Fröccs

3 perc videó arról, mit csináltak a borturizmus legnagyobbjai Magyarországon

Május 02. 09:59
Április 10-12-ig Budapesten rendezték a világ legnagyobb borturisztikai szakkonferenciáját, az International Wine Tourism Conference-t (IWINETC). A 3 napon a világ számos országából több, mint 300 borturisztikai szakember látogatott el hazánkba. Johanthan Swift a szervezőbizottság vezetője a Borászportálnak még márciusban elmondta, mit profitálhat a konferenciából Magyarország. Az előadásokról két napon át élőben tudosítottunk. Itt és itt el is lehet olvasni őket, aki viszont csak egy rövid benyomást szeretne kapni és kiváncsi, milyen amikor a szakma krémje összejön és hogy mit láttak Magyarországból, az nézze meg az alábbi videót:
 

Trendi és minőségi gyorsételek, országszerte

április 26. 14:18
Idén tavasszal újra elindult az országjáró Street Food Konvoj, hogy áprilistól szeptemberig 14 vidéki városba elvigye a minőségi utcai gyorsételeket.
 
A magyar food truck-ok április 27-én Egerben, az Egri Csillag Fesztiválon kezdik országjáró körútjukat. A két éve indult kezdeményezésre egyre több önkormányzat lett nyitott  – ennek köszönhető, hogy a csapat idén szinte minden nyári hétvégéjét más megyében, más városban tölti.
 
„Minden vidéki városban azt tapasztaltuk, hogy az embereknek óriás igénye van a különleges street food-okra. Aminek pedig külön örülünk, hogy befolyásoljuk és megihletjük a helyi gyorséttermeket is, akik meglátják a piaci lehetőséget  a minőségi ételekben” – mondta el Vad-Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke.
 
Májusban Budapesten, Szekszárdon, Siófokon és Nyíregyházán lehet velük találkozni, júniusban pedig Zalaegerszegre, Kiskunhalasra, Sopronba, Győrbe és Tiszafüredre látogatnak. Júliusban Szombathelyen, Veszprémben és Pécsett állomásoznak, augusztusban pedig Debrecenbe érkezik a Food Truck Show. A csapat Tatabányán zárja a nyarat, de előtte a fővárosban még egyszer összegyűlnek a kocsik a Kincsem Parkban.
 
A street food-ok mellett a programot idén 8 helyen utcaművészek is színesítik.

Főszerepet kap a pezsgő az Etyeki Borangolón

április 24. 15:00
Májusban 12-én borospincék, családi gazdaságok, műhelyek nyílnak meg a látogatók előtt. Családias hangulatban, megújult környezetben, pincéről pincére fedezhetik fel Budapest szőlőskertjének értékeit ezen a napon, 10 és 19 óra között. A bor- és gasztronómiai kóstolók mellett kulturális- és gyermekprogramokat is kínálnak.

A pezsgő igazi főszerepet kap ezen a napon: akár 10 etyeki pincészet palackban erjesztett pezsgője lesz kóstolható az Etyeki Borházban. Pezsgős villásreggelivel indul a nap az Anonym Pincében, majd folytatódik egy vertikális pezsgő- és chardonnay kóstolóval. Délután ia Körpincében pedig kiderül, mennyire ügyesek az etyeki borászok a pezsgő degorzsálásában. Pezsgős csülök is készül, ezúttal is a Kálna Pinczében, a Kecskegödörben.

Aki szeretne a borban és a birtokokban is elmélyülni, annak érdemes lesz beborangolni az Öreghegyet és az Újhegyet is. Múltidézésre invitál az Etyeki Kúria romantikus Rózsakertjébe, a Rókusfalvy Birtokon pedig megismerhetjük a birtok filozófiáját, természetesen borok kíséretében. A borokon túl vizuális ízelítőt is kapunk a Nádas Borműhelyben, Nagy Gábor Munkácsy-díjas képzőművész és Nádas Alexandra, Barcsay díjas grafikusművészek munkáiból.

A helyi sajtokon és sonkákon túl változatos kínálat várja a vendégeket a falusi vendégasztaltól a gasztronómiai különlegességekig. Ha valaki saját maga főzné meg bográcsban ebédjét, s már csak egy présház hiányzik hozzá, arra is lehetőség nyílik.

