Fröccs

Díjat nyert a Magyar Borok Báljának egyik kiemelt tétele

április 24. 12:00
Az idei Szekszárdi Borvidéki Borverseny díjait a Szent György-napi Borünnepen, április 21-én hirdették ki és adták át. A borversenyre 47 termelő összesen 232 mintával nevezett. A nemzetközi normáknak megfelelően a Szekszárdi Borvidéki Borversenyen is mindössze a minták 30 százaléka kaphat érmet: a zsűri végül 4 nagy aranyérmet, 45 aranyérmet és 21 ezüstérmet osztott ki.
 
Szekszárd Város Bora a Mészáros Borház és Pince 2015-ös Bodzási Kékfrankosa lett. Ez a bor már korábban is elnyerte a szakma tetszését: a februárban megrendezett Magyar Borok Bálja menüsorának egyik fő fogását is ez a bor kísérte.
 
Nevét a Bodzási Dűlőről kapta, amely Szekszárd egyik legszebb déli dűlője. A dűlő jellegzetessége az idős 35 éves szőlőtőkék illetve a vörös agyagos talaj (terra rosa),mely különleges ásványosságot ad ennek a bornak. Színe sötét rubinvörös; illatát szilva és szilvelekvár uralja. A korty kifogástalan egyensúlyt mutat; érett tanninnal és lekerekedett savaival komplex ízhatású bor, melyet aszalt szilva, szeder díszít.
 
A különdíjas borokat a húsz legjobb tételből választotta ki a zsűri. 
 
  • Szekszárd Város Bora:  Mészáros Borház és Pince, 2015-ös Bodzási Kékfrankos
  • Legjobb Vörösbor: Bodri Pincészet, No. 1 2012
  • Legjobb Fehérbor: Prantner Pince, Rajnai Rizling 2017
  • Legjobb Rosébor: Márkvárt Szekszárdi Rosé, 2017
  • Legjobb Bikavér:  Bodri Pincészet, Szekszárdi Faluhely Bikavér 2015
  • Legjobb Kadarka: Prantner Pince, Kadarka 2017 
  • Legjobb Kékfrankos: Takler Borbirtok, Takler Kékfrankos Reserve 2015
 
 

Külföldre került a Nagy Tokaji Borárverés legdrágább tétele

április 23. 15:00
A Nagy Tokaji Borárverés a borvidék legjavát mutatja be; a legkülönlegesebb, legkiemelkedőbb tételeket felvonultatva. Az idei évben új pincészetek és új területek is képviselték magukat, a termelők minden eddiginél szélesebb körétől érkezett be a korábbi árverésekhez képest nagyobb számú és mind egyedi, csak itt elérhető tétel. Friss hordómintákra és palackozott tételekre is lehetett licitálni, a borok között pedig száraz furmintok és hárslevelűk, késői szüretek, édes illetve száraz szamorodnik, 5 és 6 puttonyos aszúk voltak fellelhetők.
 
Az idei esemény több szempontból is különleges volt: a 2017-es évjárat kiemelkedő minőségű borokat eredményezett, a tételek száma pedig rekordot döntött, 24 termelő összesen 33 borára lehetett licitálni
- hangsúlyozta Szepsy István, a Tokaji Borlovagrend elnöke. Laurent Comas, a Tokaji Borlovagrend tanács tagja elmondta: az árverés célja, hogy  megismertesse a világgal a tokaji borvidéket, a kiemelkedő minőségű tokaji aszút és Magyarországot.  
 
Az idén hatodik alkalommal megrendezett Nagy Tokaji Borárverésen 19 millió forintot fizetettek az aukció résztvevői a borkülönlegességekért. A licitbe a világhírű londoni 67 Pall Mall Klub tagjai is beszálltak és közel 6 millió forint értékben vásároltak. Londonba került a legmagasabb leütési árú tétel, a Disznókő 2015-ös Dorgó-dűlő 6 puttonyos aszúja (2,2 millió forintért kelt el a 180 palack), és szintén innen érkezett a licit az aukció legkülönlegesebb tételére, az 1963-as évjáratú Grand Tokaj (korábban Tokaj Kereskedőház) ötputtonyos tokaji aszúra, amelyért rekordösszeget, palackonként 140 ezer forintot fizettek.
 
