Fröccs

Így tekint vissza 2015-re a Fekete Borpince

Január 07. 14:22

A Fekete Borpince beszámolt a 2015-ös év eseményeiről, sikereiről, egyfajta számvetést készített, de közben már előre is tekint, hiszen itt az új év. Így látta a 2015-ös évet a szekszárdi pincészet:

 

Mi minden történt 2015-ben a pince életében? Mozgalmas év van mögöttünk,  következzen egy rövid év végi összegzés és némi előretekintés 2016-ra:

 

Ami a legfontosabb: 2015-ben a Fekete Borpince lett Magyarország Legszebb Kisbirtoka a Bor és Piac Magazin pályázatán. Nagy esemény ez egy kis pincének. Nevesebb országos vagy külföldi versenyen nem indítottunk bort, viszont értünk azért el kiemelkedő eredményt egy idei megmérettetésen: a pince 2011-es Mókamester cuvée bora 5 csillagos borkiválóság lett, ezt a minősítést a beküldött borok közül mindössze 3 bor kapta meg.

 

Így tekint vissza 2015-re a Fekete Borpince

 

Az idei évjárat borai jónak ígérkeznek, jó meleg volt a nyár és néhány intenzív esős napot leszámítva az őszi időjárás is kedvezett a szőlő beérésének. A vékony héjú kadarkát kellett az esőzés miatt a tervezettnél valamivel korábban leszedni, minden más szőlő jól beérett. Az új rosé decemberben, az új fehér kadarka várhatóan januárban kerül forgalomba. Hónapokon belül forgalomba kerülhet a 2012-es évjáratú Mókamester cuvée, amit már nagyon sokan várnak.


 
Vendéglátás terén azt mondhatjuk, egész évben pezsgő társasági élet folyt a pincében. Számos rendezvényre is sor került, legnépszerűbb programjaink továbbra is a Borkóstoló félmaraton és a Gourmet borvacsora. Idén ősszel indult új programsorozatunk, a Varázslatos esték, elsőként egy bűvész lépett fel. Jövő évi rendezvényeink időpontjai már a honlapon, illetve a jelentkezési űrlapon is megtalálhatók itt.

 

2015-ben is számos fesztiválon, vásáron, illetve boreseményen vettünk részt, és ez a jövőben is így marad. Aki szeretne tájékozódni ezzel kapcsolatban, tekintse meg honlapunk vonatkozó oldalait, melyek már 2016-ra vannak aktualizálva. Több újdonság is van az idei évhez képest, így például a Borjour Magnum idén először 2 napos lesz, a Vince Budapest pedig március elején csütörtöktől szombatig tart majd. További részletek:
http://feketeborpince.hu/boresemenyek
http://feketeborpince.hu/fesztivalok-vasarok

 

Aki követ bennünket Facebook-on, az tudja, kis túlzással "számolatlanul" osztogattuk egész évben a borokat és ez 2016-ban is így marad. :) Örömet jelent nekünk, ha egy kis örömet tudunk szerezni nektek. Boldog és sikeres új évet kívánunk a pince és a pince borai iránt érdeklődőknek.

Mi legyen a Torkos Csütörtök logója?

Január 07. 12:07
A Torkos Csütörtök logópályázatának végéhez érkezve a héten közönségszavazás keretében derül ki, kinek az alkotása lesz ezentúl a Torkos Csütörtök új jelképe.
 
A 266 pályázóból előzsűrizés során a Magyar Turizmus Zrt. munkatársai választották ki azt a négy pályaművet, melyek közül a nagyközönség január 5-8. között tartandó online szavazással fogja kiválasztani a nyertest - írja a Turizmus Online.
 
 
Az idei Torkos Csütörtök egyébként a „Gasztroélmények Évének" nyitánya is lesz. E tematikus év keretében az ízeké, a magyar termékeké és hagyományoké lesz a főszerep. Továbbá 4-5 nagyszabású gasztronómiai esemény mellett számos egyéb kulináris program várja majd az érdeklődőket az év során.

A szerzetesi gasztronómiáról nyílt kiállítás Budapesten

Január 07. 10:59
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban december 10-én nyílt időszaki kiállítás a szerzetesi gasztronómiáról, mely 2016. május 1-jéig tart nyitva - írja a Magyar Kurír.
 
A szerzetesek étkezési szokásait a kora középkor óta szigorú szabályok  határozzák meg. Rendkívül egészségesen étkeznek, készítenek bort, sört és gyógyító likőröket, kertjeikben a zöldségek és gyümölcsök mellett megterem sokféle fűszer- és gyógynövény, asztalukra olykor ünnepi finomságok, olykor pedig böjti eledelek kerülnek.
 
Ezekkel lehet megismerkedni a múzeum kiállításán.

