éliás pince Fent a hegyen 2022-es olaszrizlingje, amely, ahogy nevéből is adódik, a pince körüli részről, a hegyről származó termés gyümölcse. Komplex, hosszú, szeretni való. A harmadik kedvencem pedig a Váli pince 2022-es olaszrizling válogatása. Váli Péter volt most az egyik olyan borász, akinél tökéletes sort kóstoltunk, minden bor nagyon tetszett. Ez a válogatott olaszrizling koncentrált, ásványos, hosszú, izgalmas. Az említett hármon kívül is akadt még több olyan olaszrizling, amely mindenképp az átlag fölé emelkedik. Ezek a következők: Málik Zoltán 2021-ese, Laposa 2021-es Apukám Világa olasza, Szászi Endre 2022-es Kabócás Olaszrizlingje, a Sipos Borház 2021-ese, az Illés Borászat 2022-es Napkő és Holdkő olaszrizlingjei, valamint a Sabar Borház 2022-es Single Vineyard Bács-hegy olasza.
 
Másik kedvenc fajtám a kéknyelű a borvidékről. Ez olyan unikális, máshol sehol nem található kincs, amelyet óvni kell. Minden tiszteletem azon borászoké, akik ezzel foglalkoznak, nem hagyják, hogy feledésbe merüljön, annak ellenére, hogy érzékeny fajtáról beszélünk, ami sok-sok munkát és törődést igényel. Viszont kiemelkedő borokat eredményez hozzáértő és türelmes kezekben. A türelmest azért mondom, mert minden évben kiemelem, így most is, hogy ennek a fajtának időt kell hagyni, míg összeáll. Kell neki egy palackos érlelés, hogy komplexebbé, kerekebbé váljon. Most is igyekeztem a szortiment lehető legtöbb tételét megkóstolni, és kb. ugyanazon borászok kéknyelűi tetszettek, mint az előző években. Ez talán nem véletlen, hiszen ők évek óta bizonyítanak ezzel a fantasztikus badacsonyi fajtával: Málik pince 2021-ese, Borbély pince 2021-es kéknyelű selection-je, Váli 2021-ese, a Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2022-ese, Folly 2022-ese, Sabar 2022-ese, Istvándy 2021-es Kékderű kéknyelűje, a Fata pince 2020-asa és a Németh Pince 2023-asa voltak azok, amelyek kiemelkedtek. Ez utóbbi még nagyon fiatal, de már most is mutatja a benne rejlő potenciált. 
 
Régebben a borvidék húzóereje a szürkebarát volt. Borászokkal beszélgetve ez a fajta mostanra inkább harmadik vagy negyedik számú fajta lett az egyes pincéknél. Egyre többen panaszkodnak arra, hogy nehezebb eladni, mint korábban. Persze ettől még továbbra is kiemelt figyelmet érdemel, mely szintén többféle stílusban készül Badacsonyban, a könnyedebbtől kezdve a dűlőszelektált tételeken keresztül, a hosszabb ideig héjon áztatott pinkes színűtől, a kicsit több maradékcukros verzióig. Az egyik legizgalmasabb a fajtából a Váli pince 2022-es pink színű tétele volt. Kiemelnék még két hagyományos stílusú, koncentráltabb, ásványosabb tételt 2022-ből: a Málik és az Éliás Fent a hegyen szürkebarátot. Különleges stílust képviselt a Domaine Edegger Pincészet 2021-es amfórás Kápolna szürkebarátja.
 
“Megfelelő gondoskodással és türelemmel a borvidék borai hosszú életűek is lehetnek”
 