 „Az árverésen általában hazai és külföldi gyűjtők, borkereskedők, étteremtulajdonosok egyaránt licitálnak, ez most is így történt. Szeretnénk folyamatosan növelni a külföldi résztvevők létszámát, ezért is örülünk nagyon a londoni 67 Pall Mall klub csatlakozásának. Reméljük, hogy a jövő évi aukción már az USA-ban is megvalósul az élő kapcsolat” – emelte ki Laurent Comas.
 
Az árverés bevételét olyan – például a turizmus fellendülését szolgáló – projektek megvalósítására fordítják, amelyek a borvidék fejlődését szolgálják.
 

  
 

Izgalmas boros- és gasztroprogram a hosszú hétvégére

április 23. 14:54
Izgalmas boros- és gasztroprogram a hosszú hétvégére
 
Tavasz- és szőlővirágköszöntő tállyai bormustrán vehetnek részt a tokaji borvidéken kirándulók a hosszú hétvége során, ahol a tállyai családi pincészetek borait lehet végigkóstolni, egy helyszínen. A nagyobb boros kiállítások és kóstoló események mintájára a tállyai pincék közössége sétáló kóstolót tart a gyönyörű egykori nemesi kiskastélyban, a Maillot kastélyban, ahova a pincészetek a legkiválóbb tételeiket viszik el: furmintok, muskotályok, hárslevelűk, szamorodnik és aszúk kerülnek a poharakba, így minden látogató az ízlésének leginkább megfelelő tételekből válogathat. A borok mellé friss hegyaljai sajtokat is lehet kóstolni környékbeli sajtkészítők jóvoltából. A kora délutántól estig tartó kóstolót egy vacsora követi az Oroszlános Borhotelben, a séf egy különleges menüvel készül, amelynek fogásait a kiállítók boraihoz párosították. Az Oroszlános ezen kívül az egész hosszú hétvége során a la carte étlappal és BBQ Szendvicsbárral is várja a látogatókat, így a délutánokat remekül el lehet tölteni a napfényes teraszon egy klasszikusabb fogás mellett borozgatva, vagy kirándulás előtt-után egy szaftos pulled pork szendviccsel és hűsítő fröccsel feltöltekezve. A napot egy zenés-táncos esemény zárja az Oroszlános pincetermében, hangulatos DJ szettekkel, régi és új zenékkel.

PROGRAM
 
Április 28. szombat
 
Egész nap           BBQ Szendvicsbár az Oroszlánosban
                            Szaftos BBQ szendvicsek tállyai babérossal, oldalassal, grillsajttal, csirkével
 
14:00- 21:00       Sétáló kóstoló a Maillot kastélyban
 
Akik kóstoltatnak: Szalóczi Pincészet, Hollókői József Pincészete, Rózsa Pincészet, Dudovics Pincészet, Zsadányi Szőlőbirtok, Szűcs Pincészet, Barta Pince, Homoky Pincészet, Szent Benedek Pincészet
 
Kiállítók: Szóráth Pálinka - szőlőpálinka kóstolás, Furmint Pohár, Pásztor Sajt
Jegyek: 1.900 Ft / fő, a Riedel kóstolópoharak bérleti díja 2.500 Ft, ami visszajár a pohár visszavételekor.
 