Kürtős kalács a sláger Floridában

Január 07. 08:53
Kürtős kalács a sláger Floridában
 
Augusztusban a floridai Sarasotában indított kürtős kalácsos bizniszt Kürtős Inc. néven Gulyás Anikó, aki 11 éve költözött a városba és ikrei négy évvel ezelőtti megszületése után kezdett otthon sütögetni.
 
Mára már nagykereskedőként értékesíti az édességet több étteremnek, persze emellett rendszeresen megjelenik az áruval a környékbeli piacokon, vásárokon is - írja a HVG.hu.
 
A floridaiak pedig imádják... :)

Ez az egyik legegészségesebb fűszer

Január 07. 06:40
Állítja a Házipatika.com a fahéjról, amelynek rendkívül jó hatásai vannak az egészségre. Fogyasztását minden nap javasolják a szakértők.
 
A fahéj vércukorszint-szabályozó hatása jelentős. Ha a szénhidrátdús ételt fahéjjal együtt fogyasztják, akkor az nem okoz olyan hirtelen emelkedést a vércukorszintben, így hirtelen csökkenést sem. A vércukorszintre gyakorolt jótékony hatása mellett a vérzsírokra is kedvezően hat. 
 
A fahéj jellegzetes aromája az agyműködésnek is nagyon jót tesz, képes stimulálni a gondolkodást és a kognitív képességeket, javítja a memóriát, a szem-kéz koordinációt, emellett pedig az agysejtek mikroszkopikus sérüléseinek gyógyulását is felgyorsítja.
 
Mindezek mellet a fahéjnak baktérium- és gombaölő hatásai is vannak.

Egy kiváló gasztrobor a Somlóról

Január 06. 17:54
A 2014-es évjárat viszontagságai cseppet sem érződnek a Somlói Apátsági Pince hárslevelű tételén. Fiatal kora ellenére egy kiváló gasztrobor, mely számos izgalmas étel mellett okozhat örömet számunkra - írja a Metropol.hu kóstolási jegyzetében.
 
Közepesnél kissé mélyebb citromszínű tiszta bor. Illata kezdetben kissé zárt, erőteljesen ásványos, fémes, tűzköves. Ahogy szellőzik, úgy tágul ki a világ, s kerülnek elő az izgalmas aromák. A fajta finom és cizellált florális karaktere csap össze ebben a borban a termőhely rusztikus és őserőt megtestesítő karakterével. Kezdetben mindent visz a Somló.(...) Szájban telt, mégis feszes és lendületes. Az arányok is rendben vannak.

Jól szerepeltek a Veszprém megyében készült borok

Január 06. 15:10
Nemrég jelent meg a 2015-ös Borkiválóságok Könyve, amelyben a hazai fehérborokat értékeli a szakértő bizottság. A Veszprém megyében taláható borvidékek tételei jól szerepeltek a frissen megjelenő kötetben - írja a Veol.hu.
 
A legtöbb pincészetet Balatonfüred-csopaki borvidék adja a megyéből a könyvben, az értékelt borok közül a Jásdi pincészet furmintból és olaszrizlingből készült házasítása és a Petrányi pince olaszrizlingje kapott négy csillagot. 
 
A megye borvidékei közül a Somlóról került ki a legtöbb négy csillaggal értékelt bor. A Barnabás Kézműves Pince furmintja mellett a Tornai Pincészet, a Csordás-Fodor Borház és a Somlói Apátsági Pince juhfarkja, valamint a Spiegelberg Borpince olaszrizlingje is ebbe a kategóriába került. 
 
A Badacsonyi borvidékről 12 borászat került be a kiadványba, amelyek közül a Villa Tolnay pincészet egy-egy oalszrizlingjét és rajnai rizlingjét értékelték négy csillaggal.

Mire jó a koffein?

Január 06. 12:47
A koffeinről egyből a reggeli kávé jut eszünkben, amely már az ébredés pillanatában a szemünk előtt lebeg. A koffein több mint 60-féle növényben található meg, levelükben, magjukban vagy gyümölcsükben. Pédául a kávébabban, a teacserje levelében, a kakaóbabban, a guarana magjában, a kóladióban, a matétea levelében. A növények számára a koffein védelmet biztosít a különböző paraziták ellen: lebénítja és megöli őket. 
 
Az emberek számára a koffein táplálékkiegészítőként és gyógyszerként is használatos. Gyógyszerként a fáradékonyság és az aluszékonyság kezelésében, illetve bizonyos fájdalomcsillapítók hatásának felerősítésében van szerepe. A koffein bizonyos hatóanyagokkal kombinálva használatos a migrénes fejfájások kezelésében. Egy egészséges felnőtt számára azonban napi 400 mg koffein, ami körülbelül 4-5 csésze kávénak felel meg, már veszélyes mellékhatásokkal járhat. A koffein a központi idegrendszerre hat, annak működését serkenti, ezáltal megnöveli a pulzust és gyorsítja a légzést. Hatására éberebbek leszünk, könnyebben ébren tudunk maradni, jobban tudunk koncentrálni - írja a Házipatika.com.