Fröccs

Hétvégéig tart a 8. Őszi Bormustra Szegeden

Szeptember 12. 13:25
Szeptember 12-16. között immáron a nyolcadik alkalommal rendezik meg a szegedi Dóm téren az Őszi Bormustrát. Több mint 100 pincészet képviselteti magát a Bor téren, mellettük további mintegy 60 gasztro- és kézműves kiállító lesz jelen. Esténként fellép többek között Szabó Ádám, Hevesi Tamás és a Black Five zenekar, Vastag Csaba, illetve Gubás Gabi és Szabó Győző is.

A fesztivál a szokásoknak megfelelően szüreti felvonulással indul a Széchenyi térről szeptember 12-én este fél 7-től. Idei extra helyszín az Aradi vértanúk tere, ahol szeptember 15-16-án bemutatkoznak a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő örökségek. 
 

Mustban táncolt a Magyar Borok Báljának háziasszonya

Szeptember 10. 14:00
A Lajvér-patak völgyében töltötte a nyár utolsó hétvégéjét Ördög Nóra, a Magyar Borok Báljának háziasszonya és férje, Nánási Pál. A legértékesebb celebek listáján előkelő helyen szereplő pár, az őszi pörgés előtt úgy érezte, hogy jól esne nekik egy kis feltöltődés, ezért a nyüzsgéssel teli hétköznapok mellett közös naptárjukban helyet kapott egy olyan hétvége is, ami csak kettejükről szólt.

Romantikázásukhoz a magával ragadó szálkai Lajvér Borbirtokot választották. Ördög Nóri: „Ugyan nagyon szeretjük mindketten a finom borokat, de ezen a hétvégén nemcsak ez nyűgözött le minket. Palkó teljesen odáig volt attól, hogy a borászat milyen modern technológiával dolgozik és amellett megőrzik a hagyományos dolgokat is. Bennem a gyerekkori szüret emlékeit hozta elő, amikor még nagymamáméknál szedtük a csemegeszőlőt.

Nóri és Pali nem csak kóstolták a finom borokat, de elkészítésükben is részt vettek. A dűlők bejárása közben szőlőt metszettek és a legszebb fürtöket saját kezűleg válogatták ki. Az aktív kikapcsolódást követően, fáradalmaikat a szemet gyönyörködtető borteraszon pihenték ki, ahol igazi gasztroélményben volt részük. A grill ételkülönlegességek kóstolását élő zene kíséretében élvezhették, ami a nevetések és koccintások hangjával összefonódva még inkább idillivé varázsolta az estét.

Másnap a Borhotel kényelmétől és a meseszép tájtól lenyűgözve az a gondolat fogalmazódott meg bennük, hogy ezt a harmonikus élményt gyermekeikkel is szeretnék megosztani, ezért legközelebb velük együtt, négyesben látogatnak el a birtokra.  

A legintelligensebbek szerint idén a boros és sörös társasjátékok a legjobbak

Szeptember 05. 12:12
Szeptember 3-án a legintelligensebb magyarokat tömörítő szervezet, a Mensa HungarIQa kihirdette az általa legjobbnak tartott 2018-ban megjelent társasjátékok listáját.

A 2009 óta minden évben megrendezésre kerülő versenyre idén a kiadók 3 kategóriában összesen 20 játékot küldtek a Mensa-tagoknak tesztelésre. Jó hír a borbarátoknak, hogy az egyszerűbb logikai játékok kategóriájában a Szüret című, negyedóra alatt befejezhető, francia borvidéken játszódó családi-stratégiai játék nyert.
 
A legintelligensebbek szerint idén a boros és sörös társasjátékok a legjobbak
Fotó: Strémen Judit
 
A sörisszák is megtalálhatják a maguk színvonalas időtöltését, a haladó kategória első helyét ugyanis a Heaven & Ale – Mennyei ser című, középkori szerzetesek sörfőzését körüljáró gazdálkodó játék szerezte meg. (Családi kategóriában a kerékpárversenyek világát feldolgozó Flamme Rouge és a portugál csempékkel operáló Azul megosztva kapta a díjat.)
 
