Menj biztosra: válassz borokat az ünnepi asztalra az Év Bortermelői díjazottaktól

Borászportál
2021. november 29., 21:44


Napokon belül kiderül, ki lett a 2021-es “Év Bortermelője Magyarországon” cím birtokosa. Ez a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. Ha biztosra akarsz menni a karácsonyi borok kiválasztásában, ők nem fognak csalódást okozni. Amíg várunk az idei eredményre, 5 korábbi Év Bortermelőjétől ajánlunk borokat.
Menj biztosra: válassz borokat az ünnepi asztalra az Év Bortermelői díjazottaktól
Az “Év Bortermelője Magyarországon” cím  a díjazott bortermelő hosszú ideje tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, a borok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.  A díjat 30 éve minden évben átadják és az állandó minőségen kívül a borversenyek eredményeit is beleszámítják, ill. fontos a borász személyisége, a borász “szerethetősége” is a díj odaítélésekor.
 
A díjazás menete: a díj átadását kétkörös szavazás előzi meg. Az első fordulóban az Magyar Bor Akadémia összegyűjti a saját tagjai, valamint az ágazat elismert szaktekintélyeinek ajánlását, és kiválaszt négy jelöltet a díjra. Egy közös jelöltet pedig a korábbi évek Év Bortermelői választanak ki. Az öt jelölt közül az akadémikusok szavazással választják ki a díjazottat. A címet a nyertes bortermelő időbeli korlát nélkül használhatja, de a megválasztást követő egy év elteltével csak a választás évének feltüntetésével együtt (2010-ben az Év Bortermelője).
 
Ez a díj garancia a borász megbízhatóságára, szakmai elismertségére, a tőlük megvásárolt borban nem fogsz csalódni.
 
Ezúttal az elmúlt évek 5 Év Bortermelőjétől ajánlunk egy-egy bort.
 
Borbély Tamás, a 2020-as Év Bortermelője
A badacsonyi borvidék meghatározó alakja Borbély Tamás, aki 1981-ben ültette családjával az első szőlőtőkéket Badacsonytomajon. A Borbély Családi Pincészetet 1996-ben alapították újjá, több generációs családi hagyományú szõlõtermesztési és borkészítési múlttal a háta mögött. Szőlőültetvényeik a Badacsonyi  borvidéken találhatóak: a Badacsony, Gulács, Csobánc, Bács és Tóti hegyeken, a Balaton közelségében. A 23 ha-os családi birtokon a borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal, kiemelkedő dűlőinkkel, a modern és tradicionális technológiák segítségével törekszenek mind a frissebb stílusú, mind pedig az egyedi minerális ízvilágú, tartalmas borok készítésére. A hagyományokat folytatva boraik ászokhordós érlelés után kerülnek palackba.
 
BorajánlatBorbély Bács-hegy olaszrizling 2017 
A Bács-hegy ajándékát új tölgyfa hordóban erjesztették és 6 hónapig érlelték, majd 2 éves palackos érlelés következett. A bazalt alapú, agyagos talajnak köszönhetően, nagy komplexitású, keserűmandulás utóízű és magas magnézium tartalmú kiváló bor készült. 
Menj biztosra: válassz borokat az ünnepi asztalra az Év Bortermelői díjazottaktól
 
 
Koch Csaba, a 2019-es Év Bortermelője
10 generációs borászcsaládba született Koch Csaba, aki már gyerekkorában megszerette a szőlőt, a pincék illatát, hangulatát. Nagyapja tanította meg a szőlőtermesztés és borászat alapjaira, első szőlőültetvényét is tőle kapta 1991-ben. A Koch Pincészet ma két birtokkal rendelkezik: a borotai központtal működő birtok a Hajós-Bajai borvidék része, ahol 150 hektáron gazdálkodnak, itt saját telepítésű fiatal ültetvények találhatók minőségi borszőlő fajtákkal (kadarka, pinot noir, cabernet sauvignon és franc, kékfrankos, merlot, chardonnay, ottonel muskotály, rajnai rizling, cserszegi fűszeres, Irsai Olivér stb.) A Villányi borvidéken 10 hektárt művelnek cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah fajtákkal. Koch Csaba hisz abban, hogy megfelelő szőlőfajtákkal, minőség-orientált termesztés technológiával kiváló minőségű borokat lehet készíteni a Hajós-Bajai borvidéken is, hiszen az ország ezen részén a legmagasabb a napsütéses órák száma.
 
