Legyen saját borászatod 135 perc alatt!

Geri Ádám
2018. február 12., 16:48


A társasjáték divat a borokat is elérte – és fordítva. Készítsd el a verseny legjobb borát; gyűjtsd össze a borvidék legismertebb szőlőfajtáit vagy egyszerűen csak mutasd meg, hogy feneketlen a bendőd! 7 boros társasjáték családoknak, férfiaknak, teljesítményhajhászoknak.
Legyen saját borászatod 135 perc alatt!
Meglepően nagy a választék boros társasjátékokból (az alábbiakban én is csak szemezek a teljes palettáról). Van, amelyikhez nincs szükség előképzettségre; van, amelyik próbára teszi a borismeretedet és olyan is, amelyik a májadat.
 
 
Játékok, amelyeknél nem kell érteni a borhoz


Vinhos

Összetett gazdasági-üzleti  játék, amiben minden játékos borászatokat visz, és megpróbálja a legjobb minőségű bort előállítani, majd azt a legjobb helyekre eladni mind belföldön vagy külföldön. A játék Portugáliában játszódik (nem csoda, portugálok készítették), összesen 8 borrégióban (mind valóban létező, viszont a valóságban ennél valamivel több borvidék van az országban).

A játék 6 évet ölel fel a játék, mindegyik év 4 szakaszból áll, az utolsó a szüret, amikor bor kerül a pincénkbe. A 3., az 5. és a 6. év végén van egy-egy borverseny, ahol a jó szereplésért a végső sorrendet eldönteni hivatott győzelmi pontok járnak.

A játékosok akár több borvidéken is vásárolhatnak birtokot; minél több különálló szőlőterületük van (ez lehet akár egy régióban is), annál több bort tudnak termelni, ráadásul egy területen vagy csak vöröset, vagy csak fehéret lehet. Nem számít, hogy valóságban adott területen a kék- vagy a fehérszőlő dominál, bármelyik bor előállítása egy adott területen ugyanakkora erőfeszítésbe kerül.

Jövedelmünk –  és majd a játék végén a győzelmi pontok – elsősorban abból adódnak, hogy mennyi bort adunk el és milyen áron. A bor árát több tényező határozza meg: a bor minősége (ami függ attól, melyik borvidékről származik illetve, hogy mennyire fejlesztettük fel a birtokhoz tartozó borászatunkat), mennyi ideig érleltük (ehhez pincét kell építeni), és hogy az adott borvidéknek milyen az imázsa (értsd: hány borászat tevékenykedik ott). Vagyis előfordulhat az is, hogy ha kellően „felkapott” az adott borvidék, magasabb áron lehet értékesíteni az alacsonyabb minőségű bort is (ismerős ez valahonnan?).
 

Az összesen 3 alkalommal megrendezésre kerülő borversenynek a valósághoz nem sok köze van. Csak a vakszerencsén múlik, hogy a 3. év végére az előző évek során milyen bortrend alakul ki, vagyis az adott négy tényező közül (látvány, illat, íz, alkoholtartalom) melyik milyen súllyal esik latba az értékelésnél. Ráadásul a megtermelt boraink a 4 tényezőt illetően semmi eltérést nem mutatnak (egyetlen tulajdonságuk van, a minőség, ezt egy szám jelzi 1-7-ig), így tulajdonképpen a korábban felvett exportőreink, illetve az értük kapott pluszpontok döntik el a versenyt. Ezzel együtt a borverseny jópofa színfoltja a játéknak és a pontozás rendszere miatt végzetes lehet az elhanyagolása.

A játékban szerepel ezen kívül még 3 nagypénzes befektető is – ha az ő igényeiknek megfelelően készítjük a bort, akkor támogatásban reménykedhetünk tőlük, ez is egy út lehet a végső győzelemhez.

Mint látható, valóban egy szerteágazó játékról van szó, ahol rengeteg lehetőség közül választhatunk. És mindeközben még arra is figyelni kell,  hogy döntéseink által ne menjünk csődbe, mindvégig maradjunk likvidek (legyen elég készpénzünk) és lehetőleg a banki betéteinket is duzzasszuk, mert azért is győzelmi pont jár.

Mennyire bonyolult a játék? A játék nagyon összetett, a könnyedebb társasjátékokhoz szokott embereket, még ha borimádók is, könnyen elriaszthatja a rengeteg variációs lehetőség. Játékosszámtól függően simán eltarthat bő két órát egy parti (szabálymagyarázat után).
 
