A Thummerer-titok

Geri Ádám
2020. május 14., 11:30


Lakókocsin és virágkertészeten át vezetve teljesedett ki az újkori magyar bor egyik legnagyobb sikertörténete: a Kárpátaljáról elszármazott, utóbb Noszvajon otthonra lelt Thummerer család pincészete 2020-ban két negyedszázados jubileumot is ünnepelhet.
A Thummerer-titok
Éppen 25 évvel ezelőtt született meg a Thummerer Pincészet mai napig legnagyobb presztízzsel bíró bora, a Vili Papa Cuvée és lett Thummerer Vilmos az Egri borvidékről elsőként Magyarországon az Év Bortermelője. A kitüntetést a mai napig bárki megcsodálhatja, ha a borászat irodájában jár, igaz, időbe fog telni, míg a többi, szintén a dekoráció részét képező elismerés között megtalálja. (Hogy csak párat említsünk: 2011-ben elnyerték az Év pincészete díjat, 2013-ban és 2017-ben pedig őket választották Magyarország Legeredményesebb Pincészetének.)
 

 
A történet természetesen jóval 1995 előtt kezdődött. A németajkú Thummerer család a második világháború alatt a front elől menekült Magyarországra, ahol aztán sok viszontagság után Egerben telepedtek le. Thummerer Vilmos édesapja erdész volt, sokáig a fiú is ezzel a hivatással kacérkodott. „Amikor apámmal jártuk az erdőt, mindenütt határos volt a szőlőterületekkel. Gyönyörű szőlőhegy volt a Pap-hegy, de szétosztották víkendtelkeknek. Sokat beszélgettünk a szőlőben dolgozó parasztemberekkel, szüretre is jártam hozzájuk” – mesélte egyszer egy interjúban. A „pályafutás” akkor tört kettőbe, amikor az általános iskola után be sem hívták felvételire az erdészetire.
 
A következő válaszútnál, az érettségi után már másfelé húzott a szíve: 1962-ben Kecskeméten a Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum szőlő- és gyümölcstermesztési szakán kezdte meg tanulmányait. A Csányi Állami Gazdaságban eltöltött rövid gyakornokoskodás után 1964-ben a Nagyrédei Szőlőskert Termelőszövetkezet agronómusa lett. A TSZ-t 1972-ben hagyta ott, hogy egy akkor igencsak merésznek számító húzással saját (akkor úgy mondták: maszek) virágkertészetbe fogjon feleségével. Tulajdonképpen a rózsákkal keresett pénzből vette bérbe és ültette be az első 7 hektárt Egertől nem messze az Áfrikában és a Mész-hegyen, hogy aztán 1984-ben (még mindig jóval a rendszerváltás előtt vagyunk) létrehozza a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtokot. 1987-ben aratta az első zajos sikert: lédig bikavér borával az országos borversenyen aranyérmet nyert és a Hungexpo különdíját is megkapta. Sokan úgy tartják, ő volt az első, akinek köszönhetően az egri bikavér addigra igencsak megtépázott hírneve elkezdhetett helyreállni.
 
A Thummerer-titok
 
Az egri szőlőt és pincét hamar kinőtték, más hely után kellett nézniük. „Igyekeztem nagyértékű, jó potenciállal rendelkező területeket vásárolni, először kis darabokban” – mondta 2016-ban a Vinoportnak. Így jutottak el Noszvajra, ahol megvásároltak egy – ahogy Thummerer Vilmos egyszer nevezte – „üres lyukat”, vagyis az Egri Csillagok TSZ tulajdonában álló, ám évtizedek óta elhagyatott 1400 négyzetméteres, riolittufába vájt uradalmi pincét. Hosszú évek munkájával és rengeteg lemondás árán varázsoltak ide a ma 90 hektáros birtok központját: először lakókocsiban éltek, majd 1992-ben, miután lakhatóvá alakították, három gyerekükkel beköltöztek a pincerendszerben kialakított barlanglakásba és 8 évet „húztak le” benne. „Karácsonyokor az egész család mindig a barlanglakásban gyűlt össze” – villant fel egy apró részletet azokból az időkből Pulay Polett, Thummerer Vilmos unokája.
 
A Thummerer-titok

A nagyszülők otthona egyébként egészen pár hónappal ezelőttig egy, a pincészet felett kialakított lakrészben volt, csak 2019 októberben lettek onnan „kitelepítve” egy 50 méterre található családi házba, miután bővíteni kellett az irodát (pedig közben már háromszorosára nőtt a komplexum). A szó szerint a borászatban történt felnőtté válás nyomán teljesen természetes, hogy gyakorlatilag mindenki a családi vállalkozásban maradt: Vilmos fia, Tamás és a felesége Elza, a szőlészetet vezetik, lánya Éva viszi férjével Andrással a vendéglátást a noszvaji Magtár Fogadóban, Polett, a legidősebb unoka felel a kereskedelmi és marketing feladatok ellátásáért, a sorban a második unoka Anett pedig szőlész-borász végzettségű. Ő egyelőre még a világot járja tapasztalatszerzés céljából, de talán nem tévedünk nagyot, ha kijelentjük, egy nap haza fog térni.

Poletthez köthető a Vili Papa Cuvée elnevezés is, miután nagyszüleit rendhagyó módon Kati mamának és Vili papának hívta kisgyermekként. A borászat csúcs házasítása 1995-ben készült el először, a családfő ekkor látta elérkezettnek az időt, hogy megvalósítsa álmát, és akár 20-30 évre eltehető, hosszú életű bort alkosson. A nagy példakép, a Chateau Margaux iránti véghetetlen tisztelet erre kötelezte...
 
A Thummerer-titok
 
A Vili Papa Cuvée kizárólag a legjobb évjáratokban készülhet el, eddig összesen 8 született belőle, a legutóbbi 2016-os még javában a hordóban várja a sorsát, forgalmi tétel jelenleg a 2006-os, 2009-es és 2011-es. A cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot kívánatos arányainak összeállítása ma már közös családi kupaktanács keretében történik. „Bár az utolsó szót még mindig a nagypapa mondja ki, ahogy folyamatosan tanulunk, egyre nagyobb szerepet kapunk” – árulja el Polett. Neki a napokban jelent meg a második saját bora, a kizárólag az egri borszaküzletükben elérhető 2018-as Polett Cuvée (70% chardonnay, 20% tramini, 10% zenit).

Mondhatjuk, a Thummerer Pincészetnél tökéletes az idill, ám ennek megteremtéséhez rengeteg munkára, akaratra és alázatra volt szükség. Ahogy Thummerer Vilmos nyilatkozta egyszer: „Kezdettől fogva saját két kezünkkel dolgoztunk meg mindenért, ha kellett nyulat tartottunk, mert nem volt pénzünk húsra, ha kellett, saját magunk fontunk meg a szalmakoszorút a virághoz.” Kati mamával még most is minden nap aktívan dolgoznak a gazdaságban, azon munkálkodnak, hogy a lehető legkiválóbb borokat hozzák létre, amihez nézetük szerint „kiváló szőlő, tehetséges borász és lelkiismeretes pincemester” szükségeltetik. És természetesen a borászatban dolgozó alkalmazottakról sem szabad megfeledkezni, akik már hosszabb ideje Lamport József főborász vezetésével végzik tovább a színvonalas munkát.
Winelovers borok az olvasás mellé