Kunsági borvidék

A homokos talajú Alföldön található az ország legnagyobb borvidéke. A szőlők egy részét a futóhomok megkötése céljából telepítették. Az itt termett úgynevezett homoki bor a mindennapok bora.

A mohácsi vész előtti időkből nem találni utalást arra, hogy a Kiskunság és a Nagykunság területén lett volna szőlőtermesztés. A filoxéra pusztítása után felértékelődtek az immunis homokterületek, a veszélyes kártevő ugyanis itt nem tudott megélni.
 
A XIX. század végére a borvidék szőlőterülete megsokszorozódott. A 1960-as években végrehajtott második rekonstrukció során tovább nőtt a szőlőterület, de ekkor még a hagyományos, zömmel egyszerű tömegbort adó fajták telepítése dominált. A 70-es évektől azonban már a minőségi fajták kerültek előtérbe a nagyüzemi ültetvényeken és a kisgazdaságokban is. Nagy területen létesítettek ültetvényeket a pezsgőalapbor termeléséhez is.

Jellemző szőlőfajták
ezerjó, kövidinka, arany sárfehér, olaszrizling, kadarka, kékfrankos

Földrajz, éghajlat
A borvidék csapadékban szegény, forró, napos nyár és hideg, száraz tél jellemzi. Időjárása változatos, szélsőséges. Az aszályos nyarak, a hideg telek, a tavaszi és az őszi fagyok is elég gyakoriak. Nyári hőségnapokon gyakori a szőlőtőkék napperzselése. A legrosszabb termésbiztonságú borvidékünk. A területek talaja általában homok és lösz.

A borvidék területe
25 000 hektár

Meghatározó borászatok
 • Frittmann Borászat
 • Font Pincészet
 • Gál Szőlőbirtok és Pincészet
Települések
 • Bácskai körzet: Bácsalmás, Bácsszőlős, Borota, Csikéria, Dávod, Dusnok, Jánoshalma, Kéleshalom, Kunbaja, Mélykút Tompa
 • Cegléd-Monor-Jászsági körzet: - Ceglédi alkörzet: Albertirsa, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Hernád, Inárcs, Kakucs, Nagykőrös, Nyársapát, Örkény - Jászsági alkörzet: Jászberény, Jászszentandrás, Heves - Monori alkörzet: Bénye, Gomba, Kóka, Monor
 • Dunamenti körzet: Apostag, Dunavecse, Dömsöd, Harta, Solt, Ráckeve, Szigetcsép, Szigetszentmárton, Szigetújfalu
 • Izsáki körzet: Ágasegyháza, Fülöpháza, Fülöpszállás, Izsák, Kunszentmiklós, Orgovány, Páhi, Szabadszállás
 • Kecskemét-Kiskunfélegyházi körzet: Ballószög, Bugac, Felsőlajos, Fülöpjakab, Helvécia, Jakabszállás, Kecskemét, Kerekegyháza, Kiskunfélegyháza, Kunbaracs, Kunszállás, Ladánybene, Lajosmizse
 • Kiskőrösi körzet: Akasztó, Bócsa, Csengőd, Imrehegy, Kaskantyú, Kecel, Kiskőrös, Pirtó, Soltszentimre, Soltvadkert, Tabdi, Tázlár
 • Kiskunhalas-Kiskunmajsai körzet: Balotaszállás, Csólyospálos, Harkakötöny, Jászszentlászló, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kisszállás, Kunfehértó, Móricgát, Szank, Zsana
 • Tiszamenti körzet: Cibakháza, Cserkeszőlő, Csépa, Lakitelek, Nagyrév, Nyárlőrinc, Szelevény, Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszajenő, Tiszaföldvár-Homok, Tiszainoka, Tiszakécske, Tiszakürt, Tiszasas, Tiszaug településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.
Akasztó
A római katolikus templom tornya gótikus eredetű.

Bugac
A Kiskunsági Nemzeti Park része. A természeti értékek mellett a híres magyar szürkemarha, a rackajuh valamint a mangalica tartásának mikéntjébe is betekintést nyerhetnek az idelátogatók. A pásztorkodás emlékeit múzeum őrzi.

