Fröccs

Idén hetedik alkalommal került megrendezésre a Kárpát-medencei Református Szőlészek és Borászok Fóruma

Március 04. 08:47
Idén hetedik alkalommal került megrendezésre a Kárpát-medencei Református Szőlészek és Borászok Fóruma
 
A Református Gasztrokulturális Programok keretein belül idén is megrendezték a Kárpát-medencei Református Szőlészek és Borászok fórumát (BORUM) március első hétvégéjén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található festői szépségű Cserépfalun. A március 1-3. között idén hetedik alkalommal megszervezett esemény  kiváló lehetőséget teremt a közös érdeklődési körrel rendelkező, különböző borvidékekről érkező résztvevőknek egymás megismerésére, boraik megmérettetésére.
 
Az esemény érdekessége, hogy nem állandó helyszínen, hanem minden évben más történelmi borvidéken kerül lebonyolításra. Elsőként 2013-ban Sárospatakon, majd sorban Móron, Bihardiószegen, Hajóson és Császártöltésen, Léván, Bácskossuthfalván, idén márciusban pedig Cserépfalun találkozhattak egymással a szakmabeliek.

A látogatók minden évben a vendéglátó borvidéken élők segítségével ismerhetik meg a helyi borászati sajátosságokat és természeti adottságokat, emellett a szakmai rendezvényen a borágazatban dolgozó meghívott előadók által tartott előadásokon ismerhetik meg a legfrissebb iparági újdonságokat is. Ez idén sem volt másként, hiszen most Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség Bor- és Gasztromarketing Főosztályának vezetője tartott prezentációt a borászok személyiségére fókuszáló legújabb magyar bormarketing stratégia részleteiről (az új logót és koncepciót a Borjog és Bormarketing Konferencián mutatták be).
 
###ROADBLOCK1###

A rendezvény három napja alatt számos érdekes programot kínáltak a szervezők, köztük egy vacsorával összekötött borkóstolót is, amit a 2011. év Borászok Borásza, Kaló Imre tartott. A naturális borairól ismert borász felejthetetlen előadásában többek között a 2013-as évjáratból olaszrizlinget, héjon erjesztett zöldveltelinit és a pincészet főborát, a szamorodni eljárással készített turán édes vörösborát mutatta be a résztvevőknek.

A szombati napon megrendezett borversenyre összesen 93 tétel érkezett, melyből egy szakmai bírálóbizottság választotta ki a Magyarországi Református Egyház 2019-es év fehér- és vörösborát. A bizottság elnöke Kovács Pál volt, a Magyar Borszakírók Körének tagja, a Debreceni Borozó magazin felelős kiadója, aki egyben a szakmai találkozó egyik ötletgazdája.

A megmérettetésre beküldött borok közül szoros versenyben idén a vörösbor kategóriában Mészáros Pál 2016-os Ohmerops elnevezésű cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc cuvée-je, fehérbor kategóriában pedig az erdélyi Vass Attila 2018-as  Pinot Gris bora nyerte el az egy évre szóló megtisztelő címet. Külön kategóriaként az elbírált tételek közül a Bükki borvidék legjobb borának választották a Mezei Szőlőbirtok és Pincészet Muskotály Cuvée borát.

Az évről-évre egyre bővülő létszámmal zajló rendezvény záró momentumaként a szervezők megnevezték a jövő évi fórumnak otthont adó települést is, amely a világon egyedülálló, ezeréves szőlészeti-borászati hagyományokkal rendelkező Tokaj-hegyaljai borvidék mértani középpontjában található Erdőbénye lesz.

Idén is lesz Torkos Csütörtök

Február 28. 12:27
Március 7-én kerül megrendezésre a Torkos Csütörtök, amikor a vendégek jelentős kedvezménnyel fogyaszthatnak az akcióban részt vevő vendéglőkben, éttermekben, büfékben, cukrászdákban.