A téma népszerűségét mutatja, hogy kiadók időről-időre jelentkeznek boros témájú társasjátékokkal, itt és itt található belőlük egy csokorra való.

Dörzsölhetik a tenyerüket a hazai pezsgőrajongók

Szeptember 04. 12:59
Prémium champagne-okat és pezsgőket egybegyűjtő champagne-bárok nyílnak több fővárosi vendéglátóhelyen. A külön erre a célra kialakított pultokban több évig érlelt, vagy akár évjáratos úgynevezett Vintage pezsgőket lehet pohárral kóstolni. A The Champagne Bar franchise első pultjával a 27. Budapest Borfesztiválon, a Budai várban lehet majd találkozni, ahol 16 féle champagne és a champagne-i technologiával készült, 3 féle Brebis pezsgő lesz kapható.
  
Az első önálló champagne-bár október elején a Jászai Mári téren nyílik, majd ősz végén átalakul egy Liszt Ferenc téri már működő vendéglátó egység is. 2019 tavaszán további két népszerű belvárosi vendéglátóhelyen épül át a meglévő pult, és a kezdeményezést elindítók reményei szerint hamarosan Debrecenben és Szegeden is találkozhatunk champagne-bárokkal.
 

Elhunyt a természetes borok szószólója

Szeptember 04. 10:37
69 éves korában elhunyt Beppe Rinaldi, ikonikus olasz borász, a természetes borok ügyének egyik leghíresebb követe.
 
Rinaldi a borvidék nevét viselő, rózsaillata miatt összetéveszthetetlen Barolo vörösborokat készítő borászok egyik legjelesebb képviselője volt. Dűlőszelektált Baroloi a legkeresettebbek a gyűjtők körében. Ily módon sokat tett azért, hogy a barolo alapanyagát képező nebbiolo szőlő elismertsége ma világszerte nagy.
 
Az olasz legenda többször felszólalt a borvidékének „kommercializálódása” ellen és alapító tagja volt a természetes borokat készítő borászokat tömörítő Vini Veri szervezetnek.

Minden tudnivaló a budavári Budapest Borfesztiválról

Augusztus 30. 11:37
Európa egyik legszebb borfesztiválja, a Budapest Borfesztivál szeptember 6-9. között várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a Budai Várban. A vendégek több mint 150 hazai és külföldi kiállító borait kóstolhatják meg. Az idei év kiemelt programja a Balaton, a balatoni borászok és boraik, illetve a helyi gasztronómia és kultúra bemutatása.
 
A Borfesztivál programjai:
 
Boregyetem: a Borfesztivált már hosszú évek óta megelőző szakmai rendezvény idén szeptember 3-án, hétfőn kerül megrendezésre a MOM Kulturális Központban. A téma: mely fajtáknak van jövője a Balaton körüli borvidékeken, gondolva a betegségekre és a klímaváltozásra. Az előadásokat borkóstolók teszik még élvezetesebbé.

Pár Borpár - szakmai kóstolók a Budapest Borfesztiválon: a játékos kóstolóprogram keretében az előre meghirdetett borpárok bemutatásával a borászok szakmai érdekességeket mutatnak be a látogatóknak, olyan borpárok segítségével, melyek két tagja csak egyetlen jellemzőben különbözik. Saját magunk tapasztalhatjuk meg, milyen módon jelennek meg a borban a dűlők sajátosságai, a különböző évjáratok vagy a fahordós érlelés. A borászok a borpárokat „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben kóstoltatják, hiszen az egyik bor ingyenes lesz.
 
