Fröccs

Formára, dizájnra egyaránt példa nélküli borcsomagolás került forgalomba - FOTÓ

április 17. 07:54
Formára, dizájnra egyaránt példa nélküli borcsomagolás került forgalomba - FOTÓ
Fotó: vitisphere.com

A Château des Coccinelles egy 80 hektáros birtok Franciaországban, a Rhone-völgy déli részén, a Fabre család irányítása alatt áll. Nemrégiben egy új és rendkívül elegáns bag-in-box csomagolással jöttek ki. A henger formájú 3 literes dobozon egy festmény fut körbe. A képet Julien Raynaud, a 32 éves, neo-kubista irányzatot követő művész alkotta.

40 millió forintot fizetettek egy borászat meglátogatásáért

április 14. 11:23
40 millió forintot fizetettek egy borászat meglátogatásáért
Kép: www.il-palagio.com

Az Angliában született ám hosszú idő óta Olaszországban élő szupersztár, Sting megnyitotta borászatának kapuit pár szerencsés (és eleget fizető) érdeklődő számára. A látogatásokból befolyó összeget a zenész a COVID által sújtott amerikai vendéglátósok megsegítésére ajánlotta fel.

A három napos, teljeskorű szolgáltatást tartalmazó csomagoka Sting aukción hirdette meg, összesen több mint 1 millió dollárt sikerült így összekalapoznia. "Experience Il Palagio with Trudie Styler, Sting and Riccardo Cotarella" névre keresztelt comagok kikiáltási ára 48 ezer dollár volt, végül háromszoros áron kerültek leütésre, azaz darabja több, mint 40 millió forintért kelt el.

A programnak része volt egy nagy borkóstoló a Firenze és Arezzo között félúton fekvő birtokon, ezen Sting és a felesége, valamint a szőlészük, Riccardo Cotarella is jelen volt.

Unicumot ötvözték a kávéval, ez lett belőle...

április 12. 07:56
Unicumot ötvözték a kávéval, ez lett belőle...


A napokban kerül a boltok polcaira a Zwack Unicum család legújabb tagja, az arabica kivonattal készülő, tölgyfahordóban érlelt Unicum Barista.
 
A termékfejlesztés során nagy hangsúlyt fektettek az ideális kávékomponens megtalálására: közel 30 kávékeveréket teszteltek Tóth Sándor többszörös bajnok barista segítségével. „Nagyon hosszú közös gondolkodás vezetett az Unicum Barista megalkotásáig, míg végül megtaláltuk azt a kávékeveréket, ami a legjobban kiegészíti az Unicum jellegzetes ízét. Egy Bányai László Costa Rica-i ültetvényéről származó, úgynevezett honey eljárással feldolgozott Caturra catuai variánst is felhasználunk, amelyhez a kávébabokat a rajtuk lévő mézes réteggel együtt szárítottuk” – mondta a kávészakértő a termék kapcsán.

A komplex ízvilágot megidéző, csak természetes összetevőkből álló Unicum Baristát április elsejétől találják meg a vásárlók, már a kiskereskedelmi üzletek polcain is. 
 

3,5 millió liter a kocsmákból visszamaradt sörnek találtak új helyet

április 08. 10:00
A British Beer and Pub Association (az Egyesült Királyság ital- és vendéglátóipar legnagyobb és legbefolyásosabb kereskedelmi szövetsége) becslése szerint mostanáig a szigetországban több mint 41 millió liter sör „maradt parlagon” a vendéglátóhelyek bezárása következtében.
 
A Heineken manchesteri sörfőzdéjének csapata egy innovatív megoldást eszelt ki arra, hogy a meg nem ivott sör ne vesszen (teljesen) kárba. Egy többlépcsős folyamat segítségével biogázzá alakítják azt, vagyis végeredményben energiát termelnek az újrahasznosításával.  
 
2020 májusa óta közel 3,5 millió liternyi készlet felhasználásával annyi energiát állítottak elő, amivl 28 ezer brit háznak biztosíthattak volna fűtést egy napra.
 

