A különböző űrtartalmú borosüvegek nevei

Borászportál
2019. október 23., 06:46


A 0,75-ös standard üveg még mindig a legelterjedtebb a világon, de egyre több kihívója akad. Mekkora a világ legnagyobb borosüvege? És honnan a névadók különös vonzódása a bibliai alakokhoz a nagy palackoknál? Megpróbáltunk utánajárni.
A különböző űrtartalmú borosüvegek nevei
Címlapfotó: youtube.com
 
Bár már a legkülönbözőbb alkalmatosságokba csomagolnak bort (ezúttal tényleg érdemes kattintani a képekért, a borridikül például egészen meghökkentő), egyelőre világviszonylatban még minden bizonnyal az üveg vezet. Üvegből is azonban rengeteg féle létezik, és itt most nem arra gondolunk, hogy 0,75-ösből van többek között burgundi, rajnai, bordeaux-i, szekszárdi, tokaji, vagy éppen egri.
 

Az űrtartalmak is széles skálán mozognak, 1,5 litertől fölfelé ráadásul mindegyiknek saját névvel rendelkezik. Azzal kapcsolatban sajnos csak pár esetben taáltunk információt, hogy a palackok többségét miért bibliai alakok után nevezték el. Aki tudja a megfejtést, írja meg nekünk az info@vinoport.hu címre.

És akkor lássuk a palackokat:

0,1875 liter, negyedes üveg: a legelterjedtebb 0,75-ösnek a negyede, inkább vendéglátóegységekben fordul elő
 
0,375 liter, fél üveg: a 0,75-ösnek a fele, előszeretettel használják desszertborokhoz, Tokajban is egyre több aszú kerül ilyen palackba.
 
0,5 liter: általában a természetes édes borok, a késői szüretelésű tételek palackjaként szolgál, illetve a hagyományos tokaji aszús üveg is ekkora
 
0,75 liter, standard borosüveg: messze a legelterjedtebb, a legtöbb bort ilyenbe töltik, ezen belül is rengeteg féle van. (Hogy miért pont ez lett az etalon, arról itt írtunk.)
 
1,5 liter, magnum: a standard üveg duplája, egyre elterjedtebb annak köszönhetően, hogy a tapasztalatok szerint szebb palackérlelést eredményez.
 
3,0 liter, dupla magnum: térfogata négy standard üvegével egyenlő
 
4,5 liter, Roboám (angolul: Rehoboam): Roboám (más néven: Rehábeám) a Júdai Királyság első uralkodója a Kr. e. 10. században.
 
4,5 liter, Jeroboám (angolul: Jeroboam): I. Jeroboám izraeli király volt a Kr.e. 10. században. Érdekesség, hogy a pezsgőknél a 3 literes üveget illetik ezzel a névvel. Van ráadásul egy bordeaux-i változata, ez 1978 előtt 4,45 literes volt, azóta 5 literes.
 
6,0 liter, Imperial vagy Matuzsálem: bibliai ősatya, Ádám 8. utóda, a Biblia szerint 969 évet élt. Az egyik, inkább mókás, mint megalapozott teória szerint a név onnan ered, hogy ennek az üvegnek a kiivásához egy matuzsálemi hosszúságú élet szükségeltetik.
 
9,0 liter, Szalmanasszár (angolul: Salmanazar): V. Szalmanasszár az Újasszír birodalom egyik uralkodója volt a Kr.e. 8. században.
 
12,0 liter, Baltazár: a Baltazár név utalhat Boldizsárra, vagyis a három napkeleti bölcs egyikére, illetve Belsazárra, Babilon társrégensére is. Utóbbiról lehet tudni, hogy nagy hódolója volt a boroknak.
 
15,0 liter, Nabukodonozor (angolul: Nebuchadnezzar): az Újbabiloni Birodalom második, egyben legismertebb királya volt, a Kr.e. 6. században uralkodott.
 
18,0 (más források szerint 20) liter, Salamon: Izrael harmadik és egyben legismertebb királya volt, i.e. 970-től 928-as haláláig uralkodott. A Biblia leginkább bölcsességét emeli ki.
 
18,0 liter, Melchior: a három napkeleti bölcs egyike, Magyarországon a más eredetű Menyhért névvel feleltették meg.
 
27,0 liter, Góliát: filiszteus férfi volt, az utolsó óriások egyike, a bibliai történet szerint Dávid győzte le.
 
30,0 liter, Melkizedek (angolul Melchizedek): Jeruzsálem királya, személyét máig sok rejtély övezi, mmindössze egy alkalommal a Teremtés könyvének 14.fejezetében bukkan fel. Az egyik magyarázat szerint ezzel lehet összefüggésben az elnevezés, ugyanis a 30 literes üveg is ritkaságszámba megy.
 
130,0 liter, Maximus: egyetlen készült belőle (a címlapfotón az utolsó simításokat látjuk), a Beringer borászat 2001-es Reserve Cabernet Sauvignonját ebben ajánlotta fel egy jótékonysági árverésre. (Egyébként 173 és egyharmad standard palackot lehet bele áttölteni.)
 
 
 
 
 
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé