Fröccs

Olyan történt, amire 8 éve nem volt példa

Május 27. 18:54
Május 27-én hivatalosan is bemutatta az öt legmagasabban jegyzett Bordeaux-i birtok közé tartozó (Premier Cru, vagyis elsőosztályú dűlővel rendelkező) Chateau Latour borászat a 2012-es csúcsborát. Ez az első úgyevezett grand vin (nagy bor), amióta a pincészet 8 éve hátat fordított az en primeur rendszernek és csak akkortól teszi elérhetővé a borait, amikor azok már fogyasztásra kész állapotba kerültek.

A koronavírus miatt a premier mintegy 2 hónapot csúszott, egy palack ára megközelítőleg 140 ezer forint, amivel ez az évjárat egyébként még a kedvezőbb árúak közé tartozik. A Decanter szakírójától 97 pontot kapott.

Az élelmiszer-biztonsági hivatal Irsai Olivér borokat vizsgált

Május 26. 07:38
"Valamennyi vizsgálat alá vont Irsai Olivér bor sikeresen átment a vizsgán" - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legutóbbi Szupermenta terméktesztjének összegzésében. A hagyományos borversenyekkel többségével ellentétben itt a borokat komoly analitikai próbának vetették alá. A vizsgált paraméterek között volt a tényleges- és összes alkoholtartalom, a cukortartalom, a szabad valamint összes kén-dioxid tartalom, a pH-érték, az illósav, az összes savtartalom, a növényvédőszer-maradék, az aminosav összetétel, a hamutartalom és az energiaérték.
 
Természetesen az érzékszervi, vagyis a kedveltségi vizsgálat sem maradhatott el, a NÉBIH honlapján közölt részletes beszámolóból az is kiderült, a 25 Irsai Olivérből ebben az összevetésben melyik szerepelt a legjobban.

Döntsd el te, hogy ez vicces vagy ijesztő!

Május 26. 07:22
Szokatlan látványban lehetett része az új-zélandi gazdáknak néhány napja az Agrárszektor beszámolója szerint. Egy nagyszabású terepi tesztelés keretén belül egy négylábú robot „kutya” próbált meg terelőfeladatokat ellátni egy juhnyáj mellett, növényeket ellenőrizni, valamint egyéb, a mezőgazdasággal kapcsolatos feladatokat elvégezni.

A kutya nem volt más, mint Spot, a Boston Dynamics híres-hírhedt robotkutyája, ami a kísérlet során a Rocos nevű robotikai cég szoftvereivel volt felszerelve, és a kezelő távirányítással, egy hegyoldallal messzebből vezérelte.
 
 
A két cég arra volt kíváncsi, hogy a Boston Dynamics által kifejlesztett robotkutyák mennyire irányíthatóa távolról és nagyobb számban. Ha ugyanis ez megoldhatónak bizonyul, elképzelhetővé válik az állattartásnak egy olyan jövője, amelyben a különféle szenzorokkal felszerelt robotok vigyázzák és terelik az állatokat, ellenőrzik a növények és gyümölcsök állapotát, miközben a kezelőjük az irodájában ülve irányítja őket.
Az Agrárszektor újságírója szerint az elkövetkező években a Spothoz hasonló robotok a mezőgazdaság és az ipar számos területére eljuthatnak.
 

Érdekes kutatás készült arról, megváltoztak-e a karantén alatt az étterembe járási szokásaink

Május 19. 07:21
Több, mint félezer válaszadó vallott az éttermek újranyitásával kapcsolatos érzéseiről és véleményéről a Világevő nem reprezentatív közvélemény-kutatásán. A válaszokból egyértelműen úgy tűnik, hogy az emberek szeretnének már újra étterembe menni és ezért bizonyos kellemetlenségeket is hajlandók bevállalni.
  
A válaszadók mindössze kevesebb, mint negyede (22,5%) tervezi csökkenteni étterembe járási költségeit a korlátozások feloldása utána, 18,3% még bizonytalan, míg 59,2% egyáltalán nem akar változtatni a szokásain. A megkérdezettek több, mint egyharmada ráadásul kifejezetten az éttermek támogatásának céljával fog majd újra étterembe menni, de nagyon sok válaszadót motíválja (36,9%) az új ételekkel, új menükkel való megismerkedés.
 
Arra a kérdésre, hogy mennyire tartanak attól, hogy étteremben elkapják a vírust, mindössze 16% felelte azt, hogy nagyon fél (az 5 fokozatú skálán ennyien nyomtak 4-est vagy 5-öst).
 
