A bürokráciát küldik az olcsó import borok ellen

Agrárhírek
2014. augusztus 25., 20:51


Hitelesíteni kell ezentúl azokat a tárolóedényeket, amelyekben a forgalmazók az importborokat tárolni szeretnék. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa emellett azt is javasolja, hogy az asztali borok palackjaira tanúsító védjegyet tegyenek.
A bürokráciát küldik az olcsó import borok ellen
 
Az intézkedések az árletörő hatású, olcsó – főként olasz – importborok piacra jutását nehezítenék, hogy az idei szüret idején normális hazai szőlőfelvásárlási árak alakuljanak ki.

Rendelet készül az import borok egyértelmű azonosíthatósága érdekében, várhatóan a rendeletre a napokban minden szükséges aláírás rákerül – jelentette be Font Sándor, a parlamenti mezőgazdasági bizottsága elnöke. A rendeletre azért van szükség, hogy az import borok forgalomba hozatalánál is hatásosan alkalmazható legyen.
 
Az aláírásra váró rendelet lényege az, hogy hitelesíteni kell azt a tárolóedényt, amelyben a bort tárolni szeretnék, vagy a tárolótartályba csak hitelesített mérőátfolyón keresztül tölthető be a bor. Emellett az import bort az adóraktáron belül elkülönített helyen kell tárolni.

A magyar szőlő- és borágazat akut gondjává vált, hogy nagy mennyiségben jelentek meg a magyar piacon az Olaszországból származó borok, ami veszélyezteti a magyar termelők érdekeit. Ezért a kormány elrendelte egy rendelet megalkotását a magyar termelők védelmében, amely előírja, hogy az import borok forgalombahozatali engedélyezési eljárása 15 napról 90 napra nő.

Emellett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) azt javasolja, hogy a földrajzi jelzés nélküli borok - az asztali borok - palackjaira tanúsító védjegyet tegyenek. Ezzel nyomon követhetővé válna a termék - jelezte Font Sándor.

Font Sándor szerint Olaszországból olyan áron érkezik Magyarországra a tömegbor, amelyen gyakorlatilag lehetetlen előállítani. A múlt évi olasz felvásárlási árak mellett a Magyarországra behozott borok literenkénti ára veszteséget jelentene az olasz exportőrnek.

A helyzet megoldása érdekében a parlamenti képviselők készen állnak a szükséges jogszabályi háttér megalkotására, szorosan együttműködve a Földművelésügyi Minisztériummal (FM), valamint más hatóságokkal és szakmai szervezetekkel. Erre azért van szükség, hogy a mostani szüretnél tisztességes felvásárlási árak alakuljanak ki.

Font Sándor az MTI kérdésére közölte: az ellenőrző, vagy minőségtanúsító védjegy csak egy önálló jogalkotási folyamat következménye lehet. Ezért az albizottság elnöke arra kérte Kiss Elizát, az FM eredetvédelemért felelős államtitkárát, hogy minden, a területen szükséges változtatást lehetővé tevő jogszabálytervezet készüljön el az Országgyűlés őszi ülésszakának kezdetére.
Winelovers borok az olvasás mellé