VinAgora Taste of Hungary – Magyarország legszebb borai: a különleges szakmai program elsődleges célja, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A VinAgora Taste of Hungary egy prémium magyar borválogatás, melynek kizárólag a VinAgora Nemzetközi Borverseny érmes tételei lehetnek a tagjai. Ezek a kiváló borok szépen reprezentálják, milyen egy etalon olaszrizling, kékfrankos, bikavér, rosé, villányi franc, vagy éppen aszú.
 
Balaton MOST: a Borfesztivál idén a Balatonra és a tó körül található borászatokra, borokra szeretné felhívni a figyelmet. A rendezvény felületein számos hasznos információt találhatunk a Balatonról, gasztronómiájáról, jellegzetes borairól.
 
Koncertek: nagyszerű művészek, előadók készülnek az idei Borfesztiválra, hogy négy színpadon szórakoztassák a közérdeműt. A világzene legkedveltebb magyar együttesei, a népzene, néptánc, és a jazz teszik felejthetetlenné a Borfesztiválon eltöltött órákat. Fellép többek között a Tárkány Művek, Mörk, Marco Marcovic (Boban Marcovic fia) és a Gáyer Mátyás Trió.
 
Szüreti Felvonulás a Népzenei és Néptánc Gála ünnepén: a színes, látványos, táncos-zenés forgatag a Szentháromság térről indul szeptember 9-én, vasárnap 12 óra 30 perctől. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják.
 
Gasztronómia: idén először vesz részt az elmúlt évek nagy sikersztoriját bemutató, kizárólag olasz alapanyagokból dolgozó PizzaMe, a szarvasgombákkal és más különleges erdei gombákkal bűvölő Terra Tuffola, valamint önálló standon jelenik meg a legendás litván érlelt sajt, a Dziugas. A Szega Market elhozza a legjobb magyar sajtokat, illetve az NG Café is készül a közkedvelt Sajtterasszal. Kemencében sütött ételekkel, extra feltétekkel készül a Szittya Pita Kenyérlángosozó és a Szittya Buci. Food truck vonalon felvonul a SPAR Grillmobilja és a Fresh Corner autója. A gourmet különlegességek szerelmeseit az Oroszlános udvarban a Ritz-Carlton Hotel étterme, a Deák St. Kitchen várja.
 
Érmes Borok Háza – Találkozás új borokkal, új pincészetekkel: a VinAgora Érmes Borok Házában a Savoyai teraszon a Borfesztivál közönsége személyesen találkozhat azon magyar pincészetek boraival, melyek az idén júniusban megrendezett 19. VinAgora Nemzetközi Borversenyen érmet nyertek.
 
Autistic Art Alapítvány standja: az alapítvány 10 civil fenntartású lakóotthont támogat, ahol több mint 200 autizmussal élő fiatalt látnak el. Ehhez Art a forrásteremtés különleges módját választották: olyan egyedi művészeti terápiás foglalkozást tart fent, ahol a fiatalok szabadon rajzolhatnak. A rajzok felhasználásával pedig jótékony célú termékek születnek. Így kerültek a fiatalok rajzai magyar borászatok borosüvegjeire. Először a Bolyki, az Etyeki Kúria, a Gilvesy, a Luka, a Konyári és a Vylyan limitált darabszámú palackjai öltöztek különleges köntösbe: a palackokat az autista fiatalok színes, vidám rajzai díszítik. A Borfesztiválon az alapítvány játékos aktivitásainak köszönhetően bárki közelebb kerülhet az autizmussal élő emberekhez.
 
Terített asztal: aki a Borfesztivál forgatagában, ám nyugodt környezetben szeretné elfogyasztani ebédjét vagy vacsoráját, az megteheti a Barokk kapu alatt elhelyezkedő kényelmes és exkluzív Budapest Terrace-on. Előre lefoglalhatja helyét, nem kell sorban állnia sem a Borfesztivál belépőjegyért, sem a finom falatokért. A sok séta, a borozgatás vagy a koncertek után pár órára megpihenhet, és kényelmesen étkezhet barátaival, családjával. A „Terített asztal” jegy magában foglalja a Borfesztivál napi belépőjegyet soron kívüli bejutással, 2 órányi időtartamra exkluzív helyen egy terített asztalt egy háromfogásos ebéddel vagy vacsorával, és VinAgora díjnyertes borokkal.
 