Magyar aranyérem a Chardonnay-világbajnokságon

április 06. 13:26
A Chardonnay du Monde nemzetközi borverseny a világ legjobb chardonnay-it ismeri el. A 2021-es megmérettetésen 36 ország 604 bortétele szerepelt. Ebben a rangos mezőnyben nyert aranyérmet egyedüli magyarként a Thummerer Pincészet 2019-es évjáratú Egri Chardonnay Battonage tétele. További nyolc magyar bor kapott ezüst minősítést, Magyarország kilenc éremmel a negyedik helyen végzett verseny összesített éremtáblázatán, Franciaország, Svájc és Kanada mögött.
 
Arany: Thummerer Pincészet – Chardonnay Battonage 2019        
Ezüst: Várszegi Pincészet – Wieland Selection Chardonnay 2018
Ezüst: Kovács Nimród Winery – Battonage Monopole Egri Chardonnay 2017
Ezüst: Villa Pátzay Borbirtok – Pátzay Chardonnay 2018
Ezüst: Törley Pezsgőpincészet – Chardonnay Brut
Ezüst: Törley Pezsgőpincészet – Campanula Chardonnay 2020
Ezüst: Nyakas Pince – Menádok Budai Chardonnay 2017
Ezüst: Nyakas Pince – Budai Chardonnay Selection 2018
Ezüst: Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Balaton-melléki Chardonnay 2020
 

Egy tanulmány szerint 2035-re leszokunk a húsról

Március 31. 13:52
A Boston Consulting Group (BCG) és a Blue Horizon Corporation frissen megjelent tanulmánya szerint 2035-re könnyen lehet, hogy kedvenc ételeink többségét állati eredetű hozzávalók helyett alternatív forrásból származó fehérjékkel készíthetjük majd el.

Környezetvédelmi, egészségügyi, vagy állatjogi megfontolások miatt egyre növekszik azon fogyasztók száma, akik már most alternatív fehérjékkel helyettesítik a húst vagy annak egy részét az étrendjükben. A BCG és a Blue Horizon című tanulmánya szerint a fehérjepótló alternatívák – vagyis a növényi alapú, a mikroorganizmusok által létrehozott, vagy az állati sejtekből tenyésztett fehérjék 2035-re reális húsfehérje-pótlást jelenthetnek kedvenc ételeink 90%-ának elkészítéséhez – derült ki BCG közleményéből.

A fehérjepótló alternatívák piaca, a tanulmány szerint, a tavalyi 13 millió tonnáról közel 100 millió tonnára növekedhet 2035-re, vagyis a teljes fehérjepiac 11%-át kiválthatja. Ha az iparági innovációs folyamat felgyorsul, a CO2 kibocsátási árak tovább emelkednek, és az állattenyésztésről az alternatív fehérje-előállításra áttérő gazdálkodók támogatást kapnak, ez a mennyiség akár duplájára is nőhet a következő másfél évtizedben. Ebben az esetben a húsfogyasztás Európában és az Egyesült Államokban már 2025-ban eléri csúcsát és onnan fogva már csökkenni fog.
 
Fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve az állati eredetű ételek kiváltása már most is kulcskérdés és még inkább az lesz a következő években. Áttérés az alternatív fehérjékre az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak eléréséhez is hozzájárulhat – főként az ENSZ fogyasztási, a termelési és az éhezés felszámolásához szükséges céljainak érdekében. Ha 2035-ig megvalósul az alternatív fehérjék tanulmányban felvázolt 11%-os piaci növekedése, csupán a húsok és a tojás kiváltásával a globális CO2 kibocsátás több, mint 1 gigatonnával csökkenthető lenne a következő másfél évtizedben, ami Japán jelenlegi éves CO2 kibocsátásával egyenértékű.

Az alternatív fehérjeforrások használata a károsanyag kibocsátás visszaszorítása mellett nagymértékű ivóvíz-megtakarítást is hozhat: a következő másfél évtizedben óvatos becslések szerint is legalább 39 milliárd köbméter ivóvizet spórolhat meg a mezőgazdaság, ami akár 40 évre fedezhetné a közel 9 millió lakossal rendelkező London vízfogyasztását.

