Barta Károly borát beválasztották a legszexibb karácsonyi ajándékok közé

Borászportál
2018. november 27., 08:46


A bor 2017-ben egy versenyen két aranyérmet is nyert, a pincészet pedig az egyik legnagyobb kereskedőház figyelmét is felkeltette.
Barta Károly borát beválasztották a legszexibb karácsonyi ajándékok közé
A The Guardian Observer Food rovatának munkatársai rendszeresen összegyűjtik egy cikkben az adott időszakban szerintük legjobb vételnek számító borokat. Különösen sokan böngészik a listákat karácsony előtt ajándékötletek után kutatva, ezért is nagy öröm (és nagy jelentőségű), hogy felkerült egy tokaji bor is az „50 legjobb karácsonyi bor” listájára.
 

A megtisztelő ajánlást (és vele a „Star buy” címkét) a Barta Pincészet 2015-ös Öreg Király Dűlő furmintja kapta. A borászat saját leírása szerint a „forró, száraz évjáratból származó furmint elődeihez hasonlóan első-, másod-, harmad és negyedtöltésű zempléni tölgyfahordókban erjedt ki, majd érlelődött kilenc hónapon keresztül, 2016 augusztusi palackozásáig”. A bornak nem ez az első zajos nemzetközi sikere, tavaly a San Francisco-i Nemzetközi Borversenyen 95 ponttal kettős aranyérmet nyert, egyben a verseny a legjobb furmintjának választották.
 
Ha máris kedvet kaptál, a Winelovers Webshopjában azonnal meg is vásárolhatod ezt a bort, és pár nap múlva magad is meggyőződhetsz róla, hogy valóban egy különleges tételről van szó.
 
Ha ez valakinek nem lenne még elég ok arra, hogy beszerezzen egy palack Barta bort a karácsonyfa alá, annak figyelmébe ajánljuk Rebecca Palmer áprilisban megjelent beszámolóját. Az egyik legnagyobb és legrégebbi angol borkereskedő ház, a Corney & Barlow beszerzési vezetője tavaly látogatta meg személyesen Barta Károly tulajdonost és Ujvári Vivien borászt Mádon, és el volt ragadtatva attól, amit ott látott és kóstolt. Mint írta,
„a legjavát nyújtják annak, amit ma a magyar borok kínálnak a vásárlóknak.”
A legendás dűlő és a közös borozgatás közben arról is beszélgettek, hogyan lehetne vajon angol nyelvterületen az olyan tételeket, mint az „Egy kis Furmint", sikeresen bevezetni. A látogatás után a kereskedőház rendelt is bort a pincészettől illetve májusban tartott egy bemutatót a vásárlóinak. Utóbbi – hangsúlyozza – azért különösen fontos, mert „manapság kiegyensúlyozatlanok az évjáratok és az egekbe szöktek a klasszikus, ismert borvidékekről származó borok árai, így érdemes nyitni és új lehetőségekkel megismertetni a fogyasztóinkat”.

„Véleményem szerint a furmintban hatalmas a potenciál. Különleges termőhelyen és értő kezekben megvan a kellő illat, textúra, ásványos feszesség és finesz ahhoz, hogy akár még Burgundiával is felvegyék a versenyt.”
 
Winelovers borok az olvasás mellé