Cegléd
Református temploma Hild József tervei alapján épült a XIX. században. Szintén ebből az időből való a római katolikus templom, előtte késő barokk Szentháromság szobor áll.

Cserkeszőlő
Jódos-brómos gyógyvize mozgásszervi megbetegedésekre kiváló.

Fülöpháza
A község határában található a Kiskunsági Nemzeti Park egyik területe.

Fülöpszállás
A barokk református templom 1758-1761 között épült. A Kiskunsági Nemzeti Park részei a község határában található, gazdag madárvilággal rendelkező szikes tavak.

Harta (Hartau)
A XVIII. századtól német nemzetiségű falu. Híresek kézzel festett bútorai.

Izsák
A községtől nyugatra fekszik a Kolon-tó, hazánk egyik legnagyobb mocsara, ami a Kiskunsági Nemzeti Park része. A védett lápréteken, mocsárréteken és láperdőkön ritka halak, hüllők és madarak élnek.

Jászberény
Az 1472-ben épült ferences templomot a XVIII. század második felében átalakították. Római katolikus temploma barokk stílusú.

Kecel
A fürdőtelep vize 42 ºC-os jódos-brómos hévíz.

Kecskemét
1368-ban egy oklevél már városként említi. A XV. századtól főként a mezőgazdasággal összefüggő iparágak jellemezték. 1870-től indult meg a homoki kertészkedés és szőlőkultúra. Itt született Kodály Zoltán.

A zsinagógát 1864-1871 között építették. A "Cifrapalota" magyaros szecessziós stílus egyik legjelesebb képviselője. A Városháza épületét (1893-1896) Lechner Ödön és Pártos Gyula építette, dísztermét Székely Bertalan freskói díszítik. A volt ferences templomot a XIII-XIV. század fordulóján építették. Az épülethez tartozó XVII. századi barokk kolostorban működik a Kodály Intézet. Az 1832-1834 között épült Katona József Színház előtt 1742-ből származó barokk Szentháromság-szobor áll.

Kiskőrös
Petőfi Sándor szülőházában emlékmúzeum található. A XVIII. században szlovákok települtek ide, hagyományaikat tájház mutatja be. A városban 56 ºC-os konyhasós, jódos-brómos hévizű gyógyfürdő is működik.

Kiskunfélegyháza
A régi Félegyházát a XIII. század közepén betelepült kunok alapították, a mai várostól északkeletre eső területen. A városi fürdő épületét, melyet 47 ºC-os hévíz táplál, a század elején építették. A Szent István-templom 1872 és 1880 között épült neoreneszánsz stílusban. A majolika díszítésu szecessziós Városháza 1912-ben készült el. 1753-ban épült a Kiskun Múzeum épülete, ma régészeti, helytörténeti és néprajzi gyűjteménynek ad otthont. Kiskunfélegyházán található Móra Ferenc szülőháza is.

Kiskunhalas
A világhírű halasi csipke története 1902-re nyúlik vissza. Az itt készített csipkék a brüsszeli világversenyen aranyérmet nyertek. Ipari műemléke a működőképes szélmalom. Termálvizes fürdője 49 ºC-os.

Kunszentmiklós
A református templom késő barokk (1792), a Városháza (1826) és a Tóth-kúria klasszicista stílusban épült. 1971-ben a régészek avar fejedelmi sírt találtak.

Lajosmizse
A községben tanyamúzeum található.

Ráckeve
A késő gótikus görögkeleti szerb templom a XV. század végén épült. A Savoyai kastély és a római katolikus templom XVIII. századi.

Solt
Temetőjében faragott fejfák, szőlőhegyén régi pincék láthatók. Fontos dunai átkelőhely.

Soltszentimre
XV. századi gótikus templom romjai láthatók a faluban.

Szabadszállás
A református templom 1728-ban épült.

Szigetújfalu
A római katolikus templom 1770-ben épült.

Tiszaföldvár-Homok
A község fürdőjének gyógyvize jódos. Nevezetessége a Tiszazugi Tájmúzeum.