Ez lehet az új cserszegi fűszeres

Borászportál
2015. január 28., 09:56


Egy, sok esetben még a borkedvelők számára is ismeretlen szőlőfajtában hisz Somodi Sándor, ásotthalmi borász. Szerinte a generosa lehet az új cserszegi fűszeres.
Somodi Sándor, a Delmagyar.hu-nak beszélt arról, hogy két éve foglalkozik a generosával, amely csak az alföldön, a móri és az etyeki borvidéken található meg. 
 
A fajtát Bíró Károly nemesítette az ezerjó és a piros tramini keresztezésével. A cél az ezerjó alternatívájának megtalálása volt - ezt már Frittmann Péter, a Vinoportnak adott interjújából tudjuk. 
 
Ez lehet az új cserszegi fűszeres
Frittmannék generosája 2011-ből (Fotó: Borkostolo.blogspot.hu)
Az ötvenes-hatvanas években a piros traminit többféleképpen alkalmazták, hogy megfelelő szőlőbázis alakuljon ki. Olyan fajtákat próbáltak kikísérletezni belőle, amely a szélsőséges időjárási körülményeket is bírja.
 
A generosa bírja a forróságot és fagyot is, a gombabetegségekkel szemben szintén ellenálló. 
 
Bora illatos, mégis visszafogott, miközben elegáns és magas cukorfokot képes produkálni. A fajta átlagos évben is jó cukorfokot ér el. A tavalyi pocsék év ellenére is szép bor lett belőle - nyilatkozta Somodi Sándor.
 
A termelő nyolc éve telepítette az ültetvényét, eddig korábban nagyüzemeknek adta el, ahol bekeverték, és kommersz asztali bor lett belőle. Ám Somodi szerint ez a fajta ennél jóval többet érdemel.