Borajánlat: Koch Csaba Csanád Cuvée 2015 
Gazdag és komplex illatát a feketeribizli, a szeder és a meggy aromái dominálják, melyet harmonikusan egészítenek ki a kék virágos, herbás, csokis jegyek. Jó és precíz kézzel nyúlt a borász a hordóhoz, amely elegáns kerettel gazdagítja a bort. Az elegáns hordóhasználat ízben is visszaköszön és szépen emeli ki a gyümölcsösséget.
 
Menj biztosra: válassz borokat az ünnepi asztalra az Év Bortermelői díjazottaktól
 
 
Balla Géza, a 2018-as Év Bortermelője
Az Arad-hegyaljai, más néven Ménesi borvidék Erdélyben, Aradtól 20 km-re keletre helyezkedik el. Ménes kiváló földrajzi fekvése, időjárása, talajadottságai (gránit, diorit és agyagpala), valamint a Marosnak köszönhető mikroklímája a vörösborok készítésének kedvez. A Balla Pincészet 1999 óta arra törekszik, hogy a Ménesi borvidék visszanyerje régi hírnevét legendás vörös aszúival, fűszeres kadarkáival és nagytestű, bársonyos vörösboraival. Fajtaválasztékukat elsősorban a hagyományos Kárpát-medencei szőlőfajták képezik: királyleányka, a Ménesi borvidéken őshonos Mustos Fehér, a Furmint, a kadarka, a kékfrankos és a belső-erdélyi szőlőfajta, a feketeleányka. A pincészet jó években elkészíti a különleges Kadarisszimát, a híres vörös aszúbort.
 
BorajánlatBalla Géza Sziklabor Feketeleányka 2019
Öreg sziklás talajon, alacsony tőketerhelésű, déli-, délnyugati fekvésű ültetvényről, a Rókagödör-dűlőből szüretelt Feketeleányka. A fajtára jellemző intenzív gyümölcsösség, meggyre, feketeribizlire, áfonyára emlékzetető illatjegyek. Ízében lágy, kerek tanninok, kellemes savérzet teszi szerethetővé. Spontán ejresztéssel, 225 l-es kishordós érleléssel készült vörösbor.
Menj biztosra: válassz borokat az ünnepi asztalra az Év Bortermelői díjazottaktól
 
 
Mészáros Pál, a 2016-os Év Bortermelője
Már a dédapja is szőlővel, borkészítéssel foglalkozott, a 120 éves családi pince jelenleg is az ő birtokukban van. Több mint 120 hektár szőlőültetvényen gazdálkodnak a Szekszárdi borvidéken széles fajtaválasztékkal. 3-4 évjárattal is rendszeresen megjelennek a hazai és külföldi piacokon. A Mészáros Pál Borház és Pince szívügyének tekinti a kadarka és kékfrankos fajták népszerűsítését, saját kadarka klónnal is rendelkeznek. A löszben vájt pincékben optimális hőmérsékleten és körülmények között érlelt borok kerülnek a palackokba.
 
BorajánlatMészáros Pál Bodzási Kékfrankos 2016
Nevét a Bodzási dűlőről kapta, amely Szekszárd egyik legszebb déli dűlője. A dűlő jellegzetessége az idős 35 éves szőlőtőkék és a vörös agyagos talaj (terra rosa), mely különleges ásványosságot ad a bornak. 21 napig héjon erjedt kíméletes maceráció közben, majd 2 éves tölgyfahordós érlelés következett, melynek során a borok szép simára értek. Sötét rubinvörös szín, illatában aszalt szilva, szilvalekvár. Szájban száraz, kifogástalan egyensúly, a magas alkoholtartalom nem teszi nehézkessé. Érett taninnal és lekerekedett savaival komplex ízhatású bor, melyet aszalt szilva, szeder íz díszit. 
Menj biztosra: válassz borokat az ünnepi asztalra az Év Bortermelői díjazottaktól
 
 
Dúzsi Tamás, a 2014-es Év Bortermelője
A szekszárdi családi vállalkozás 1994-ben alakult, területeik nagy része Szekszárd szomszéd falujában, Sióagárdon, a prémium rozé készítésre kiválóan alkalmas Lányvár dűlőben és a Szekszárd legkiválóbb vörösborait adó Görögszó dűlőben helyezkednek el. A pincészet elsősorban a szekszárdi borvidékre jellemző, de viszonylag sok féle helyi és egyéb tradicionális szőlő fajtával foglalkozik. Szinte minden termesztett kékszőlő fajtából készítenek rozé borokat is, amelyekkel több külföldi neves megmérettetésen is komoly sikereket érnek el. Dúzsi Tamás mindent tud a rozéról, nem véletlenül kapta a “rozékirály” nevet.
 
BorajánlóDúzsi Super Prémium Cabernet Franc Rosé 2017
Szuper prémium kategóriájú bor, mivel az igazi nagy vörös cabernet-ekhez hasonló komplex íz- és illatjegyekkel rendelkezik. Illatában és ízében szinte tokaji íz- és illatjegyeket, pici botritiszes-kesernyés gazdagságot fedezhetünk fel. Komplex és nagy bor, melyet a fahordó használata kerekített. Hihetetlen savai vannak, érthető és érlelhető, nagy tétel. A megszokott rozéktól eltérően magasabb hőmérsékleten (13-14 fok) szervírozandó tétel egyaránt jól párosítható az európai ízlésvilágban elterjedt lazac alapú ételekkel és az ázsiai konyha (kurkuma, curry, citromfű) fűszeresebb ízeivel.
 
Menj biztosra: válassz borokat az ünnepi asztalra az Év Bortermelői díjazottaktól
 
 
 
Menj biztosra: válassz borokat az ünnepi asztalra az Év Bortermelői díjazottaktól
  

Miért válaszd a Winelovers Webshop-ot online borvásárláshoz? 
- mert óriási a választék: a webshopban 2500 bort találsz, 220 magyar és 200 külföldi pincészettől
- mert sokféle borstílus közül válogathatsz, és egy helyen megveheted a nagypapa születésnapjára az ünnepi aszút, a hétvégi buli alapkészletét és a merengős baráti beszélgetések súlyosabb tételeit
- mert a rengeteg bor közül könnyen megtalálhatod a kedvedre valót, hiszen kereshetsz borászatokra, borvidékekre, szőlőfajtákra és borstílusokra is
- mert egyedülálló törzsvásárlói programunk lehetővé teszi, hogy egyszeri 15 000 forintos vásárlás felett azonnal élvezhesd is az előnyöket: kartonárakon vásárolhass, és akár 5 és 10 százalékos kedvezményt kapj
- mert 30 ezer forintos vásárlás felett garantált ajándékokkal kedveskedünk
- mert 100% törés- és dugógaranciát vállalunk 30 napig a megrendelt borokra
- mert 20 000 forint felett ingyenes a házhozszállítás, 10 000 forint felett a Pick Pack pontra történő szállítás és külföldre is elvisszük a csomagot
- mert a megrendelt palackokat speciális csomagolással védjük a külső behatásoktól
- mert 1500 forintos kupont kapsz, ha feliratkozol a webshop hírlevelére

 
Winelovers borok az olvasás mellé