Fröccs

Egerek tenyésztek a tésztagyárban

Március 16. 12:55
Azonnali hatállyal bezárt egy magliszteket, tésztákat és olajokat előállító üzemet Csongrád megyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága, derül ki a Nébih közleményéből.
 
Az ellenőrzés során egereket találtak a szegedi székhelyű Fűszerház - Vitapharma Kft. alapanyagraktárában, emellett a nyomonkövethetőséggel és a dokumentációval is gondok voltak. Az eljárás során több mint 120 tételt, mintegy 10 tonna mennyiségben vontak ki a forgalomból. A KÜI kötelezte az vállalkozót a még forgalomban lévő termékei visszahívására.

Az üzem alapanyagraktárában, egy raklap megbontása után, számos újszülött és pár napos egeret találtak a szakemberek. Több helyiségben egérürülék, az egyik zsákon pedig még elhullott egér is volt. A szakemberek azt tapasztalták, hogy alapanyagok egy része jelöletlen, nem nyomonkövethető, valamint a gyártásról sem vezettek megfelelő dokumentációt. Az üzem egy rész koszos, takarítatlan volt, az épület néhol be is ázott.
 
Figyelem, ez az egeres videó más, mint a Tom&Jerry!
 

Idén is lesz áprilisban Egri Csillag Ünnep

Március 16. 10:48
A Fúzió - Gál Tibor Pincészetben 16 egri borász mutatja be 2015-ös évjáratú fehér cuvée-jét, az Egri Csillagot.
 
Gál Tibor elmondta: az Egri Csillag megalkotásával egy olyan márka felépítése volt a cél, amely az Egri Borvidék kínálatát színesíti, hogy ne csupán a vörösborok, az Egri Bikavér jusson a borbarátok eszébe, hanem a fehérborok is. Kevesen tudják ugyanis, hogy 43 fehér szőlőfajtát termelnek a gazdák a borvidéken.
 
"Az elmúlt száz év egyik legkomolyabb ötlete volt az egri fehér cuvée, az Egri Csillag gondolata a borvidéken" - mondta.
 
Az egri borászok ezeket az új borokat minden évben közösen, egy időben szeretnék megmutatni a közönségnek, egyszerre hozzák forgalomba. Ez a nap március 15-e.
 
A borászok döntése értelmében - a város "borút-jellegét" erősítve, hagyományteremtő módon - idén először már egy pincészetnél, a Fúzióban történik a fellövés. A következő években pedig más-más borászatoknál "indítanák útjára" az Egri Csillagot.
 
Az Egri Csillag az Egri Bikavér fehér párja, készítését az egri borászok által meghatározott minőségi szabályrendszer foglalja magába: a borban legalább négy szőlőfajtát kell házasítani, ezeknek minimum 50 százaléka Kárpát-medencei fajta kell hogy legyen és az illatos szőlőfajták aránya nem lehet több 30 százaléknál.
 
Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke arról beszélt, az egri az ország legdinamikusabban fejlődő borvidéke, amit mutat az is, hogy területe a rendszerváltás idején regisztrált 3000 hektárról mostanra 5600 hektárra nőtt. A következő években pedig további mintegy 300 hektárnyi szőlőterület rekonstrukciója is várható.
 
Azt is mondta: a fehérszőlők szerepe jelentősen megnőtt az elmúlt időszakban: már több mint 1900 hektáron termelik.
 
Az elnök kitért arra is, hogy az Egri Csillag Fellövés és a hozzá kapcsolódó április végi Egri Csillag Ünnep immár az egyik legjelentősebb rendezvénye a borvidéknek.
 
Pál Sándor elmondta: a negyvennél több fehér szőlőfajta által biztosított sokszínűség a borvidék erősségévé vált, lehetővé teszi, hogy minden pincészet egyedi Egri Csillagot tudjon készíteni.
 
Felidézte: 2011-ben, az első évben mindössze 400 hektoliter Egri Csillagot minősítettek a termelők, 2015-ben 3400 hektolitert, idén március derekáig pedig már 3200 hektolitert. Ez az utóbbi mennyiség közel 500 ezer palack bort takar, így év végéig várhatóan elérik az egymillió palack Egri Csillagot. Ebből is látszik, hogy keresett termékről van szó - tette hozzá.
 