Nem okoz különösebb veszélyérzetet a válaszadók számára az étterem személyzetével, és az étterem berendezésével, egyéb ottani tárgyakkal való érintkezés, túlnyomó többségüknek nincsenek ezzel kapcsolatban aggályai. Szintén nem aggódnak, de azért kicsit óvatosabbak a többi vendég, illetve a szellőztető-levegőztető berendezés kapcsán. Az étterembejárást hasonlóan alacsony kockázatúnak ítélik meg, mint az irodai, vagy egyéb munkahelyi munkavégzést, a tömegközlekedés használatát ezekhez képest sokkal rizikósabbnak tekintik.
 
A hivatalos szabályozásokon túli különleges óvintézkedések közül a vendégek által a leginkább megkívánt óvintézkedés, hogy a gyakori kézmosással gondoskodjon a higiéniáról. Ezt a legtöbben kiemelkedően fontosnak vélik. Fontossági sorrendben a következő az asztalok közötti távolság és a különleges légtisztítás a válaszadók megítélése szerint. Csak ezeket követi a maszk, és kesztyűviselet és a lázmérés megkövetelése az éttermi személyzettől.
 
A válaszadók a kölcsönös biztonság érdekében hajlandók vállalni rájuk vonatkozó különleges óvintézkedéseket is, a belépéskor és az asztalnál történő kézfertőtlenítés támogatása kiemelkedően magas (76 százalék mindenképp elfogadja), ehhez képest messze elmaradva, de szintén kevesek utasítják el egyértelműen a belépéskori lázmérést, illetve a kontaktadatok megadását egy esetleges későbbi kontaktkutatáshoz. A vendégek számára esetlegesen előírt kesztyűviselet viszont nagy ellenállásba ütközik.
 
A válaszadók egyharmada (33,8%) utasítja el, hogy az éttermek extra biztonsági és higiéniai költségeihez hozzájáruljon vendégként, a fennmaradó kétharmad részük viszont nagyjából egyenlő arányban vállalná ezt vendégekekénti fix tételként (35,1%), vagy a számla bizonyos százalékával (31,2%).
 

Utoljára még láthatod, ahogy Bock József és Kamocsay Ákos együtt kóstolnak

Május 19. 07:07
Most pénteki adásával befejeződik a Hilltop borászat online sorozata. A finálé nem mindennapi lesz. Május 22-én egy Munkácsy-díjas építész és két nagy tapasztalattal bíró borász kerül reflektorfénybe: Ekler Dezső, Munkácsy-díjas építész, valamint Bock József és Kamocsay Ákos borászok. 

Borok: Prémium Olaszrizling 2017, Prémium Chardonnay 2017, Bock Cuvée 2015, Hilltop Tokaji Aszú 5 puttonyos 1993

Ha aktívan szeretnél részt venni, regisztrálj a Zoomban (https://zoom.us), majd péntek este kattints erre a linkre:
https://zoom.us/j/97034916812, vagy a számítógépre már letöltött programot nyisd meg és írd be a 970 3491 6812 Meeting ID-t.
 
Ha passzívan kóstolnál, akkor a Hilltop Neszmély Borászat oldalán is nézheted az élő közvetítést.

Bor, zene és tánc a fotelból most pénteken

Május 12. 09:13
Május 15-én, pénteken 18 órától folytatódik a Hilltop online kóstoló sorozat. Ezúttal egy művész házaspár kalauzolja az érdeklődőket a "Bor és zene" világába: Németi Sándor balettművész koreográfus, borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, a wineartculture.hu alapítója és Karácsony Erika fuvolaművész lesznek Herczeg Ágnes és Kamocsay Ákos beszélgetőpartnerei.
 
Kóstolt borok: Prémium Cserszegi fűszeres 2018, Prémium Pinot Gris 2017 és Hilltop Muzeális Cuvée 1995
 
Ha aktívan szeretnél részt venni, regisztrálj a Zoomban https://zoom.us, majd péntek este kattints erre a linkre:
https://zoom.us/j/97034916812, vagy a számítógépre már letöltött programot nyisd meg és írd be a 970 3491 6812 Meeting ID-t.
 
Ha passzívan kóstolnál, akkor a Hilltop Neszmély Borászat oldalon is nézheted az élő közvetítést.