Egyre több szerepet kap a borvidéken a rajnai rizling is, akár önálló fajtaborként, akár házasításokban. Ha rajnait kóstolunk, akkor elsőként a Villa Sandahl Rajnai rizlingjei ugranak be a borvidéken. Ők minden évben komoly sort hoznak a fajtából, több évjáratból is, idén például 2018 és 2022 közötti tételeket kóstolhattunk tőlük. Nagyon tetszett a Soild Ground névre keresztelt friss 2022-es, ahogy pedig léptünk visszafelé az évjáratokban, úgy erősödtek a palackérlelés jegyei. Most sem okozott csalódást egyik bor sem. Rajtuk kívül is volt néhány kiemelkedő tétel. Bejött nagyon a Nyári Pince 2021-ese, az A’Capella Szőlőbirtok 2021-ese, a Villa Tolnay Borház 2021-es Kápolna-domb rajnaija is. A Váli pince 2021-es Tabula Rasa rajnai rizling az egész kóstoló egyik legjobb bora is volt egyben. Míg a Németh pince 2022-es „Rajnai rizling szerintem” a fajta erőteljesebb stílusát mutatja, addig a szintén 2022-es „Csaknekedkislány” névre keresztelt töppedt szőlős édes bora azt mutatja, hogy a fajtából különleges természetes édes borok is készíthetők a borvidéken. 
 
Minden évben kíváncsian kóstolom a badacsonyi vörösborokat is. A borvidéken jól érzi magát a syrah, a kékfrankos, a pinot noir és a bordeaux-i fajták is. Egyre több pincészet foglalkozik vörös szőlőfajtákkal, melyek általában gyümölcsösek, jól ihatók, ugyanakkor képesek visszaadni a borvidék ásványos jegyeit is. A vörös fajtáknál évek óta kiemelkedő szerepet játszik Török Csaba (2 HA pincészet). Idén négy vörösbort hozott a kóstolóra, a 2020-as syrah és szintén 2020-as cabernet franc komplex fajtajelleges tételek, a 2021-es Tabunello megmutatja, hogy az olasz sangiovese szőlőfajtából itthon is lehet komoly bort készíteni. Míg a 2019-es Courage egy olyan bordeaux-i házasítás, amely jelen pillanatban nemcsak a borvidék, hanem az egész hazai borszféra egyik legjobb vörösbora. Csaba vörösein kívül tetszett még a Jakab pince és Váli Péter egyaránt 2021-es syrah-ja, a Domaine Edegger Pincészet 2018-as Georg-ja (Cabernet sauvignon+merlot), Sike Balázs 2021-es Cabernet franc-ja.
 
A borvidéken számos más fajtából is készülnek nagyon izgalmas és egyedi tételek. Ezek közül most a Málik Pince 2021-es Zöldszilvániját emelném ki, ezzel a fajtával más pince nem nagyon foglalkozik. Málikék évek óta hisznek benne, és a 2021-es évjárat szerintem igazi minőségi ugrást jelent a korábbiakhoz képest. A pince 2021-es Zeus-a szintén kiemelendő. Ami szintén tetszett, az a Domaine Edegger 2020-as Qintessence sauvignon blanc-ja, és 2020-as Jakob chardonnay-ja, a Nyári pince 2021-es hárslevelűje (tőlük az Emese Álma cuvée is, melyben szintén van hárslevelű), a Szászi pince 2022-es Rózsakő, a Németh Pince 2022-es Budai zöld és 2023-as Rózsakő. 
 
A végén pedig érdemes kiemelni, hogy a Szeremley pince idén hozott két nem akármilyen muzeális kincset: a 2005-ös késői szüretelésű édes Zeus-t és az 1998-as szinten kései szüretelésű édes olaszrizlinget. Ezek a borok ékes példái annak, hogy a borvidék borai hosszú életűek is lehetnek, megfelelő gondoskodással és türelemmel. Méltó zárása volt a kóstolónak ez a két bor. 
 
 

Rekordszámú magyar részvétellel zajlott a 30. ProWein

Március 14. 12:10
Közel 40 borászattal, mind a 6 magyar borrégió képviseltette magát az idei ProWein borszakmai rendezvényen Düsseldorfban. A világ legnagyobb borkereskedelmi rendezvényén idén több mint 5700 kiállító vett részt március 10-12. között. Az idei magyar közösségi részvétel a Magyar Bormarketing Ügynökség (MBÜ) szervezésében valósult meg. 
 
