Több mint 200 recepttel jelent meg az egyik legismertebb gasztroblog első szakácskönyve

MTI
2013. december 05., 15:10


Könyvajánló - "Receptjeim többsége régi, házias magyar étel, amiket még a nagymamáimtól tanultam gyermekkoromban Moson megyében. Kilencéves korom óta főzök, ott nőttem föl a konyhában, ott írtam a leckét a konyhaasztalon" - nyilatkozta Bezselics Ildikó, a blog és a szakácskönyv szerzője, aki korábban női magazinok főszerkesztője volt.
Több mint 200 recepttel jelent meg az egyik legismertebb gasztroblog első szakácskönyve
 
Több mint 200 recepttel jelent meg az egyik legismertebb gasztroblog első szakácskönyve
Több mint 200 recepttel jelent meg a Két cica konyhája blog első szakácskönyve, amelyet szerdán mutattak be Budapesten. A szerző a régi ételkészítési eljárásokat korszerűsítette, egészségesebbé tette: rántás helyett habarással vagy más zöldséggel-gyümölccsel sűrít, a paradicsomos káposztát például almával, így nem kell hozzá cukrot sem adni, mégis elég édeskés lesz. A hagyományos magyar konyhához képest többféle zöldséget is használ, krumpliból például négyfélét - tette hozzá.
Csak olyan hozzávalókból főz, amelyek nagyobb szupermarketekben beszerezhetők és egyetlen étel elkészítése sem tart tovább hatvan percnél attól a pillanattól kezdve, hogy az alapanyagok a pultra kerültek. Azok olvassák ugyanis a receptjeit, akik naponta főznek és nincs rá túl sok idejük - hangsúlyozta.
 
A blog a jelenről szól, az éppen elkészült, szezonális fogásokról, amelyekből három év alatt több mint hétszáz gyűlt össze. A könyv ellenben az alapoktól indul: a kamra feltöltésével kezdődik, elmagyarázza, mi kerül a hűtőbe, a fagyasztóba, mi a kamrapolcra, miféle eszközökre lesz szükség az ételek elkészítésénél.
"Azt tapasztaltam, felnőtt körülöttem egy nemzedék, amelyiknek már a nagyszülei sem tanultak meg főzni. Ezért mutatom meg, hogy lehet a nulláról indulva, átlagfizetésből, beosztással, gazdaságosan felépíteni a háztartást három hónap alatt, hogy aztán kényelmesen, gyorsan lehessen egyszerű és élvezetes ételeket alkotni" - fogalmazott.
A Két cica konyhájában kimaradnak a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek, azaz nincs benne margarin, zacskós leves, tartósítószer, vegeta, "viszont bátran főzök liba- és mangalicazsírral, ha az ételt úgy tanultam, a leveshez meg a húsokhoz pedig házi fűszerkeveréket készítek" - hangsúlyozta a szerző.
A blog receptjeiből a legnépszerűbbeket ételtípusonként válogatta a könyv fejezeteibe.
Ugyan semmi nem utal a címben a főzésre, a blog sikerében még is szerepet játszott a szerző két fekete macskája, Ginevra és Léna. "Felkapták rá a fejüket a macskabarátok, de azok is, akik azt hitték, két lányra utal a cím, aztán beleolvastak a receptekbe és itt ragadtak" - magyarázta Bezselics Ildikó.
Winelovers borok az olvasás mellé