Alig van olyan Kancellár-bor, amelyik nem kapott aranyérmet a Berliner Wine Trophy-n

(X)
2024. március 26., 15:49


A somlói borászat idén öt, a tavalyi nyári forduló után pedig hat arannyal érkezett haza.
Alig van olyan Kancellár-bor, amelyik nem kapott aranyérmet a Berliner Wine Trophy-n
A Berliner Wine Trophy Németország legbefolyásosabb borversenyévé és a világ legnagyobb nemzetközi borversenyévé vált az az OIV és az UIOE (International Union of Oenologists) védnöksége alatt. Az esemény minden évben összehozza a borászatokat és a kereskedőket a világ minden tájáról: évente - a téli és a nyári versenyen együtt - közel 15 000 nevezés érkezik a megmérettetésre. Ezért is különösen nagy eredménynek számít, hogy a Kancellár Birtok 11 forgalomban lévő tétele közül már 9 szerzett aranyérmet a nemzetközi mezőnyben: a 2023-as versenyeken (Summer tasting, Asia Wine Trophy) hat, míg a 2024-es versenyen (Winter tasting) öt boruk érdemelte ki ezt az elismerést (néhány tétel mindkét évben hozott aranyat).
 
A Berliner Wine Trophy 2024-es bírálatára február végétől március elejéig került sor; a Kancellár-borok közül a következők kaptak aranyat.
 
A versenyen 3 évjárat juhfarkja is szép eredményt ért el:
 
Kancellár Birtok Juhfark 2020
Kancellár Nagy-Somlói Juhfark 2019
Kancellár Nagy-Somlói Juhfark 2018
 
Alig van olyan Kancellár-bor, amelyik nem kapott aranyérmet a Berliner Wine Trophy-n
 
A 2018-as és a 2019-es juhfark reduktív eljárással készült, míg a 2020-as hordóban is érlelődött. A birtok mindkét stílusban remekelni tudott a nemzetközi versenyen. A borászat juhfark boraiban a Somló hegyi terroir jegyei szépen rajzolódnak ki: már az illatban érezhető a jellegzetes ásványosság, amely a bazaltos-vulkanikus talajadottságokból ered. A bor kóstolva száraz, sós; eleven savérzet, feszes felszínű izmos test, vibráló energia jellemzi a kortyot. Ízében bazalt és gyümölcsök érezhetők. Szikár, magas beltartalmú bor, krémes karakterrel. 
 
Kancellár Nagy-Somlói Furmint 2019
 
Élénk, intenzív szalmasárga színe, lomha mozgása és szép glicerin gyűrűje gazdag bort vetít elénk. Illata megfelelő levegőztetés után mutatja meg magát igazán; benne érett fehér húsú gyümölcsök, mézes jegyek, és a félreismerhetetlen Somló-bazalt. Elegáns, szép savú, húsos testű bor, amelyet gazdag ásványosság és hosszú utóíz jellemez. Példaértékű furmint Somlóról nagyszerű érlelési potenciállal.
 
Alig van olyan Kancellár-bor, amelyik nem kapott aranyérmet a Berliner Wine Trophy-n
 
Kancellár Nagy-Somlói Hárslevelű 2019
 
A hárslevelű ősi magyar fehérszőlőfajta, amely igazi otthonra talált a Somlón. A Kancellár-bor közepes intenzitású aranysárga megjelenésű, illatát a szőlőfajta jellegzetes, diszkréten virágos-, gyümölcsös aromája határozza meg, a klasszikus somlói ásványos karakter kíséretében. Kóstolva száraz, kifejezetten sós, határozott savérzet, sűrű szövésű-, krémes felszínű test, ásványos ízvilág jellemzi. Komoly, komplex boralkotás. 
 
Alig van olyan Kancellár-bor, amelyik nem kapott aranyérmet a Berliner Wine Trophy-n
 
 
A Kancellár Birtok a Nagy-Somlói borvidék egyik fiatalabb pincészete. Horváth Ferenc, a Somló és Környéke Borút Egyesület és Borlovagrend Kancellárja, családtagjaival együtt, 2014-ben indította új útjára a borászatot, amely mára 20 hektárossá nőtt. A Berliner Wine Trophy eredmények mellett a Decanter World Wine Awards-on a juhfark tételük tavaly 91 pontot kapott, a Winelovers Wine Awards-on nyert már aranyat a 2018-as és 2019-es juhfarkjuk, a 2019-es hárslevelű boruk és a 2021-es cabernet franc-juk is. Boraik már Sanghajban is ott vannak, köszönhetően az Asia Wine Trophy több aranyérmes borának. Magyarország első boriskolájának, a Borkollégiumnak a boraként is megjelennek, ezért ez a tétel 2024-ben minden borkurzus kóstolósorát gazdagítani fogja.
 
A nyertes Kancellár borok a Winelovers Grandon is ott lesznek!
Nincs még jegyed? Itt megveheted, most még kedvezménnyel.

Winelovers borok az olvasás mellé