A gyermekek ezúttal bonbont készíthetnek a Gingalló Csokoládéműhely workshopján, valamint kedvenc szörpjüket is elfogyaszthatják a Halmi Pincében. A kisebbek programját kézműves foglalkozások, parasztudvar látogatás színesíti.
 
A dallamok is hozzátartoznak az etyeki idillhez, gyermekek és gyermeklelkű felnőttek élvezhetik a Rutkai Bori Banda koncertjét, valamint Kézdy Luca & Tóth Evelin kápráztatnak el minket „HegedűÉnekkel” az „EtyekM DownTown”-ban.

 

Díjat nyert a Magyar Borok Báljának egyik kiemelt tétele

április 24. 12:00
Az idei Szekszárdi Borvidéki Borverseny díjait a Szent György-napi Borünnepen, április 21-én hirdették ki és adták át. A borversenyre 47 termelő összesen 232 mintával nevezett. A nemzetközi normáknak megfelelően a Szekszárdi Borvidéki Borversenyen is mindössze a minták 30 százaléka kaphat érmet: a zsűri végül 4 nagy aranyérmet, 45 aranyérmet és 21 ezüstérmet osztott ki.
 
Szekszárd Város Bora a Mészáros Borház és Pince 2015-ös Bodzási Kékfrankosa lett. Ez a bor már korábban is elnyerte a szakma tetszését: a februárban megrendezett Magyar Borok Bálja menüsorának egyik fő fogását is ez a bor kísérte.
 
Nevét a Bodzási Dűlőről kapta, amely Szekszárd egyik legszebb déli dűlője. A dűlő jellegzetessége az idős 35 éves szőlőtőkék illetve a vörös agyagos talaj (terra rosa),mely különleges ásványosságot ad ennek a bornak. Színe sötét rubinvörös; illatát szilva és szilvelekvár uralja. A korty kifogástalan egyensúlyt mutat; érett tanninnal és lekerekedett savaival komplex ízhatású bor, melyet aszalt szilva, szeder díszít.
 
A különdíjas borokat a húsz legjobb tételből választotta ki a zsűri. 
 
  • Szekszárd Város Bora:  Mészáros Borház és Pince, 2015-ös Bodzási Kékfrankos
  • Legjobb Vörösbor: Bodri Pincészet, No. 1 2012
  • Legjobb Fehérbor: Prantner Pince, Rajnai Rizling 2017
  • Legjobb Rosébor: Márkvárt Szekszárdi Rosé, 2017
  • Legjobb Bikavér:  Bodri Pincészet, Szekszárdi Faluhely Bikavér 2015
  • Legjobb Kadarka: Prantner Pince, Kadarka 2017 
  • Legjobb Kékfrankos: Takler Borbirtok, Takler Kékfrankos Reserve 2015
 
 

Külföldre került a Nagy Tokaji Borárverés legdrágább tétele

április 23. 15:00
A Nagy Tokaji Borárverés a borvidék legjavát mutatja be; a legkülönlegesebb, legkiemelkedőbb tételeket felvonultatva. Az idei évben új pincészetek és új területek is képviselték magukat, a termelők minden eddiginél szélesebb körétől érkezett be a korábbi árverésekhez képest nagyobb számú és mind egyedi, csak itt elérhető tétel. Friss hordómintákra és palackozott tételekre is lehetett licitálni, a borok között pedig száraz furmintok és hárslevelűk, késői szüretek, édes illetve száraz szamorodnik, 5 és 6 puttonyos aszúk voltak fellelhetők.
 
Az idei esemény több szempontból is különleges volt: a 2017-es évjárat kiemelkedő minőségű borokat eredményezett, a tételek száma pedig rekordot döntött, 24 termelő összesen 33 borára lehetett licitálni
- hangsúlyozta Szepsy István, a Tokaji Borlovagrend elnöke. Laurent Comas, a Tokaji Borlovagrend tanács tagja elmondta: az árverés célja, hogy  megismertesse a világgal a tokaji borvidéket, a kiemelkedő minőségű tokaji aszút és Magyarországot.  
 
