A dél-afrikai bor varázslatos arca



A Borfesztivált követően idén is megrendezték a hozzá kapcsolódó Boregyetemet, melyre nyereményjátékával a Borászportálok is eljuttatott két szerencsést. A Budai várban, a Magyar Kultúra Alapítvány székházában  került sor a háromnapos eseményre. A Boregyetem Dél-Afrika napjának különleges emelkedettség- et biztosított a nagykövetasszony, Dr. Duduzile Moerane Khoza jelenléte is.
A dél-afrikai bor varázslatos arca
 
Az idei Borfesztivál díszvendégeként Dél-Afrika önálló nap keretében mutatta be szőlészetét-borászatát - és természetesen kóstolót is kaphattunk boraiból. Őszintén szólva igen egyszerűen összefoglalható, amit az afrikai ország borairól mindenkinek tudnia kell: csodálatosak! Az előadás résztvevői mindannyian elragadtatva nyilatkoztak ezekről a karakterükben gyümölcsös, illat- és zamatanyagokban gazdag, könnyen fogyasztható, ám a szokottnál kissé magasabb alkoholtartalmú  (14 %) afrikai borokról.
Nem ezektől a valóban minőségi boroktól kell félteni belső piacunkat, hiszen felső árkategóriájuk miatt valószínűleg úgysem kerülnek majd mindennapi asztalunkra, de örömteli, hogy forgalmazásuk egyre elérhetőbb közelségbe hozza őket az átlagos borkedvelőkhöz is, hiszen már a hipermarketek polcain is megtalálhatók. Aki kóstolta őket, garantálhatjuk, hogy egyetért velünk abban: valóban korrekt ár-értékarányú, egzotikus borokról van szó.
 
Dél-Afrika bortermelésének utóbbi 10 éve igazi sikertörténet, és ki tudja milyen jövő áll még előttük. Ezen idő alatt - alkalmazkodva a világpiacon végbemenő vörösbor bumm-hoz - átalakították szőlőállományuk struktúráját a piros szőlő javára, miközben a teljes állomány 40%-át egyben újra is telepítették, figyelembe véve talaj- és éghajlati adottságaikat. Korábban erre nem fordítottak még kellő figyelmet, így kerülhetett például  Hárslevelű is a vidékükre, melyből nálunk nemigen tudtak jó bort készíteni. Ám az elmúlt években a Dél-Afrikai Állam mindent megtett, hogy az ország vezető iparágává tegye a szőlő-, és borászatot. Követhetnénk példájukat!
Miközben Európában a termőterületek csökkentését szorgalmazzák, náluk az elmúlt 10 évben 20% nőtt a borvidékek termőterülete. A megnövekedett bormennyiséget pedig a marketingre fordított milliók teszik eladhatóvá világszerte - hiszen borexportjuk évről-évre nő. Hogy az ország borpiaci jelentőségét lássuk, elég megemlíteni azt a tényt, hogy jelenlegi exportjuk nagyságrendileg a teljes magyar bortermeléshez mérhető.
Végül ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ebben a központilag igencsak támogatott projektben olyan jeles magyar borászok is közreműködtek, mint László Gyula vagy Gál Tibor- hiszen Dél-Afrikában sem feledkeznek meg róluk.
Az afrikai ország egy saját fajta piacradobásán fáradozik, és - valljuk be - a Pinotage (Pinot Noir és a Hermitage keresztezéséből született) a hallgatók-kóstolók között mindenkit meggyőzött! Noha előtte is remek vörösborokat kóstolhattunk, melyek a dél-afrikai borászok munkáját dícsérik, a 100% Pinotage szőlőből készölt bor mégis képes volt felülmúlni a várakozásokat, pestiesen szólva sokaknál "kiverte a biztosítékot".