Az akcióba azok a vendéglátóhelyek kapcsolódhatnak be, amelyek  Torkos Csütörtökön vállalják az alábbi minimum feltételek teljesítését:
  • a teljes nyitva tartási idejük alatt minimum egyharmados (33 százalékos) kedvezményt biztosítanak legalább az ételeik árából
  • amennyiben az ebédeltetést kivonnák az akcióból, akkor legkésőbb 15 órától a zárásig minimum 50% kedvezményt biztosítanak legalább az ételek árából
  • amennyiben az üzlet az akció idején külön étlappal akar működni, akkor azt legkésőbb február 28-ától nyilvánosan elérhetővé kell tenni a saját weblapján (Facebook-oldalán) és/vagy a Balatontippen létrehozott lapján
  • az üzletnek nyilatkozni kell arról is, hogy a kedvezmény kiterjed-e az elvitelre készített ételekre, vagy csak a helyben zajló fogyasztásra vonatkozik.
Mivel az eseményt immár harmadik éve a Balatontipp gondozza, az idei évre mostanáig jelentkezett vendéglátóhelyek többsége a Balaton körül található:
 
Badacsony – Halászkert Hotel és Étterem
Balatonakali – Fék Kávéház
Balatonalmádi – Határ Étterem
Balatonboglár – Erzsébet Vendéglő
Balatonföldvár – Hotel Jogar Étterem
Balatonföldvár – Platán Étterem
Balatonfüred – Mamma Mia Gyorsétterem
Balatonfüred – Muskátli Borozó – Hatlépcsős
Balatonszárszó – Anno Taverna Restaurant
Kapolypuszta – Puli Kisvendéglő
Keszthely – Párizsi Udvar Étterem & Panzió
Révfülöp – Tóth Vendéglő
Siófok – Amigo Pizzéria & Étterem
Siófok – Kiliti Csárda
Somló-hegy – Tornai Pincészet
Zalacsány – Batthyány Kastélyszálló****
 
Budapest – Cyrano Étterem
Budapest – Vörös Postakocsi Étterem
Kőszeg – Hotel Írottkő Étterem

Egy tavaly nyitott étterem kapta a Dining Guide idei fődíját

Február 26. 14:38
A Dining Guide idén már tizenötödik alkalommal készített listát a legjobb magyar éttermekről.
 
A fődíjat, az Év Étterme díjat a Széll Tamás és Szulló Szabina által tavaly nyitott Stand kapta, megelőzve a két Michelin-csillagos Onyxot és az egy Michelin-csillagos Costest.
 
Az Év Cukrászdája Díjat a tavalyihoz hasonlóan a Mihályi Patisserie, az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díjat a miskolci Pizza, Kávé, Világbéke (az encsi Anyukám Mondta kistestvére) kapta. Az Életmű Díjat Bíró Lajos vehette át. 
 

A Borászok Borásza egyedülálló újdonsággal készül idén, és te is a részese lehetsz!

Február 25. 09:39
Március 2-án Budapesten tart sétálókóstolót a Kárpát-medence 50 legjobb borásza és a díj eddigi győztesei. A Borászok Borásza Kóstoló Kör igazi kuriózum: az 50 legjobb magyar borász gyűlik össze, hogy egymás tételeivel ismerkedjen és értékelje azokat. Ezen szakmai fórum alapján döntik majd el, hogy idén ki lesz a Borászok Borásza.

„Ezek a borászok az év nagy részében a pincében vannak, vagy valahol bemutatót tartanak. Nagyon ritkán tudnak összejönni úgy, hogy tényleg maguk között vannak. Szeretnék hagyományt teremteni, hogy minden tavasszal egyszer jöjjenek össze, szánjanak egymásra időt” – nyilatkozta február 15-én a Ma reggelben Rókusfalvy Pál, a Borászok Borásza díj és a Kóstoló Kör alapítója. (A teljes beszélgetés megtekinthető ezen a linken.)
 

A zártkörű szakmai munka után, délután, 15.00 és 18.00 óra között néhány szerencsés borkedvelő koccinthat a legjobbakkal. Ekkortól ugyanis nyilvános lesz a kóstoló, de csak igen korlátozott számban tudnak a szervezők jegyeket értékesíteni erre az exkluzív kóstolóra azok számára.
„Arra a beszélgetésre kiváncsi a legtöbb ember, amikor egymás mellett állnak ők ötvenen és egy másik borvidék legjobb borászával kóstolnak illetve átgondolják a magyar borok helyzetét” – mondta Rókusfalvy Pál.