Kell-e boros előképzettség? Egyáltalán nem szükséges. Nem kell például tudni, hogy a tovább érlelt borok általában többe kerülnek, mint a frissebb, rövidebb ideig érleltek, mert ez a játékszabályból illetve a játéktáblán és egyéb elemeken látható jelzésekből is egyértelműen kiderül.
 
Mennyire adja vissza a boros hangulatot? A játék nagyon törekszik rá, és sok eleme (az időjárástól függő évjáratok, a borverseny, a borvidékek különbözősége, az anyagiakra való állandó odafigyelés szükségessége) segít abban, hogy valóban bele tudjuk élni magunkat egy borászat vezetőjének szerepébe.
 
 
Legyen saját borászatod 135 perc alatt!
Fotó: whatsyourgame.eu
 


Grand Cru

Az előzőnél jóval egyszerűbb licitálós-kereskedős játék. A játékosok itt is borászatokat visznek. Ezeket aukción megvásárolt szőlőkkel illetve egyéb eszközökkel kell ellátni, a szőlőt idővel le kell szüretelni, hordóba tenni, majd a kész bort eladni. Mindeközben lehet befolyásolni az egyes szőlőfajtákból készült bor árát is, hogy minél több pénzt kapjunk érte.

Összesen 5 féle szőlőfajta van, ezekre lehet licitálni. Ezek a gamay, a cabernet sauvignon, a syrah, a pinot noir és a merlot. Az egyes szőlőfajták között két különbség is van. Az egyik, hogy a leszüretelt szőlőt hány körig kell hordóban tartani, hogy megérjen eladásra a belőle készített bor (a két véglet: gamay 1-3  kör, pinot noir 5-7 kör), a másik, hogy minimum mennyi pénzt lehet remélni az eladásából (értelemszerűen, minél többet kell hordóban tartani, annál drágább a belőle készített bor).

Minden év végén van egy fesztivál is, ahol gyakorlatilag az lesz a „sztárborász” és kap valami jutalmat, aki a legtöbb bort adta el az év során.
A játéknak akkor van vége, ha az egyik játékos vissza tudta fizetni a hitelét a banknak (ugyanis az egész borászatot a játék elején felvett hitelből indítjuk be, ami után természetesen minden évben kamat fizetendő). Ekkor mindenki összeszámolja, mennyi pénze van, és a leggazdagabb megnyeri a játékot. A tapasztalatok szerint ez 6-10 év (körülbelül 25-50 kör a játékban) és 90 perc után szokott bekövetkezni.

Mennyire bonyolult a játék? Nem bonyolult, licitalni-adni-venni kell benne és sokat számolni. Nincs nagyon sok döntési lehetőség.

Kell-e boros előképzettség? Egyáltalán nem szükséges. Nem kell tudni, hogy a pinot noir-ból érleltebb, drágább borok készülnek, mint a gamay-ból, mert ez egyértelműen leolvasható a tábláról. A szőlőneveknek igazából nincs is jelentőségük, mindegyik szőlőfajtát különböző színű kártya jelöl, ez is bőven elegendő lenne a játék működéséhez.

Mennyire adja vissza a boros hangulatot? Eléggé absztrakt a játék, inkább csak rakosgatjuk ide-oda a fakockákat, kártyákat, de ezek nem igazán feleltethetők meg a valódi szőlész-borász munka egy-egy élethelyzetének, döntésének. Egyetlen példa ezt demonstrálandó: bármelyik évszakban dönthetsz úgy, hogy leszüreteled a szőlőt.

Hol kapható? Ebay
 
Legyen saját borászatod 135 perc alatt!
Fotó: boardgamegeek.com


WineOpoly

A WineOpoly, mint a neve is mutatja, egy Monopoly klón. Egy pillanatig nem próbál meg más lenni. London híres utcáinak ingatlanjai helyett borfajtákat vásárolhatunk. A tábla felosztása is teljesen megegyezik a Monopoly-éval, kétféle szerencsekártya helyett fehér és vörös kártyát húzunk, börtön helyett pincében raboskodunk. A kártyákon vannak hasznos vagy éppen érdekes információk a borokról. Ennyi.
 
Mennyire bonyolult a játék? Mint egy Monopoly.

Kell-e boros előképzettség? Mint egy Monopoly-hoz.
 
Mennyire adja vissza a boros hangulatot? Mint egy Monopoly. Nyugodtan hívhatnánk BaconOpoly-nak is (azért ezt hoztam példának, mert ilyen is van.)