Rekordszámú magyar részvétellel zajlott a 30. ProWein
 
A Magyar Bormarketing Ügynökség idén először önálló közösségi szervezőként vett részt és képviselte hazánkat, valamint a magyar borokat és borászokat Düsseldorfban, a ProWeinon. A korábbi évekhez hasonlóan, idén is rengeteg újdonság és izgalmas tétel volt a magyar standon, ahol a látogatók a hazai borászszakma kiemelkedő alakjai és nemzetközi szakértők tolmácsolásában ismerkedhettek meg a magyar borvilág sokszínűségével, valamint a legfontosabb fajtákkal, stílusokkal és borvidékekkel.
 
Az érdeklődők Master of Wine-ok vezetésével tematikus mesterkurzusokon vehettek részt és ismerkedhettek meg a legkülönfélébb magyar borokkal. Szó esett többek között a Magyarországra jellemző őshonos szőlőfajtákról, vulkanikus borokról, könnyű vörösekről, fenntartható borkészítésről, a fiatal borászok újhullámos megoldásairól és természetesen Tokajról.
 
A Magyar Bormarketing Ügynökség legfőbb küldetése, hogy növelje a magyar borok láthatóságát és presztízsét– ezen keresztül pedig értékét – a világban. Az elmúlt évek eredményei egyértelműen mutatják, hogy a méltán híres tokaji aszú mellett a vulkanikus borok, a kékfrankos és a száraz tokaji borok a legkeresettebbek a külföldi vásárlók körében, így Düssedorfban is az egyértelmű export potenciállal rendelkező fajtákra került a hangsúlyt.
 
A ProWeinhoz hasonló nagy nemzetközi expókon való részvétel nem csak a kiutazó borászatoknak biztosít megjelenési lehetőséget, de tovább javítja Magyarország borainak versenyképességét is.
 
Forrás: Magyar Bormarketing Ügynökség

Pályázat a Balatonfüred – Csopaki Borvidék arculati elemeinek megújítására

Március 04. 13:27
A Balatonfüred-Csopaki borvidék legfontosabb arculati elemeit kívánja modernizálni a Balaton Kör és a velük együtt dolgozó együtt dolgozó Rizling Generáció Egyesület. Grafikusok, képzőművészek pályamunkáit várják.
 
Pályázat a Balatonfüred – Csopaki Borvidék arculati elemeinek megújítására
 
Barabás Barna ötletgazda elmondása szerint céljuk az egységes, jól felismerhető és időtálló kommunikáció megteremtése, amely hozzáadott értéket teremt a környék szőlőtermesztőinek és borászatainak, valamint megkönnyíti a tájékozódást a környékre látogató vendégek számára.
A nemzetközileg is sikeres tapasztalatokat felhasználva tervezték meg a mintaprojektjüket, amely idővel más borvidékek, borrégiók számára is k
követendő példa lehet.
 
A Balatonfüred-Csopaki borvidék arculati elemeire vonatkozó tervpályázati felhívást a Balatonfüred-Szőlősi hegyközség indítványozására a Balatonfüred-Csopaki borvidék hegyközségei, valamint a Rizling Generáció Egyesület, mint lebonyolító szervezet teszi közzé. A zsűri tagjai neves képzőművészek, grafikusok, építészek, tájépítészek, borászok. A pályázat részletei és a nevezési feltételek a Rizling Generáció Egyesület honlapján érhetők el.
 
A Rizling Generáció 2015. augusztus elején a Balatonfüredi Borhetek  megnyitóján jelentette be megalakulását. Az egyesület 25 tagpincészettel indult útnak a Balatonfüred-csopaki borvidékről, köztük a legnagyobb termelőktől a kisebb kézműves borászatokig. A tagok elsősorban második generációs, fiatal borászok, akik küldetésüknek tekintik a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidék, illetve a Balaton-felvidék tradicionális és különleges borainak népszerűsítését, továbbá a térség idegenforgalmi vonzerejének növelését. Az egyesület célkitűzései között szerepel összehangolt bormarketing tevékenység folytatása, valamint táj-, fajta- és eredetvédelmi stratégia kialakításával a minőségi szőlő- és bortermelés ösztönzése - írják weboldalukon.
 
forrás: hnt.hu