Tavaly Bock Józsefnek adták át a Gál Tibor emlékdíjat. Vajon idén ki kapja?

Hradszki Róbert
2011. január 11., 11:44


Tavaly már ötödik alkalommal ítélték oda azt az emlékplakettet, amellyel a magyar borkészítés egyik legismertebb, nemzetközi szinten is elismert alakjának, a 2005-ben elhunyt Gál Tibor egri borásznak állított emléket a borász-szakma. Az emlékdíjat a VI. Magyar Borok Bálján adják át február 26-án. Vajon kinek? 2006-ban Lőrincz György a St. Andrea pincészet  borásza, 2007-ben és 2010-ben Bock József (Villány), 2008-ban Gere Attila (Villány), 2009-ben Szepsy István (Tokaj) érdemelte ki a kitüntést.
Tavaly Bock Józsefnek adták át a Gál Tibor emlékdíjat. Vajon idén ki kapja?
 
Gál Tibor Eger és a magyar, sőt a nemzetközi borászat meghatározó alakja volt. Nemzetközi elismertségét akkor szerzett, mikor  a Tenuta d'Ornellaia Pincészet borászaként 1998-as évjáratú Cuvée-jét 2001-ben a Wine Spectator a világ legszebb vörösborának választotta. Bejárta a világ számos borvidékét, követte a borvilág új trendjeit, un. repülő borászként a világ több pontján számítottak szakértelmére. Tanácsadóként dolgozott Olaszországban, Dél-Afrikában és Oroszországban is. 2005. február 10-én Dél-Afrikában, autóbalesetben hunyt el.
Ő volt az első, aki az Eger és Burgundia között párhuzamot vont talaj- és éghajlatbeli hasonlóságokra alapozva, melyet szőlőterülete kialakításánál is figyelembe vett. Ültetvényeiben kiemelt szerepet kaptak a burgundi fajták, a chardonnay és a pinot noir. A pinot noir ma is a pincészet legfontosabb vörösbora. Özvegye, Gál Ibolya, valamint négy gyermeke a borász halálát követően ugyanis továbbvitte az egri borászatot, Gál Tibor Pincészet néven.

Emlékszobrát a borász születésének ötvenedik évfordulóján, 2008-ban avatták fel Egerben, a Várfal utcai Egri Borok Háza előtt. Az emlékmű anyaga stílusosan az Eger és a környékbeli szőlőtermő területek alapkőzetéből származik. Alkotója Horváth Ottó szobrászművész. A szoboravatóval egyidejűleg alakult a fiatal magyar borászok szövetsége a Junibor és felavatták a Vincellér emlékparkot is. Ez utóbbit Gál Tibor elképzelései szerint az Egri Borbarát Hölgyek kezdeményezték. Az emlékpark stílusosan a Ráckapu téren található, hiszen az egriek is a török elől északra menekülő rácoktól tanulták el a vörösborkészítés technikáját.
 
A borász születésének 50. évfordulóján Pannonhalmán is emléktáblát avattak Gál Tibor tiszteletére, ugyanis a neves egri borász egyebek mellett a Pannonhalmi Apátsági Pincészet létrehozásában is közreműködött, és alapítója volt a Pannon Bormíves Céhnek is. Az emléktáblát Várszegi Asztrik főapát áldotta meg.
Életműve annak ellenére meghatározó és tiszteletre méltó, hogy tragikusan fiatalon hunyt el.
Winelovers borok az olvasás mellé