A regisztrációval és a részvételi díjjal kapcsolatos további információk ezen az oldalon érhetők el.

 

Pár hónapon belül kétszer is a hét borának választották Angliában egy magyar pincészet borait

Február 19. 13:51
Joanna Simmon brit borszakíró (22 évig volt például a The Sunday Times kolumnistája), a Decanter World Wine Awards bírálóbizottságának a tagja november után februárban ismét a tokaji Barta Pince egyik tételét választotta a hét borának. Ezúttal a 2017-es Egy Kis Furmint kapta a megtisztelő címet, mint "a fajta egyik legjelesebb képviselője, ami ideális aperitif, de jól működik zöldfűszeres-citromos hallal, ázsiai fűszerekkel és salátával is".
 
Novemberben a pincészet 2015-ös Öreg Király-dűlő furmintja kapott hasonló elismerést, ami Joanna szerint egy "mesésen aromagazdag bor, kávébabos, virágos, mirabelles, lime-os és füstös-ásványos jegyekkel, kiváló választás édes zöldségekhez, paradicsomhoz, halakhoz, csirkéhez, pulykához és tejszínes mártásokhoz".
 
A tavalyi év vége egyébként igazán sikeresen alakult a Barta pincénél, két további elismerést is kaptak. Decemberi, Kerülőutak rovatunk keretében tett látogatásunkon rá is kérdeztünk a tulajdonos Barta Károlynál, szerinte minek köszönhető az utóbbi idők "díjesője".
 
 

Ismét egy helyen lesz kóstolható az egész Badacsony

Február 13. 19:53
Március 9-én 38 borászat 160 bora valamint 13 turisztikai szolgáltató mutatkozik be a „Badacsony New Yorkban” rendezvényen Budapesten a New York Palota Róma termében.

A sétálókóstoló mellett mesterkurzusok is színesítik a programot. Dr. Fiáth Attila Nemzetközi borakadémikus „Badacsonyi “Hegylakók” - Fedezzük fel együtt a Badacsony Régió HegyBorainak finom különbségeit”című előadásában a régió változatosságát mutatja be badacsonyi, szent györgy-hegyi , csobánci , tóti-hegyi, szigligeti, örsi-hegyi, ábrahámhegyi borokon keresztül. Wolf András, a Salon Étterem és New York Kávéház executive chef-j  „A badacsonyi bor és kenyér kapcsolata” című kurzusán különleges, saját készítésű kenyerek, badacsonyi borok és ínyenc ételek közötti harmónia világába avatja be a résztvevőket.

Jegyeket a rendezvényre és a mesterkurzusokra már lehet elővételben vásárolni a www.kostolo.badacsony.com oldalon 6.900 forintos áron, vagy a helyszínen korlátozott számban 8.900 forintért. Újdonság idén a kedvezményes jegyvásárlási lehetőség a kombinált jegyet vásárlók illetve a hallgatói jogviszonnyal rendelkezők részére.

További információk, részletek: https://www.facebook.com/events/1915035931957008/
 

Sweet Love Corner és Love Potion Martini a jelszó a Valentin-napon

Február 05. 11:52
Lepje meg kedvesét egy romantikus, exkluzív vacsorával az ARAZ Étteremben! Február 14-én este 19 órától Barka Áron (Chef de Cuisine) az alkalomhoz illően olyan különleges gasztronómiai fogásokkal készül, melyek minden bizonnyal feledhetetlenné teszik a szerelmesek világnapját. Illatok és ízek harmóniája, hangulatos élő zene, páratlan környezet és az együtt töltött idő csodás percei teszik rendkívülivé ezt a napot.
 