Az idén hatodik alkalommal megrendezett Nagy Tokaji Borárverésen 19 millió forintot fizetettek az aukció résztvevői a borkülönlegességekért. A licitbe a világhírű londoni 67 Pall Mall Klub tagjai is beszálltak és közel 6 millió forint értékben vásároltak. Londonba került a legmagasabb leütési árú tétel, a Disznókő 2015-ös Dorgó-dűlő 6 puttonyos aszúja (2,2 millió forintért kelt el a 180 palack), és szintén innen érkezett a licit az aukció legkülönlegesebb tételére, az 1963-as évjáratú Grand Tokaj (korábban Tokaj Kereskedőház) ötputtonyos tokaji aszúra, amelyért rekordösszeget, palackonként 140 ezer forintot fizettek.
 
 „Az árverésen általában hazai és külföldi gyűjtők, borkereskedők, étteremtulajdonosok egyaránt licitálnak, ez most is így történt. Szeretnénk folyamatosan növelni a külföldi résztvevők létszámát, ezért is örülünk nagyon a londoni 67 Pall Mall klub csatlakozásának. Reméljük, hogy a jövő évi aukción már az USA-ban is megvalósul az élő kapcsolat” – emelte ki Laurent Comas.
 
Az árverés bevételét olyan – például a turizmus fellendülését szolgáló – projektek megvalósítására fordítják, amelyek a borvidék fejlődését szolgálják.
 

  
 

Izgalmas boros- és gasztroprogram a hosszú hétvégére

április 23. 14:54
Izgalmas boros- és gasztroprogram a hosszú hétvégére
 
Tavasz- és szőlővirágköszöntő tállyai bormustrán vehetnek részt a tokaji borvidéken kirándulók a hosszú hétvége során, ahol a tállyai családi pincészetek borait lehet végigkóstolni, egy helyszínen. A nagyobb boros kiállítások és kóstoló események mintájára a tállyai pincék közössége sétáló kóstolót tart a gyönyörű egykori nemesi kiskastélyban, a Maillot kastélyban, ahova a pincészetek a legkiválóbb tételeiket viszik el: furmintok, muskotályok, hárslevelűk, szamorodnik és aszúk kerülnek a poharakba, így minden látogató az ízlésének leginkább megfelelő tételekből válogathat. A borok mellé friss hegyaljai sajtokat is lehet kóstolni környékbeli sajtkészítők jóvoltából. A kora délutántól estig tartó kóstolót egy vacsora követi az Oroszlános Borhotelben, a séf egy különleges menüvel készül, amelynek fogásait a kiállítók boraihoz párosították. Az Oroszlános ezen kívül az egész hosszú hétvége során a la carte étlappal és BBQ Szendvicsbárral is várja a látogatókat, így a délutánokat remekül el lehet tölteni a napfényes teraszon egy klasszikusabb fogás mellett borozgatva, vagy kirándulás előtt-után egy szaftos pulled pork szendviccsel és hűsítő fröccsel feltöltekezve. A napot egy zenés-táncos esemény zárja az Oroszlános pincetermében, hangulatos DJ szettekkel, régi és új zenékkel.

PROGRAM
 
Április 28. szombat
 
Egész nap           BBQ Szendvicsbár az Oroszlánosban
                            Szaftos BBQ szendvicsek tállyai babérossal, oldalassal, grillsajttal, csirkével
 
14:00- 21:00       Sétáló kóstoló a Maillot kastélyban
 
Akik kóstoltatnak: Szalóczi Pincészet, Hollókői József Pincészete, Rózsa Pincészet, Dudovics Pincészet, Zsadányi Szőlőbirtok, Szűcs Pincészet, Barta Pince, Homoky Pincészet, Szent Benedek Pincészet
 
Kiállítók: Szóráth Pálinka - szőlőpálinka kóstolás, Furmint Pohár, Pásztor Sajt
Jegyek: 1.900 Ft / fő, a Riedel kóstolópoharak bérleti díja 2.500 Ft, ami visszajár a pohár visszavételekor.
 
19:00 – 21:30     Vacsora az Oroszlánosban
                           Tatár falatkák / Idei karalábé krémleves szárnyasgombóccal / Furmintos szarvas / tokány tócsnival / eperparfé
 
A menü ára: 5.990 Ft / fő, folyamatos érkezéssel lehet fogyasztani
Asztalfoglalás: info@oroszlanos.hu
 
21:30- 24:00       DJ a pinceteremben
 
Információ és jegyvásárlás: info@oroszlanos.hu címen vagy a +36 70 323 9592 és +36 47 598 888 telefonszámon.

