3+1 Whisky Szent Patrik napra!

Ribáry Manuéla
2017. március 17., 19:47


Szent Patrik napja Írországban nemzeti ünnep, de szerte a világon ünneplik írek és nem írek egyaránt. Ennek kapcsán ajánlunk nektek három plusz egy ír whisky-t.
3+1 Whisky Szent Patrik napra!
Ma este még a Lánchíd, a Müpa, a Tüskecsarnok, a Bank Center épülete is zöld díszkivilágítást kap, úgyhogy egészségetekre! 
 
1. Bushmills 21 year old (single malt)
 
21 év bourbon és sherry hordókban, majd házasítva és Maderia hordókban pihentetve. Az eredmény gazdag aromatika, enyhén mogyorós, aszalt gyümölcsös és tejkaramellás illattal. Szájban mogyoró, hordófűszerek és szegfűszeg.
 
 
Szombaton este az Ír-Magyar Üzleti Kör Egyesület (IHBC) szervezésében a Marriott Hotelben bálon ünnepel az ír és a magyar üzleti élet számos képviselője. A tradicionális ír vacsora alatt a magyar Green Sprit zenél. 
 
2. Jameson 18-year-old (blend)
 
A Midleton csúcs Jamesonja, három 18-23 év közötti párlat művészi blendje. Elsősorban spanyol Oloroso sherry hordókban érlelt, majd a keverést követően hat hónapig bourbon hordókban érik össze. Komplex, csokoládés, karamellás, vaníliás és fűszeres illat és ízvilág. A finisben bőrösség és hordós fűszerek.
 
 
Vasárnap a hagyományos Szent Patrik-napi felvonulással folytatódik a budapesti ír közösség fesztiválja. A gyülekezőket kora délután többek között zsonglőrök, gólyalábasok, zenészek és ír vadászkutyák is várni fogják az ötödik kerületi Szabadság téren, ahonnan 15 órakor indul el a zöldbe öltözött menet az Andrássy út érintésével a belvároson keresztült. Újdonság idén az 52 dudást felvonultató ír Prison Service Pipe Band fellépése a gyülekezés helyszínén és a menetben is. 
 
3. Redbreast 12-year-old (pure pot still)
 
A Midelton egyik sikersztorija. Erőteljes maláta, alma, karamell és sherry illattal nyit, testes, szájban is érezni a karamellt, de sok mazsola, dió és tőzeg is van. Hosszú, édesfűszeres lecsengés.
 
 
Szent Patrik (385-461) eredetileg walesi nemesi család sarja volt, 16 éves korában azonban tengeri kalózok Észak-Írországba hurcolták, ahol rabszolgaként juhokat őrzött hat éven át. Eközben megtanulta az ír nép nyelvét és szokásait. Kiszabadulva Galliában tanult, majd I. Celesztin pápától engedélyt kapott, hogy Írországban igehirdető legyen. Rövid idő alatt csaknem az egész sziget kereszténnyé lett. Mivel ő alapította meg a működőképes kelta-ír egyházat, Írország apostolának is nevezik.
 
3+1: Powers Irish Whiskey
 
(Midleton) Háromszorosan lepárolt whiskeyk blendje (kisüsti és torony egyaránt). Bourbon hordókban 5-6 évig érlelt. Szép, kerek robusztus test, mézzel, borssal és hordós jegyekkel. Lecsengése édes-savanyú, alapvetően fűszeres.
 
 
Jó hétvégét mindenkinek!
 
Winelovers borok az olvasás mellé