Fröccs

Járványveszély van a szőlőkben

Augusztus 03. 19:47

Az elmúlt hetek csapadékos időjárásának hatására szürkepenész fertőzések alakultak ki országszerte. A fertőzések nem csak a tömött fürtű fajtákat érintik - írja a BASF szőlővédelmi előrejelzése.

A gomba kiindulási táptalajai elsősorban az eső hatására megrepedő bogyók és a fürt belsejében maradt elszáradt virágmaradékok, megtermékenyülés hiányában elhalt bogyók. A következő hetek időjárása mondja meg, hogy a fertőzés ezek után mekkora lesz.

 

Tematikus borkóstolók és aszús arcpakolás Erdőbényén

Augusztus 03. 18:34
Augusztus 11. és 14. között idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg a Bor, mámor… Bénye fesztivált a festői zempléni faluban, Erdőbényén. A Tokaji borvidék legkülönlegesebb összművészeti eseményén nem csupán gasztronómiai, zenei és szabadidős, de izgalmas kulturális programokon is részt vehetnek a látogatók.
 
Augusztus második hetében a zempléni hegyek által övezett Erdőbénye néhány napra valóságos kulturális központtá változik. A helyi borászok kertjeiben a sokrétű borászati és gasztronómiai élmények mellett egyedi, regisztrációhoz kötött programok is helyet kaptak, melyeken minden korosztály képviselője megtalálhatja a magának való szórakozást. 
 
A hölgyek a Borissza bőr fantázianévvel ellátott programon vehetnek részt, mely során egy kozmetikus segítségével készíthetik el saját tokaji aszús arcpakolásukat, amihez a hatóanyagokat, a vitaminokat és az illatot is mindenki maga választhatja. Az élmény egy vezetett sétával válik teljessé a Szépségkertben és a magyar kozmetikum-készítés történetét bemutató kastélyban. 
 
A fesztiválon különleges borkóstolókból sem lesz hiány. Míg a nyitókóstolón az erdőbényei pincészetek legjobb borait ízlelhetik meg a látogatók helyi sajtok kíséretében, a borászok saját kóstolókkal is készülnek. A Karádi-Berger Borászat a Palandor évjáratait járja körbe egy vertikális kóstolóval, a Vayi Borászat egy német rajnai rizling kóstolónak ad otthont történelmi évjáratokból, a Béres Borteraszon pedig a Nők Lapja újságírójával, Hulej Emesével egybekötött beszélgetés során a Tokaji Borbarátnők boraiból lehet válogatni.  
 
A zenét ismert és felfedezésre váró előadók szolgáltatják, mint a Kiscsillag, vagy épp a Kerekes Band, de a legkisebb zenerajongókra is gondoltak a szervezők, az ő szórakozásukról ugyanis egy saját Zeneovi gondoskodik majd. A fesztivált határokon átívelő bortörténeti programok is színesítik: Gabriel Kurczewski „Tokaj története lengyel szemmel” című előadásából többek között azt is megtudhatjuk, miként vállaltak szerepet a lengyel kereskedők a tokaji borok felemelkedésében, míg Ercsey Dániel, a winesofa.eu főszerkesztője egy magyar-szlovák Tokaj workshop keretein belül mesél a borvidékről turisztikai, gazdasági, politikai és történelmi szempontok alapján. A zene és az előadások mellett azonban fontos szerep jut a testmozgásnak is: az Erdőbénye körüli hegyekben kerékpártúrára, a Bodrogon kenutúrára invitálják a látogatókat a szervezők, így biztosítva, hogy a vendégek valóban kiélvezhessék a táj minden adottságát.

Négy Malatinszky bor is remekelt német Bio Borversenyen

Augusztus 03. 12:45
Négy Malatinszky bor is remekelt német Bio Borversenyen
 
A 2016-os német Bio Borversenyen, az Organic Wineries of the Year 2016-on négy Malatinszky bor is magas elismerésben részesült:
 
  • Kúria Cabernet Franc 2013 - aranyérem
  • Noblesse Cabernet Franc 2013 - aranyérem
  • Noblesse Chardonnay 2013 - ezüstérem
  • Serena 2015 - ezüstérem     

Holnap kezdődik a bor- és dzsessznapok Debrecenben

Augusztus 03. 09:54
A debreceni Nagyerdőben rendezik meg a hétvégén a bor- és dzsessznapokat, ahol csütörtöktőé 19 borvidék 62 borászata, 39 koncert és 175 magyar muzsikus várja majd az érdeklődőket - mondta el a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a város kulturális alpolgármestere kedden.
 
Komolay Szabolcs felidézte, hogy a város két tradicionális rendezvényét tavaly vonták össze, a programokra akkor több mint húszezren látogattak el a nagyerdei Békás-tó partjára.
 
A dzsessznapokat 45., a borkarnevált 17. alkalommal tartják meg, a programsorozat a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Fesztiválszövetség szakmai értékelése alapján elnyerte a Gasztroélmények éve ajánlását - fűzte hozzá.
 
Maloschik Róbert, a rendezvény művészeti tanácsadója szerint még nem volt példa arra Magyarországon, hogy egy fesztiválon 175 magyar dzsesszmuzsikus lépjen közönség elé. Így "magyar dzsessztörténeti eseménynek lesznek szemtanúi a látogatók" - tette hozzá.
 
A dzsessznapokon három 45 éves muzsikus, Cseke Gábor és Nagy János (zongora), valamint Frankie Látó (hegedű) is fellép. A fesztivál legfiatalabb előadója a 16 éves Pál Gábor, a legidősebb fellépő Gyarmati Zoltán, aki a napokban töltötte be 78. életévét - sorolta az érdekességeket a művészeti vezető.
 