19:00 – 21:30     Vacsora az Oroszlánosban
                           Tatár falatkák / Idei karalábé krémleves szárnyasgombóccal / Furmintos szarvas / tokány tócsnival / eperparfé
 
A menü ára: 5.990 Ft / fő, folyamatos érkezéssel lehet fogyasztani
Asztalfoglalás: info@oroszlanos.hu
 
21:30- 24:00       DJ a pinceteremben
 
Információ és jegyvásárlás: info@oroszlanos.hu címen vagy a +36 70 323 9592 és +36 47 598 888 telefonszámon.

Tovább tart az 1800 Ft-os magyar bor nemzetközi diadalútja

április 23. 14:32
Több korábbi hazai és nemzetközi siker után március végén újabb elismerést kapott a neszmélyi Kamocsay Ákos 2015-ös Ihlet Cuvée-je. Ezúttal a német bormarketing ügynökség, a Deutche Wein Marketing GmbH 2018-ban már 22. alkalommal megrendezett a Berliner Wine Trophy nemzetközi borversenyén ért el aranyérmes minősítést. A Berliner Wine Trophy Németország legnagyobb és legrangosabb borversenye, 2018-ban közel 12 ezer tételt neveztek a világ minden részéről, a bírálást egy 150 főből álló szakmai zsűri végezte. 
 
Álljon itt az Ihlet Cuvée 2015 teljes eddigi dicsőséglistája:
Berliner Wein Trophy 2018 - Aranyérem
"Super 12" Magyar Bor Nagydíj 2018 - 12 legjobb magyar fehérbor
VinAgora nemzetközi borverseny 2017 - Aranyérem
MTA bora 2017 - Legjobb fehérbor
Semmelweis Egyetem 2017 - Legjobb presztízs fehérbor
37. Magyar Bormustra 2016 - Ezüst minősítés
Prestige Reserve verseny 2016 - Vinum Bonum díj
 
A bor a Winelovers Top 100 magyar bor tavalyi versenyén a legjobb illatos fehérbor kategóriában is győzni tudott. Ekkor beszélgettünk Kamocsay Ákos borásszal, aki elárulta a siker receptjét, vagyis hogy hogyan álmodta meg ezt a tételt
 
 
 

Konyári János a Borászok Borásza 2018-ban

április 23. 10:00
Április 20-án 12. alkalommal adták át a kárpát-medencei borászok legrangosabb szakmai kitűntetését, a Borászok Borásza díjat. A győztes a tavaly elhunyt Konyári János lett. 
 
"Konyári János, többször volt már döntős nálunk. Több mint 15 éven át dolgozott a Balatonboglári Állami Gazdaságnál. Nagyüzemi borászati tapasztalatait, széleskörű szakmai tudását a rendszerváltás után Garamvári Vencellel megalapított St. Donatus Pincészetnél kamatoztatta, amelynek 2004-ig főborásza, ügyvezető igazgatója volt. A nevét viselő családi pincészetet 2000-ben alapította meg, majd az Ikon pincészetet is elindította. Jánost minden barátja és kollégája a legjobbak között tartotta számon. Sajnos már nincs velünk, de mindig büszkék leszünk rá, hogy a Borászok Borásza közösségéhez tartozott."  

Olvasd el a Borászportál helyszíni, fényképes beszámolóját a gálavacsorával egybekötött díjátadóról IDE kattintva!
 

Figyelj, ha vásárolsz: más nevet kaptak a Gere borok

április 19. 15:02
Figyelj, ha vásárolsz: más nevet kaptak a Gere borok
 
Alaposan megújul a Gere borok külseje, ráadásul új bevet is kapnak. Mostantól “A. Gere” név jelenik meg a palackokon, ami Gere Attilát és gyermekeit, Andreát és Attilát is jelöli, utalva a pincészet családi jellegére. A címkék újratervezésénél fontos volt az időtálló kortalanság és az egyértelmű, markáns külső is a beazonosíthatóság érdekében, ezenkívül az is, hogy a különböző célcsoportok számára is azonnal látható legyen az adott borok árkategóriája.
 
