Chenin blanc


A szőlőfajta bemutatása
Rendkívül széles repertoárral rendelkező szőlőfajta amely a csontszáraztól a mézédesig mindenféle iskolázásban készül, sőt pezsgő-alapanyagként is jó. Az egyik leghosszabban érlelhető fehérbort adja. Ennek ellenére a chenin blanc népszerűsége továbbra is a legalacsonyabb a francia szőlőfajták között, ugyanis ha túlterhelt ültetvényről éretlenül szüretelik vagy rosszul kezelik, szokatlanul magas savtartalma miatt bora kimondottan kellemetlen, húzós lesz. Igazi otthonából, a Loire-völgyi Anjou-Touraine-ből számtalan jellegtelen, olcsó palack kerül ki, de ez a vidék termeli legnagyszerűbb példáit is. Utóbbiak jellegzetessége az üdén florális, kajszibarackos-almás ízvilág, amelybe marcipános, mézes és szénára emlékeztető jegyek vegyülnek. Ezek a borok készülhetnek száraz, félszáraz és édes stílusban (a Savenniéres eredetvédett területen a száraz, Vouvrayban mindhárom iskolázás megtalálható), sőt csábítóan édes, botrytises változatban is (Coteaux du Layon). Az Újvilágban – különösen Dél-Afrikában és Kaliforniában – a fajtát az olcsó tömegborok termelésére állították rá, bár impozáns, tölgyfa hordóban erjesztett száraz borok is készülnek alacsony terhelésű, idős chenin blanc ültetvények gyümölcséből.