Ugyan a környezeti biztonság és a fenntarthatóság előnyei vitathatatlanok, a fogyasztók meggyőzésének legfőbb szempontja a helyettesíthetőség elérése. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az alternatív fehérjék ízben, állagban és árban is elérjék, vagy felülmúlják a mai húskínálat szintjét.

A BCG kutatása alapján ez három fázisban fog megtörténni, attól függően, hogy milyen tipusú fehérjét szeretnénk pótolni:
  • A növényi alapú alternatívák, mint a szójából, a borsóból és más növényekből származó fehérjékből készült hamburgerek, tejtermékek és tojáspótlók legkésőbb 2023-ra elérik a helyettesíthetőséget.
  • A mikroorganizmusokból, például gombákból, élesztőkből és egysejtű algákból előállított alternatív fehérjék 2025-re érhetik el a kívánt szintet.
  • A közvetlenül állati sejtekből mesterségesen tenyésztett fehérjék 2032-re felelhetnek meg a fenti elvárásoknak.

Vedeld be, mint Beckham!

Március 29. 09:02
Vedeld be, mint Beckham!
 
A Haig Club scotch whisky márka a napokban mutatta be Haig Club Mediterranean Orange névre hallgató új, ízesített párlatát. A termék arca David Beckham, egykori angol válogatott focista, a Manchester United és a Real Madrid korábbi kiválósága. A 35% alkoholtartalmú ital április közepétől lesz elérhető. Beckham a végső ízprofil összeállításában segédkezett. "Úgy gondolom, a narancs tökéletesen kiegészíti a Haig Club jegyeit, kiváló long drink lesz a nyárra" - mondta.

Hoppá! Nincs többé champagne-locsolás a Forma-1-ben!

Március 21. 07:25
Utolérte a változás szele a Forma-1 világát is: az eddigi champagne helyett ezentúl legalább három éven keresztül olasz pezsgővel koccintanak majd a nagydíjak legjobbjai. Az új szerződés értelmében az idei, március végén induló szezonban már nem champagne-t locsolnak a bajnokok a Forma 1-ben, hanem a Ferrari Trento pezsgős palackjait pukkantják majd a pódiumon.
 
Amióta csak létezik a száguldó cirkusz, eddig mindig champagne-nyal ünnepelték a győzelmet a legjobbak, igaz, 1980-ban a monzai nagydíjon egyszer már rivaldafénybe kerültek a Ferrari pezsgői is. Ennek fényében Matteo Lunelli, a Ferrari Trento CEO-jának szavai érthetőek: “egy csodálatos kalandnak nézünk elébe”.
 
Jelenleg még nem lehet tudni, hogy mely pezsgőt láthatjuk viszont a pódiumon, azt beszélik, hogy valószínűleg egy egyedi címkés Jeroboam palackos Blanc de blancs lesz a befutó termék – ez legkésőbb március 28-án a bahreini nagydíjon kiderül.

Igyál sört (is), hogy nehogy úgy járjunk, mint a britek!

Március 18. 09:00
A szigetországban 2,1 milliárd pinttel, azaz csaknem 1,2 milliárd literrel kevesebb sört értékesítettek 2020-ban, mint egy évvel korábban – írta az Agrárszektor. A Brit Sör- és Kocsmaszövetség jelentéséből kiderült, hogy a brit kocsmák 2020 márciusa óta kapnak pénzügyi segítséget az államtól, hogy fennmaradásukat biztosítani tudják, ám így is gyakorlatilag padlót fogtak a válságban. Emiatt ígéretük van arra is, hogy az iparág mintegy 400 millió fontos újraindítási támogatásban részesül még idén.
 
A pubok kerthelyiségei a tervek szerint április 12-én, a kocsmák belső terei legkorábban május 17-én nyithatnak újra az Egyesült Királyságban.