Házhoz megy az egyik legnagyobb boros rendezvény

Május 12. 08:07
Nagyon sokan várták már az év első nagy miskolci szabadtéri borgasztronómiai rendezvényét, melyet a járványhelyzetre való tekintettel sajnos csak egy későbbi időpontban lehet megrendezni. A szervezők (Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület) azonban nem szeretnék teljesen elengedni ezt a közös élményt, így május 16-ára megszervezik a fesztivál online változatát, hogy a borangoló életérzésről senki ne maradjon le.
 
Változatos online beszélgetésekkel, borbemutatókkal, koncertekkel készülnek az Avasi Borangolás szervezői a fesztivál kedvelőinek. Az eseményeket május 16-án, szombaton 16-24 óra között az Avasi Borangolás facebook és youtube oldalán lehet majd élőben követni. Miskolc művészei, borászai, zenekarai mind egyöntetűen örömmel csatlakoztak a programhoz, de sok nem miskolci kötődésű fellépő is vállalta a közös produkciót. A koncertek mellett sok kis meglepetés zenés üzenetet küldenek más zenészek is, és retropartyra is lehet majd otthon táncolni.
 
A gasztronómia iránt érdeklődők sem maradnak ki, ők a zip’s gasztroshowján figyelhetik meg a különleges fogások titkait. Érdemes a borbarátkozásokat is követni, hiszen olyan neves borászok mutatkoznak meg egy érdekes borcsatán, mint Kamocsay Ákos, Borbély Roland, Maul Zsolt, Sándor Zsolt, és sok más borász is megízleli kollégájának borát, amit értékel az érdeklődő online közönség előtt.
 
Az online borangolni vágyók rákészülhetnek az otthoni fesztiválozásra: május 10-től a rendezvény megújult weblapjáról házhoz rendelhetik a borászok válogatott borait és a borangoló ajándéktárgyakat a webshopból, hogy a május 16-i programhoz már minden készen álljon egy otthoni kanapéfesztiválhoz, és ehhez május 14-től miskolci éttermek is csatlakoznak ételkínálataikkal, hogy a gasztro élményről se maradjon le senki.
 
Az online fesztiválozóknak lehetőségük van támogatni a jótékonysági gyűjtést: amennyiben rendelnek a webshopból, rendelésenként 1000 Ft kerül át a gyűjtési alapba, de további támogatói jegy vásárlásával is segíthetik a gyűjtést. 

Részletes programokért érdemes figyelni a rendezvény facebook oldalát, amely folyamatosan frissül:
facebook.com/avasiborangolas borangolas.hu

Klasszikusok új köntösben

Május 05. 08:30
Klasszikusok új köntösben
 
A badacsonyi Varga Pincészet 1993-as indulása óta forgalmazza a klasszikus borcsaládját. Bár az utóbbi években jelentős változások történtek, bevezették a Varga palackot, a dugót csavarzárra cserélték, a főcímkéhez eddig nem mertek hozzányúlni. Egészen mostanáig. "Sokadik próbálkozás után azt éreztük, hogy tökéletes a harmónia a régi és az új megjelenés között, ahogy a bor is az eredeti, megszokott ízekkel és illatokkal bír" - olvasható a közleményben. A klasszikus sorozat tagjai már az új címkével vásárolhatók meg a pincészet webshopjában.

Most pénteken egy kétszeres olimpiai bajnokkal borozhatsz együtt online

Május 05. 08:13
Most pénteken egy kétszeres olimpiai bajnokkal borozhatsz együtt online
 
Május 8-án este 18 órai kezdettel folytatódik a neszmélyi Hilltop borászat online kóstolósorozata.
 
Téma: Hogyan kell bort kóstolni?
 
Ha kíváncsi vagy rá, csatlakozz az eseményhez és ismerd meg a borkóstolás alapjait az interaktív kóstolón! Segítőtársad lesz ebben dr. Csizmadia András főiskolai docens, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja és Fodor Rajmund kétszeres olimpiai bajnok, egyszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok vízilabdás, Herczeg Ágnes borszakértő és Kamocsay Ákos borász.
 
Borok: Hilltop Chardonnay 2019, Kamocsay Ihlet Cuvée 2017, Hilltop Tokaji Furmint 1999

Ha aktívan szeretnél részt venni, regisztrálj a Zoomban https://zoom.us, majd péntek este kattints erre a linkre:
https://zoom.us/j/97034916812, vagy a számítógépre már letöltött programot nyisd meg és írd be a 970 3491 6812 Meeting ID-t.
 
Ha passzívan kóstolnál, akkor a Hilltop Neszmély Borászat oldalon is követheted a beszélgetést az élő közvetítésben.