Megkezdődött a félszáz ember életét kioltó metilalkohol-mérgezési ügy bírósági tárgyalása

Kokes János
2014. március 05., 12:37


PER - Akár életfogytiglan tartó szabadságvesztést is kaphatnak a mintegy félszáz emberéletet követelő csehországi metilalkohol-mérgezési ügy főszereplői, akiknek bírósági pere hétfőn kezdődött a morvaországi Zlínben.
Megkezdődött a félszáz ember életét kioltó metilalkohol-mérgezési ügy bírósági tárgyalása
 
A nagy érdeklődéssel várt perben összesen 31 ember ellen emeltek hivatalosan vádat. A Zlínben hétfőn megkezdődött perben közülük 10 állt bíróság elé, köztük azok, akiket a hatóságok a legfőbb felelősöknek tartanak. A többiekkel szemben másutt folytatják le az eljárást.
A metilalkohol-botrány 2012 szeptemberében robbant ki Csehországban, miután a piacra került hamisított, pancsolt alkohol fogyasztása következtében néhányan meghaltak. A halálesetek száma eddig már meghaladta az ötvenet.
Jan Sladky dél-morvaországi államügyész januárban úgy fogalmazott, hogy a metilalkohol-mérgezési ügy következményei egy helyi háborús konfliktus következményeihez hasonlíthatóak.
 
A zlíni bíróság előtt álló hét személy ellen az a vád, hogy tudatosan, tervezetten okozták emberek halálát. Három személyt a bűncselekményben való részességgel vádolnak.
Közvetlenül az ügy kirobbanása után 2012-ben 38 személy halt meg, 79 személy pedig a súlyos mérgezés következtében részleges vagy tartós egészségkárosodást szenvedett. A 38 halálos áldozat közül 13 nő volt. Az áldozatok száma mára meghaladja az ötvenet.
Radomír Koudela zlíni bíró korábban úgy nyilatkozott, hogy a főtárgyalás több hónapig is eltarthat.
Szakértői vélemények szerint ha az összes lefoglalt metilalkohol - több mint 10 ezer liter - forgalomba és elfogyasztásra került volna, az áldozatok száma elérhette volna a 158 ezret is.
Winelovers borok az olvasás mellé