Tovább tart az 1800 Ft-os magyar bor nemzetközi diadalútja

április 23. 14:32
Több korábbi hazai és nemzetközi siker után március végén újabb elismerést kapott a neszmélyi Kamocsay Ákos 2015-ös Ihlet Cuvée-je. Ezúttal a német bormarketing ügynökség, a Deutche Wein Marketing GmbH 2018-ban már 22. alkalommal megrendezett a Berliner Wine Trophy nemzetközi borversenyén ért el aranyérmes minősítést. A Berliner Wine Trophy Németország legnagyobb és legrangosabb borversenye, 2018-ban közel 12 ezer tételt neveztek a világ minden részéről, a bírálást egy 150 főből álló szakmai zsűri végezte. 
 
Álljon itt az Ihlet Cuvée 2015 teljes eddigi dicsőséglistája:
Berliner Wein Trophy 2018 - Aranyérem
"Super 12" Magyar Bor Nagydíj 2018 - 12 legjobb magyar fehérbor
VinAgora nemzetközi borverseny 2017 - Aranyérem
MTA bora 2017 - Legjobb fehérbor
Semmelweis Egyetem 2017 - Legjobb presztízs fehérbor
37. Magyar Bormustra 2016 - Ezüst minősítés
Prestige Reserve verseny 2016 - Vinum Bonum díj
 
A bor a Winelovers Top 100 magyar bor tavalyi versenyén a legjobb illatos fehérbor kategóriában is győzni tudott. Ekkor beszélgettünk Kamocsay Ákos borásszal, aki elárulta a siker receptjét, vagyis hogy hogyan álmodta meg ezt a tételt
 
 
 

Konyári János a Borászok Borásza 2018-ban

április 23. 10:00
Április 20-án 12. alkalommal adták át a kárpát-medencei borászok legrangosabb szakmai kitűntetését, a Borászok Borásza díjat. A győztes a tavaly elhunyt Konyári János lett. 
 
"Konyári János, többször volt már döntős nálunk. Több mint 15 éven át dolgozott a Balatonboglári Állami Gazdaságnál. Nagyüzemi borászati tapasztalatait, széleskörű szakmai tudását a rendszerváltás után Garamvári Vencellel megalapított St. Donatus Pincészetnél kamatoztatta, amelynek 2004-ig főborásza, ügyvezető igazgatója volt. A nevét viselő családi pincészetet 2000-ben alapította meg, majd az Ikon pincészetet is elindította. Jánost minden barátja és kollégája a legjobbak között tartotta számon. Sajnos már nincs velünk, de mindig büszkék leszünk rá, hogy a Borászok Borásza közösségéhez tartozott."  

Olvasd el a Borászportál helyszíni, fényképes beszámolóját a gálavacsorával egybekötött díjátadóról IDE kattintva!
 

Figyelj, ha vásárolsz: más nevet kaptak a Gere borok

április 19. 15:02
Figyelj, ha vásárolsz: más nevet kaptak a Gere borok
 
Alaposan megújul a Gere borok külseje, ráadásul új bevet is kapnak. Mostantól “A. Gere” név jelenik meg a palackokon, ami Gere Attilát és gyermekeit, Andreát és Attilát is jelöli, utalva a pincészet családi jellegére. A címkék újratervezésénél fontos volt az időtálló kortalanság és az egyértelmű, markáns külső is a beazonosíthatóság érdekében, ezenkívül az is, hogy a különböző célcsoportok számára is azonnal látható legyen az adott borok árkategóriája.
 
A címkéken és a néven túl a kínált borstruktúra is megváltozott, átláthatóbbá vált, a 17 tételből álló borsor a Weninger & Gere márka beolvadásával egyszerűsödött. A borok kategóriái is (alap-, közép-, és csúcsborok) egyértelműen nyomon követhetők a külső megjelenésben, a korábbinál jobban elkülönülnek egymástól.
 
A megújulás nem azonnal válik láthatóvá, mert mindig csak az új évjáratok kapnak új címkéket. A teljes paletta így előreláthatólag fél év múlva cserélődik le teljesen.