Maloschik Róbert hozzátette: hagyományosan a dzsessznapok első napján lép fel a Debreceni Jazz Együttes, a vasárnapi zárónapon pedig a Debrecen Dixieland Jazz Band. Megismerheti a debreceni közönség a Németországból erre a rendezvényre hazaérkező Németh János szaxofonos játékát is - jegyezte meg.
 
Tóth Ernő, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezető-helyettese elmondta: a bornapok keretében négy napon át 19 borvidék, 62 borászatának több mint 500 féle borát kóstolhatják meg a Békás-tó partjára látogatók. Köztük most először a Debrecen egykori szőlőskertjeként emlegetett érmelléki Bihardiószegen termett régi magyar bort, a bakatort.
 
Heit Lóránd borász elmondta: a négy hektáros családi borászatukban tavaly fordultak termőre az első tőkék, a debreceni bornapokon már kóstolható lesz az aszúsodásra is alkalmas bakator szőlőből készült száraz fehér bor.
(MTI)

Átírják a Magyar Élelmiszerkönyvet

Augusztus 02. 19:43
Legalábbis a kenyér- és pékáru fejezetet.Az új szabályozás október második felében léphet hatályba, és a célja a a rossz, gyenge minőségű élelmiszerek visszaszorítása. A szabályozás felsorolja a védett elnevezésű termékeket, többek között a mákos kalácsot, császárzsemlét, fonott kalácsot, óriás kiflit, a rongyos kiflit, a leveles pogácsát - írja az Origo.
 
Az új szabály 14 kenyérfajtára ír elő kötelező összetételt.

Londoni gasztroanalfabéták, szevasztok!

Augusztus 02. 15:10
Brutális fotót posztolt tegnap a londoni Made in Hungária.
 
 
Amennyiben pedig sikeres lesz a fagyival töltött kürtőskalács, jöhet az Erős Pistával töltött palacsinta, és a hortobágyi húsos somlói galuska! ;)

Egy fesztivál, ahol nem lesz nehéz jó palóclevest találni

Augusztus 02. 12:50
A Palócföld hagyományainak és kulturális kincseinek bemutatása, életben tartása, valamint az összetartozás erősítése a célja a Palóc Világtalálkozónak, amelyet a hétvégén rendeznek meg a Nógrád megyei Bátonyterenyén.
 
Mint azt Berze Mariann, a szervező Tar Lőrinc Baráti Közhasznú Egyesület titkára elmondta: Bátonyterenye kisterenyei városrészén, a Gyürky-Solymossy Kastélypark 13 hektáros területén rendezik meg péntektől vasárnapig a világtalálkozót, amelyen a palóc viseletet, népdalokat, néptáncokat éppúgy bemutatják, mint a gasztronómiát, vagy a palóc lakodalmast.
 
Csaknem ötven egyéni előadó, 21 néptáncegyüttes, ötven népi énekcsoport, népdalkör és kórus, 15 népi zenekar, és egy tucat népmesemondó szórakoztatja a közönséget a három nap alatt - tette hozzá.
 
A Palócok földjén a határon túli Felvidéket és négy hazai megyét értenek (Pest megye keleti részét, Nógrád és Heves megyét, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részét), ezen felül a délvidéki, jelenleg Szerbiához tartozó Kupuszina települést, mely az 1750-es évekbeli kitelepítéstől napjainkig megőrizte palóc identitását.
 
A világtalálkozón Szeder Fábián-díjat adnak a palócságért sokat tévő alkotóknak, művészeknek, tevékeny embereknek. Az 1784-ben Csábon született Szeder Fábián János bencés áldozópap és tanár széleskörű irodalmi tevékenységet folytatott, részt vett számos irodalmi lap szerkesztésében, majd a Tudományos Gyűjtemény pályázatára népismereti tanulmányt írt a palócokról, amely a szakirányú magyar néprajzi érdeklődés egyik elindítója lett.
 
A szervezők magyar rekordot szeretnének felállítani a leghosszabb lakodalmas menet kategóriában, ezért Bátonyterenyére várják a palóc településekről azokat a csoportokat, amelyek híven őrzik még eleik hagyományos viseleteit. Mint Berze Mariann elmondta, az elmúlt években 1200-1500 ember vett részt a menetben.
 
A programban lesz többek között népi gyógyászat, palóc termékek vására, gyermekeknek kézműves foglalkozások, íjász- és barantabemutató, valamint számos előadás is elhangzik. A kastélyban festményeket, hímzett terítőket állítanak ki, az irodalmi sátorban palócföldi írók, költők mutatkoznak be, és kiadványaival kitelepül a balassagyarmati Palóc Múzeum is. 
 
A IV. Palóc Világtalálkozót közösen rendezi a Tar Lőrinc Baráti Közhasznú Egyesület és Bátonyterenye önkormányzata. A tari székhelyű egyesület 2009 óta működik, feladatai közé tartozik a magyarság ősiségének kutatása, a kutatási eredmények közzététele, a hagyományok ápolása, megélése és a Kárpát-medence környezeti értékeinek megóvása.
(MTI)

Egy csomó bort nyert orsztrák kollégájától Colleen Bell

Augusztus 02. 09:55
Colleen Bell, budapesti amerikai nagykövet a foci EB elején elfogadta Alexa Wesner, Ausztriában dolgozó kollégája kihívását és állta a magyar-osztrák meccsel kapcsolatos fogadást.
 
Ha nem mi nyerünk, Bell egy csomó pogácsát és pálinkát vitt volna kolléganőjének, de mivel 2:0 arányban elvertük az osztrákokat, 6 palack bort kapott: