Fröccs

Minden eddiginél színesebb kínálat az idei VeszprémFest-en

Március 29. 14:44
Július 11-14 között rendezik az idén 15. évét ünneplő nyári, szabadtéri zenei rendezvény-sorozatot, a VeszprémFestet. A legnagyobb nyári veszprémi kulturális esemény ezúttal talán még az eddigieknél is színesebb zenei kínálattal várja vendéit.

Fellép többek között Ziggy Marley, Amy Macdonald, Aloe Blacc, José Cura, Miklósa Erika, Ramón Vargas, Rost Andrea, Joss Stone és Lajkó Félix. Miklósa Erika és Rost Andrea ez alkalommal énekel először együtt Magyarországon.

A VeszprémFest-tel egy időben (július 6-15 között) zajlik a 7. évébe lépő Rozé, Rizling és Jazz Napok. Az Óváros téren, a tavalyi évhez hasonlóan kibővített területen a balatoni régió borászai mellett megjelennek a kézműves gasztronómia képviselői, és számos koncert is helyet kap.
 

Hajós-Baja történelmet írt

Március 27. 13:52
Hajós-Baja történelmet írt
 
A március végén megrendezett XXIII. Kadarka Nemzetközi Borversenyen a legmagasabb elismeréssel, Champion-díjjal tüntették ki Koch Csaba 2015-ös kadarkáját.

„Hiszek abban, hogy gondos, a környezetet nem terhelő szőlőtermeléssel, tiszta, figyelmes pincemunkával megjeleníthető a kadarka igazi arca, amit mifelénk a bácskai talaj és a bőséges, éltető napsütés is segít” – árulta el Koch Csaba tulajdonos-borász, mi az oka annak, hogy kadarka borai sorra kapják az elismeréseket. A 2011-es évjáratú kadarka 94,5 ponttal, a legmagasabb pontszámmal hozta el a csúcsdíjat a 2013-as nemzetközi kadarkaversenyről. A 2012-es és 2013-as évjáratai pedig a Vajdahunyad Várában megrendezett meghívásos nemzetközi kadarkaversenyen nyerték el egy- egy évben a Champion díjat, és választották meg őket az Év Kadarkájának.
 

Magyarországnak is van már két Michelin-csillagos étterme

Március 27. 08:51
Több mint 25 nemzetközi három Michelin-csillagos séf jelenlétében március 26-án bemutatták a 2018-as európai Michelin kalauzt. Itt derült ki, hogy a 2018-as évben melyik közép-európai, köztük magyar éttermek kapnak Michelin csillagot.

Az eseményt megelőzően a Világevő megszondáztatta a hazai szakmát azzal kapcsolatban, szerintük hogyan változik a Michelin-csillagok száma hazánkban. A szakemberek optimistán tekintettek a bemutató elé, a többség úgy vélte, akár két új Michelin-csillagos éttermünk is lehet.

Az előrejelzés végül nem jött be, egyetlen új magyar étterem sem került fel a nagy presztizsű listára, a magyar csillagok száma azonban így is gyarapodott. Miközben ugyanis az eddigiek (Borkonyha, Costes, Costes Downtown) mind megtarthatták csillagaikat, az Onyx – elsőként Magyarországon – az eddigi egy csillag után megkapta a második csillagot is. A Gerbeaud-házban található étterem az első csillagát még a 2017-es Bocuse d'Or világversenyen negyedik helyet elérő Széll Tamás séffel szerezte 2011-ben, az időközben Mészáros Ádám által átvett konyha most megkapta a második csillagot is.

Széll Tamás saját új étterme, a  Hold utcai piacon található Stand 25 is bekerült a kalauzba, az elérhető áru, kiváló minőségű helyeknek járó Bib Gourmand minősítést kapta. Szintén új magyar résztvevő a könyvben a budapesti Olimpia, ami ajánlott étterem lett.

Áprilisban újra különleges túrán vehetsz részt Budapest bornegyedében

Március 23. 14:09
Fotó: www.facebook.com/BudafokiPincejarat/
 
2018-ban folytatódik a tavaly elindított Budafoki Pincejárat programsorozat, amelynek keretében minden hónap első szombatján buszok indulnak Budapest belvárosából a budafoki pincékhez, ahol színes programokkal várják az érdeklődőket. Legközelebb április 7-én lesz Budafoki Pincejárat, a buszok délután 13:30-tól félóránként szállítják a Blaha Lujza téri parkolóból a Ferenciek tere és a Gellért tér érintésével az utasokat.

Jegyek elővételben a rendezvény honlapján 1000, a buszon 1200 forintért válthatók. Az ár korlátlan számú utazást és a helyszíneken kedvezményeket foglal magában. Az áprilisi hétvégén az érdeklődők megtekinthetik többek között a Törley Múzeumot és a pezsgőkészítés mikéntjét, szervezett pincetúrán vehetnek részt több borászatnál és kedvezményesen ehetnek a városrész több éttermében. A programokat a délután és az este folyamán koncertek szinesítik.

Vaddisznók miatt veszélyben a híres sajt

Március 19. 13:09
A vaddisznók túlzott elszaporodása miatt komoly veszélybe került az egyik leghíresebb francia sajt. Az Észak-Franciaországban készülő, rendkívül erős illatú Münster sajt alapanyagát olyan tehenek adják, amelyek a hegyi legelőkön gyógy- és fűszernövényeket legelnek. A legelők környékén, a Felső-Rajna vidékén egyre nagyobb számban felbukkanó vaddisznók azonban feltúrják a legelőket. Mivel a sok száz éve szigorú szabályok szerint készített sajtoknál előírás például, hogy a takarménynövénynek többsége helyben teremjen, nem csak a legelők letarolása jelent gondot, hanem az is, hogy a vaddisznóhad után a szénába sok ürülék és por kerül.

A gazdák és sajtkészítők már felvették a kapcsolatot a helyi vadásztársaságokkal, hogy az eddigieknél jóval nagyobb mértékben ritkítsák a vaddisznóállományt.
 

Március 15-én kezdődik az I. Kézműves GasztroWorkshop Fesztivál

Március 14. 16:00
Március 15-én kezdődik az I. Kézműves GasztroWorkshop Fesztivál
 
Március 15-én kezdődik az I. Kézműves GasztroWorkshop Fesztivál, Tokaj-Hegyalja helyi termelőinek, kézműves mestereinek, manufaktúráinak és gasztronómiai szereplőinek seregszemléje. A fesztivál helyszíne a tállyai Maillot kastély és az Oroszlános Borhotel lesz. A termelőket felvonultató vásár mellett interaktív workshopokon, előadásokon, oktatásokon, tematikus kóstolókon lehet részt venni, bizonyos kézműves technikákat kiscsoportos foglalkozásokon lehet megtanulni. A rendezvény különlegessége a látogatók bevonása az eseményekbe, az, hogy megleshetjük a manufaktúrák titkait, hazavihetünk egy darabot Hegyaljából egy saját kezűleg készített tárgy vagy termék által. A fesztivál utolsó napján egy egész napos, alap oktatással egybekötött BBQ élménynapot is tartunk az Oroszlánosban. A résztvevők a bemutató során végigkísérik a húsok útját az előkészítéstől a fogyasztásig, és a nap folyamán el is fogyasztják a szmókerekben készült fogásokat.

A programról részletesebben ITT olvashat. 
Facebook esemény ITT
BBQ élménynapról bővebben ITT
Letölthető programfüzet (PDF) ITT

Meghosszabbították „Az Országház Bora” nevezési idejét

Március 12. 14:26
A határidőt meghosszabbítva 2018. április 2-ig várják a nevezéseket az „Az Országház Bora 2018” versenyre. A kiválasztáson minden olyan borászat indulhat, amely a történelmi magyar borvidékeken működik, és amelynek a borai megfelelnek a magyar előírásoknak és itthon kereskedelmi forgalomba kerültek.
 
Bort beküldeni az alábbi kategóriákban lehet: olaszrizling (száraz), furmint és furmint alapú házasítás (száraz), egyéb fehérbor (száraz – hárslevelű, juhfark, kéknyelű, ezerjó fajtákból), kékfrankos (száraz), bikavér (száraz), cabernet franc (száraz), kadarka (száraz), tokaji aszú.
A neves szakmai zsűri által kiválasztott győztesek jogosultak viselni „Az Országház Bora 2018” címet.

A nevezés a kitöltött nevezési lap elektronikus megküldésével, és a nevezési díj átutalásával érvényes. A nevezési lapot 2018. április 2-ig kell megküldeni az orszaghazbora@parlament.hu e-mail címre, egy kinyomtatott példányt pedig a megküldött mintákhoz is mellékelni szükséges. A minták beküldésére 2018. április 4-én és 5-én 9:00-től 15:00 óráig van lehetőség.
 
A pályázás részletes feltételei és a nevezési lap a parlament.hu honlapon letölthetők.
 
2017-ben az első, hagyományteremtő Országház Bora kiválasztásra nyolc meghirdetett kategóriára 147 palack érkezett be 81 pincészettől.
 

Idén is készül BalatonBor

Március 12. 11:10
Idén már harmadik alkalommal kerül a boltok polcaira a BalatonBor, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke. Az egységes dizájnnal, palackkal és csavarzárral ellátott jóivású, könnyű, reduktív olaszrizling borokat a balatoni borászok 2016-ban palackozták első évben. A készítőknek szigorú feltételeknek kell megfelelniük: adott többek között a borok savtartalma, alkoholfoka, illetve vásárolt szőlő esetében a szőlő ára is, amellyel korrekt szőlőfelvásárlási árakat szeretne elérni a két egyesület. A régiós termékkel a kezdeményezés elindítóinak célja az együttes, közösségi gondolkodás kifejezése.
 
Idén 45 pincészet adta le nevezését, hogy elkészíthesse saját, 2017-es évjáratú BalatonBorát. A március 6-án tartott kóstolón a borászok vakkóstolás keretében döntöttek: az előző két évhez képest több, összesen 28 pincészet palackozhat BalatonBort. A tervezett mennyiség 56.300 palack.
 
A 28 pincészet bemutatására az április 26-án tartandó sajtótájékoztatóval egybekötött nyilvános sétálókóstolón, a BalatonBor évjárat premierjén kerül sor.

Megvan az idei Borászok Borásza 5 döntőse

Március 09. 12:00
Befejeződött a 2018-as Borászok Borásza szavazás első fordulója, az alábbi 5 borász került a döntőbe:
 
Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis Szőlőbirtok, Tokaj)
Bodó Judit (Bott Pince, Tokaj)
Figula Mihály (Figula Pincészet, Balatonfüred)
Ipacs Szabó István (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Villány)
Konyári János - posztumusz (Konyári Pincészet, Balatonfüred)
 
Megvan az idei Borászok Borásza 5 döntőse

A hagyományoknak megfelelően a Borászok Borásza kuratóriuma értesítette az 50 jelöltet a részeredményről, egyben felkérte őket a 2. forduló voksainak leadására. A beérkezett szavazatokat a kuratórium összesíti, a 2018. év Borászok Borászának, illetve Borászok Barátjának a neve az április 20-i ünnepélyes díjátadón kerül kihirdetésre.