Ráki Csaba, az április 29. és május 1. között tartandó ötödik Egri Csillag Ünnep főszervezője közölte, hogy a rendezvénynek a megújult Dobó tér ad otthont.
 
Mintegy húsz borász Egri Csillagát várják ide, jellemzően feltörekvő, fiatal zenekarok lépnek fel, illetve "streetfood"-ételeket is kínálnak majd.
(MTI)

A világörökségi listára jelölik a nápolyi pizzát

Március 16. 09:20
Múlt héten jelölték a dél-olasz specialitást a világörökségi listára, amelyet azzal indokolt az olasz UNESCO-bizottság és az agrárminiszter, hogy a tradicionális nápolyi pizzakészítési módszer Olaszországot jelképezi a világ számára - írja az Élelmiszer.hu
 
A nápolyi pizzásoknak saját szervezetük is van, az Igazi Nápolyi Pizza Szövetség, ami Igazi Pizza-minősítést is ad az arra érdemes pizzázóknak, amelyek megfelelnek a szigorú feltételeiknek - szabályozva van többek között a tésztavastagság a pizza különböző részein. Magyarországon jelen pillanatban egy Vera Pizza minősítésű hely van, és Igennek hívják.

Pénztárcabarát borok a Lidlnél

Március 15. 19:10
A Lidl borkínálata folyamatosan bővül, megújul, valamint remek akciókat is biztosítanak a vásárlóiknak. Húsvét előtt is számos magyar tételt kínálnak kedvezményes áron. 
 
„Közeledik a húsvét: a Lidl-nél vélhetően úgy döntöttek, hogy a fogyasztók nem maradhatnak szomjasak az ünnepen, ezért több mint negyven magyar bort válogattak ki vásárlóiknak. Az akciós újságot végigböngészve rögtön szembetűnt, hogy a széles kínálat remek árakkal van kikövezve: néhány bornál még a pinceárhoz képest is lehet fogni párszáz forintot, ami annak fényében, hogy 2000 forint alatti borokról van szó, komoly árkedvezményt jelent” - írja a Mandiner.hu.
 
Vannak illatos fehérek, gyöngyözők, friss rozék és a vörösbor kínálata is bőséges az üzletláncnak.
 
A teljes cikket a Mandiner.hu oldalon tudod elolvasni! 
 

Egy kéknyelű fejlődése a palackban

Március 15. 15:50
A badacsonyi Váli pincészet 2011-es Kéknyelű tételének fejlődését követte végig A Művelt Alkoholista, amelynek élményét megosztotta az olvasókkal is:
 
Az első palack annyira megfogott, hogy alaposan betáraztam belőle annak idején. Valamivel később a fa eluralkodni látszott a boron, és akkor már én is osztottam néhány barát korábbi, ezt illető kifogását: nem áll jól neki a vanília.(...) Ötödik évére megérkeztek a tercier jegyek és összesimultak az illesztések – szerintem szebb állapotban van, mint a középúton volt.(...) Nagyvonalúan gazdag, ezzel sokakat megnyerne; és aztán az utóíz, az nagyon ott van: intenzív, messze átlag fölötti.
 
A teljes bejegyzést A Művelt Alkoholista oldalán tudod elolvasni!

Már húsz éve virágzik a családi étterem

Március 15. 12:09
A Keleti pályaudvarhoz közel található a Rosenstein étterem, amely már húsz éve virágzik a fővárosban. A vendéglátóhelyet Rosenstein Tibor nyitotta meg, és a város egyik legmegbízhatóbb zsidó-magyar konyháját viszi az elmúlt két évtizedben. Az Index.hu egy interjút készített Rosenstein Tiborral és fiával, Rosenstein Róberttel. 
 
Sokat járok Olaszországba feltöltődni, és láttam, hogy azok a helyek, ahova igazán szívesen ülnek be a helyiek, mind családi kézben vannak, és sokan saját márkás termékeket is árulnak. Nálunk ez egyrészt jó, mert a vendég hazavihet egy kis darabot a Rosenstein vendéglőből, és lesz egy folyamatosabb jelenlétünk az életükben, emellett fontosnak tartottam, hogy lássam folyamatában, hogy például egy lekvár hogyan készül el.