A vacsora alatt a „Sweet Love Corner” csokoládésarokban kézműves bonbonokkal és csokoládé szökőkúttal kedveskedünk vendégeinknek, ahol Juhász Lilla csokoládékészítő  mester (Süß – Édes Élet) zseniális alkotásait kóstolhatják meg. Az est nyitánya egy ízig-vérig Valentin napi koktél, a Love Potion Martini!
 
Menüsor:

Étvágygerjesztő:
Osztriga és Prosecco pezsgő

Hideg előétel:
Cékla, avokádó, pácolt lazac, méz, dupla tejföl

Leves:
Spárga, fahéj, kesudió, szarvasgomba

Főétel:
Rózsaborsos rostélyos, édesburgonya, kardamom, szőlő

Desszert:
Étcsokoládé, rózsafagylalt, pisztácia, gránátalma
 
Időpont: 2019. február 14., 19:00 óra (érkezés: 18:50-ig)
Helyszín: ARAZ Étterem, Budapest, Dohány utca 42-44.
A vacsora ára 14.990 Ft/fő, amelyhez, a számla végösszegéhez 10% szervizdíjat számolnak fel.
Asztalfoglalás a +36 1 815 1100-as telefonszámon illetve az araz@araz.hu

Borászok Borásza Kóstoló Kör, avagy most koccinthatsz a legjobbakkal

Január 31. 15:00
Új, egyedülálló eseményt szervez a Borászok Borásza díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány: a Kóstoló Kör keretein belül a Kárpát-medence 50 legjobb borásza és a díj győztesei tartanak szakmai kóstolót, amelynek második felét nyilvánossá teszik, hogy egy korlátozott számú borkedvelő szerencsés koccinthasson a legjobbakkal!  
 
A Borászok Borászát felügyelő Vinum Praemium Alapítvány egy új és egészen egyedülálló sétáló kóstolót szervez: az 50 legjobb magyar borász és a díj eddigi nyertesei gyűlnek össze március 2-án Budapesten, hogy egymás tételeivel közelebbről is megismerkedhessenek és értékeljék azokat. Igen ritka az ilyen alkalom, amikor hazánk összes régiójából a legjobbak találkozni tudnak és eszmét cserélhetnek, kóstolhatnak.

Az esemény része a Borászok Borásza megválasztási mechanizmusának, hiszen részben ezen szakmai fórum alapján döntik majd el, hogy idén ki lesz a Borászok Borásza. Minden borász legfeljebb három, a pincészetet leginkább jellemző tétellel mutatkozhat be. A Kóstoló Kör délelőttjén ez a szakmai rész szigorúan zárt kapuk mögött zajlik.
 
Délután 15.00 és 18.00 óra között azonban a Kóstoló Kör megnyitja kapuit azon néhány szerencsés előtt, akik időben regisztrálnak, és jegyet igényelnek az eseményre.
 
Belépőket valóban csak korlátozott számban és érkezési sorrendben biztosítanak, ezért nem árt igyekezni! Tehát, amennyiben szeretne bejutni erre az exkluzív kóstolóra, hogy koccinthasson a legjobbakkal és megkóstolhassa a legszebb magyar borokat, akkor látogasson el a boraszokborasza.hu oldalra és keresse a pontos részleteket, illetve a jegyigénylés feltételeit a Borászok Borásza Kóstoló Kör leírásában!

Oroszországban a szeszkereskedelem újabb szintet lépett

Január 24. 11:34
Oroszországban a szeszkereskedelem újabb szintet lépett
Fotó: vk.com/murmanskgroup
 
Oroszországban már a postán is kapni sört – számolt be róla a minap a thedrinksbusiness.com. A közösségi médiában sokan kifakadtak az intézmény legújabb húzása ellen. A kezdeményezésnek a posta szóvívője sietett védelmére, mondván, nem a pénzéhség vezérelte őket, hanem az ismeretlen eredetű és összetevőjű alkoholok elleni küzdelem, ami miatt évente ezres nagyságrendben halnak meg emberek az országban. Ők ezzel szemben kizárólag ellenőrzött helyről származó, minőségi söröket tartanak a kínálatukban. Kérdés, mennyien szoknak majd át az átszámítva 500 forintról induló, literes kiszerelésű postai palackokra.