A címkéken és a néven túl a kínált borstruktúra is megváltozott, átláthatóbbá vált, a 17 tételből álló borsor a Weninger & Gere márka beolvadásával egyszerűsödött. A borok kategóriái is (alap-, közép-, és csúcsborok) egyértelműen nyomon követhetők a külső megjelenésben, a korábbinál jobban elkülönülnek egymástól.
 
A megújulás nem azonnal válik láthatóvá, mert mindig csak az új évjáratok kapnak új címkéket. A teljes paletta így előreláthatólag fél év múlva cserélődik le teljesen.

Egy magyar sikertörténet: az Árpád-hegyről Veronába

április 16. 12:14
Egy magyar sikertörténet: az Árpád-hegyről Veronába
Fotó: Árpád-hegy Pince Facebook-oldala
 
A szerencsi Árpád-hegy Pince borai is bemutatkoznak Veronában, a Vinitaly nemzetközi borászati szakkiállítás magyar standján. Varkoly Ádám Gál Tibor Emlékdíjas fiatal tokaji borásznak nem ez az első sikere Olaszországban: 2017 májusában Piemonte borvidéktől vehetett át díjat, az átadón ráadásul Tokaj egyik legnagyobb legendájának utódjaként konferálták fel.
 
Az április 18-ig tartó Vinitaly a világ legnagyobb borászati témájú expójának számít. Az 1967 óta évente megrendezett szakkiállításon az idén mintegy 4300 kiállító vesz részt harminc országból. A veronai vásártéren több mint 95 ezer négyzetméteren zajló rendezvényre több mint 150 ezer látogatót várnak Olaszországból és az egész világból szakmai és üzleti találkozókkal, a nemzetközi gasztro- és borászati ágazat képviselőivel, politikusokkal és a szaksajtó részvételével.

Olasz Michelin-csillagos étterem vendégeskedik nyáron Villányban

április 13. 14:49
Villányban a Gere Birtokon idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Gere Jazz Fesztivál. A június 8-9-én megrendezésre kerülő eseményt ezúttal Olaszország tematizálja. A hazai jazz kiválóságok mellett fellép Nicola Conte olasz jazz zenész, gasztronómiai vendégként pedig az olasz Sirk család, a Michelin-csillagos La Subida tulajdonosai hoznak ízelítőt az étterem kínálatából. Erre erősítendő a Gere Birtok Mandula éttermének séfjei is itáliai ízekkel készülnek.

Nicola Conte mellett a zenei vonalat erősíti a Rákfogó zenekar (Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula, Kőszegi Imre), a Kéknyúl Hammond Band, a Balázs Elemér Group és a Barabás Lőrinc Quartet.

5 napig a Corvin Sétányon lesz a London Pride

április 12. 16:39
Április 18 és 22 között immáron negyedik alkalommal kerül megrendezésre a szezonnyitó sörfesztivál a budapesti Corvin Sétányon.  
 
A látogatók több mint 100 sör közül választhatnak a hazai kínálat mellett többek között Csehországból, Angliából, Németországból.  Lehetőség lesz megkóstolni a London Pride-ot, ami a Wikipedia szerint Nagy-Britannia első számú cask ale söre. A cask ale sörök különlegessége, hogy nem érintkeznek gázzal, szén-dioxid (vagy nitrogén, vagy más hajtó-) gáz helyett egy pumpa segítségével csapolják őket.
 
További kiállítók: Bernard, Bigface, Bigfoot, Brewdog, Cerna Hora, Csíki Sör, Domján Sörfőzde, Etyeki Sörmanufktúra, Fehér Nyúl Sörfőzde, Fóti Sörfőzde, Fűtőház Sörfőzde, Kecskeméti Sörmanufaktúra, Krak’n Town, Pilsner, Litovel, Pöhjala, Primátor, Sümegi Sörfőzde, Teddy Bear, Yeast Side.

A fesztiválra a belépés ingyenes.