A farm (Rosenstein Farm) ezután jött, mert nem kaptunk bizonyos termékeket, húsokat, és ez inspirált, hogy valamit kéne nekünk tenyésztenünk, termelnünk, hogy minél stabilabban tudjunk jó minőséget nyújtani. Ez először nagyon romantikusan indult, azt gondoltam, hogy lesz vidéken egy villa, ami körül kutyák rohangálnak, hátul meg pár tehén, de ez nem így működik, főleg Magyarországon nem. Így találtuk Szomor Dezső bácsit, akivel elkezdtünk közösen dolgozni, vagyis bértartásban van nála lent gyöngytyúk, szürkemarha, meg mangalica.
 
Ezeket azonban megelőzte a pálinkánk, ami pedig egy reflexió volt az elmúlt öt-hat évben megváltozott rövidital-fogyasztásra.(...)
 
A teljes interjút az Index.hu oldalon tudod elolvasni!

Így metszik a furmintot

Március 15. 09:41
A 2013-as telepítésű furmint metszését mutatja be az alábbi videóban a tokaji Gizella Pince. Az ületetvény a Szil-völgy dűlőben található.
 

Íme a Magyarország tortája cím 2016-os jelöltjei

Március 15. 06:07
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” pályázatot  augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából. Az első értékelést követeően, íme a 10 továbbjutó (abc sorrendben): 
 
 1. Aranyos Körtetorta – Tóth Norbert, Tóth Cukrászda (Dunaföldvár)
 2. Bakonyi Túrós Csusza Torta – Caffé Kft., Művész Kávéház és Cukrászda (Budapest)
 3. Fertődi Selymes – Vaslóczki Orsolya, Horváth Cukrászda (Budapest)
 4. Magyar kert – Szentandrási-Szabó Emese, Suhajda Cukrászda (Budaörs)
 5. Málnás Tripla Csokitorta – Szoljár Csaba, Solier Cafe (Gödöllő)
 6. Nagyi gyümölcsöse – Nagyné Haán Bernadett, Major Cukrászda (Budapest)
 7. Őrség zöld aranya – Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)
 8. Szentendrei Mézes-málnás „Annamari” torta – Nagy Péter, Szamos Cukrászat (Pilisvörösvár)
 9. Tihanyi körtés sajttorta – Barabás Csilla, Édes-Gyömbér Cukrászda (Budapest)
 10. Zuzorka – Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)
 
Júniusban folytatódik a második körös megmérettetés.

Mi a különbség a hegyaljai települések borai között?

Március 14. 19:20
Tokaj-Hegyalja társadalmi összefogását és jól működő közösségi életét is jól szimbolizálja, hogy egyre több községben készítenek település színtű borokat.
 
A Tokaji Március Nagykóstoló településalapú mesterkurzusán 7 település, 7 szakember, és 14 bor áll csatasorba. A szakemberek az egységben, a borok a különbségekben rejlő szépségről mesélnek majd. A legnagyobb kérdés: az egyediség lehet egy erős márka alapja? Miről
üzen egy címkére írt falunév vagy dűlő?
 
A Vinoport.hu oldalán az előadók is megszólaltak a kurzussal kapcsolatban.
 
A mesterkurzus borsora:
 • Tállya Wines Tállya 2014
 • Tállya Wines Rigófütty 2014
 • Olaszliszka Hárslevelű 2014
 • Samuel Tinon Birtok Furmint 2014
 • Pajzos-Megyer Tokaji Hárslevelű Selection 2014
 • Pajzos-Megyer Tokaji Furmint Selection 2013
 • Hétszőlő Szőlőbirtok Furmint Bio Kis-Garai-dűlő 2014
 • Hétszőlő Szőlőbirtok Furmint Selection 2011
 • Gróf Degenfeld 2015 Terézia Hárslevelű
 • Gróf Degenfeld 2014 Terézia Hárslevelű
 • Béres 2011 Lőcse Furmint (dűlőszelektált)
 • Béres 2009 Omlás Furmint (dűlőszelektált)
 • Lenkey Sárgamustkotály 2007
 • Lenkey December 2005
 
További információk a mesterkurzusokról: ide kattintva