Hol kapható? Amazon
 
Legyen saját borászatod 135 perc alatt!
Fotó: walmartimages.com
 

Játék, amelynél jó, ha értesz a borhoz
 

Das Weinspiel

Egy boros műveltségi játék, ami csak német nyelven jelent meg. Ha viszont legalább egyvalaki tud a társaságban németül, akkor jó szórakozást, egyben tanulási lehetőséget is nyújt. A játék kezdetén mindenki kap egy térképet, amin egy (vagy több) ország és az ottani borvidékek láthatók. (Magyarország a Délkelet-Európa kártyára került Görögországgal, Romániával, Horvátországgal és Bulgáriával). Minden térképhez 8 kártya tartozik, a térség 8 jellemző szőlőfajtájával (ezeket nem kell kívülről tudnunk, jelölve vannak az összetartozó térképek és kártyák). A győzelemhez ezekből hármat kell összegyűjteni, míg boroshordókból hat darabot. Boroshordóhoz és szőlőfajtát ábrázoló kártyához is kérdések helyes megválaszolásával kapunk.

És akkor a kérdések. Az egyik kérdéscsoporthoz kétféle kártya tartozik: az egyiken definíciókat találunk (pl. a burgundi üvegét, a lamellás dugóhúzóét, a bordeaux-i pohárét, a borzárét), a másikon fényképeket. Értelemszerűen meg kell találni az összeillőket. A másik kártyatípuson feleletválasztós és igaz-hamis kérdések vannak. Például: Hány gramm cukor elbomlása jelent 1% alkoholt 1 liter mustban? (16 gramm.) Romániában a szőlőterületek összfelülete nagyobb, mint Németországban és Ausztriában együtt - igaz vagy hamis? (Igaz.)

A játék során valóban rengeteget lehet tanulni. A helyes válaszoknál el is magyarázzák, miért úgy van (például ha van egy hamis definíció a battonage-ra, akkor nem csak annyi áll ott válaszként, hogy hamis, hanem elmagyarázzák, igazából mi a battonage). Máshogyan is kapunk még olyan információkat, amelyek nem a  játékmenetet viszik előre. A szőlőfajtákat ábrázoló kártyákon például részletes leírás van a szőlőfajta eredetéről, hogy manapság hol termesztik jellemzően és hogy mik a borának tipikus aromajegyei. A játékhoz fogalomhatározó gyűjtemény is tartozik.

Mennyire bonyolult a játék? A játékmenet rendkívül egyszerű, a játék időtartama attól függ, milyen százalékban találjuk el a helyes válaszokat.
 
Kell-e boros előképzettség?  Nem árt, de elvileg enélkül is lehet boldogulni, hiszen feleltválasztós és igaz-hamis kérdések vannak. Ideális, ha a játékosok tudásszintje nagyjából megegyezik. Ha tehát valaki jóval többet tud, mint a többiek, jó eséllyel nem hagy esélyt másoknak a győzelemre.
 
Mennyire adja vissza a boros hangulatot? Abszolút a borról szól, viszont ettől nem érezzük úgy, hogy borászok bőrébe bújtunk, de itt nem is ez a cél.

Hol kapható? Amazon
 
Legyen saját borászatod 135 perc alatt!

Fotó: amazon.com 

 
Játékok, amelyeknél kell tudni bort inni


Buliszerviz, Részegedj okosan!, Alkoholi

A Meglepkék.hu magyar „élményárusító” cég pár éve megjelentette a Buliszerviz, Részegedj okosan!, Alkoholi társasjáték hármast. A játékok működési elve nincsen nagyon túlgondolva: dobj és igyál. A gyártó elmondása szerint a játék befejeztével az alkoholmérgezés foka balról haladva megegyezik a játékok nevének sorrendjével a címben.  A legdurvábbnál, a kifejezetten férfiaknak ajánlott Alkoholinál 45 percnél hosszabb játékidővel nem érdemes tervezni. Anélkül, hogy a cég üzletét rontani akarnánk, eláruljuk, az ilyen és ehhez hasonló játékok ingyen tölthetők le tömegesen az internetről – aki nem hiszi, üsse be az egyik címet a keresőbe. Persze a nagyobb befektetés itt nem maga a játék megvásárlása, hanem a fridzsider feltankolása minden játék alkalmával. Annyiból egyébként kakukktojásnak számítanak, hogy nem csak borral működnek.
 
Mennyire bonyolult a játék? Dobj és igyál. Igaz, a játék előrehaladtával már ez sem olyan egyszerű.
 
Kell-e boros előképzettség?  Nem. Máj kell.
 
Mennyire adja vissza a boros hangulatot? Borral játszva egyértelműen megkapjuk a borozás hangulatát.
 
Hol kapható? Meglepkék
 
Legyen saját borászatod 135 perc alatt!
Fotó: ajandekuzlet.hu
 
Winelovers borok az olvasás mellé