SPAR stand: a rendezvény ideje alatt érdemes többször visszatérni ide, hiszen minden negyedik pohár bor ingyenes lesz a látogatók számára. Pénteken és szombaton a stand mellett található pódium színpadon olyan neves borászok tartanak majd előadást az esti órákban, mint Juhász Ádám, Mészáros Péter, Urbán Péter (Bodri Borászat), Áts Károly (Grand Tokaj), Bock József, Kovács Zoltán (Royal Tokaj).
 
Belépőjegyek 3400 Ft-ért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben kedvezményes áron a Borfesztivál oldalán.
 

Máris megérkezett a boltokba az év első bora

Augusztus 28. 09:43
Az extrém meleg időjárás miatt idén minden eddiginél korábban kezdődött a szüret, hetek óta tart a korai fajták szedése és feldolgozása. Mindeközben már kereskedelmi forgalomba került az év első bora, amit ismét a Pécsi borvidéken, a Lisicza Borházban palackoznak. A reduktív technológiával készült Primőr Rosé néró szőlőfajtából készült, augusztus elsején szüretelték. Lisicza Sándor borász elmondása szerint eddigre a fürtök teljes érésben voltak, a primőr borok rajongói a tavalyinál érettebb, testesebb, mélyebb színű rozéra számíthatnak. A Primőr Rosé augusztus utolsó hetétől magnumpalackos kiszerelésben kerül a kereskedésekbe.
 

Jótékonykodik a neszmélyi pincészet

Augusztus 22. 13:46
A korábbi évekhez hasonlóan idén is lehet a neszmélyi Hilltop pincészet különleges boraira licitálni a Budapest Borfesztivál Jótékonysági Borárverésén. Személyesen a borász, Kamocsay Ákos választotta ki a melegeshegyi pincéből azt a hat muzeális tételt, amit felajánlottak a szervezőknek a nemes célra:
 
  • Chardonnay-Pinot gris 1995
  • Sauvignon blanc 1996
  • Sauvignon blanc 1997
  • Cabernet sauvignon barrique 1998
  • Chardonnay 1999
  • Pinot noir 2000

A szeptember 12-én a Larus étteremben tartott licitálás bevételét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kapja, fogyatékkal élők otthonának felújítására fogják fordítani.
 

Egy hétvégén át indiai ételeket főznek a magyar street foodosok

Augusztus 21. 12:49
Egy hétvégén át indiai ételeket főznek a magyar street foodosok
Fotó: Food Truck Show
 
India ízvilágát idézik meg a magyar street foodosok három napon keresztül a Magyar Street Food Egyesület által szervezett verseny keretében. Szeptember 7-9-ig ismét a Kincsem Parkpban áll 50 food truck kamion, akik többek között tócsniból, lecsóból és hamburgerből készítenek indiai változatot, amelyek közül közönségszavazás alapján kerül ki a győztes. A versenyen olyan ismert márkák vesznek részt, mint a Zing Burger, a Kolbice és a Paneer.
 
"Idén első alkalommal hagyományteremtő módon a szervezők az őszi Food Truck Show-kat egy-egy  földrész, vagy tájegység köré szeretnék felépíteni, íly módon is  népszerűsíteni itthon a világ sokszínű gasztrókultúráját” – mondta Vad-Horváth Zoltán, a Street Food Egyesület elnöke és a Food Truck Show főszervezője.
 
A gasztrofesztivál mellett a Kincsem Parkban elefántsimogatóval és gyerekprogramokkal is várják a családokat. A szintén országjáró Street Art Show budapesti állámosán kívül itt kerül megrendezésre az országos kő-papír-olló bajnokság és a hagyományos rollerbike felvonulás is.
 
Bővebb információ az esemény facebook-oldalán.