Borjour a lankákon

Gonda György
2014. augusztus 19., 12:02


Számomra jó ideje nem kérdés, hogy a világ egyik legszebb fővárosa Budapest. Ez akkor válik egyértelmű tényé, amikor a budai oldal egy magasabb pontjáról tekintünk le Pestre, a Várra, pillantunk a távolba.
Borjour a lankákon
 
Borjour a lankákon
Aki már járt a Sas-hegyen kóstolni az tudja, hogy ehhez a látványhoz jól illik a nemes magyar nedű. A naphegyi sportkomplexum tetején lévő kert ugyan nincs oly nagyon magasan, de így sem lehetett okunk a panaszra. A kánikulai melegben üdítően friss levegő, szép kilátás, jó borok, jó társaság, a környezethez illő zenét játszó, bár kissé fura DJ, grillterasz. Na mondjuk az nem volt valami nagy szám, sőt! Elég bosszantó, ha a szervezők mindent megtesznek a vendégekért, a színes estéért és az ételfelelős mindezt elrontja arroganciával mélyített szakmai analfabetizmusával.
 
Ettől eltekintve Oxygen Wellnes elegáns, barátságos környezetet biztosított a szép választékot felvonultató kóstolóhoz. Tökéletesen érezhette magát mindenki, ha úgy akarta. Így jó élvezni az életet!
Amerre a szem ellát zöld fák, növények, szép budai épületek, a Parlament, az óriáskerék, a Szabadság szobor. Minden ház és domb ismerősen kacsint vissza, de mégis valahogy furcsán, nem megszokott a látvány. Aki lemaradt róla, annak jó hír, hogy hamarosan lesz ismétlés.
A kezdésnek szánt Bezerics Irsai Szexi Gyöngyözője jól megállta helyét, tökéletesen üdítő ital, frissítő hatás, az Irsai túlzott kedvessége nélkül. Jól sikerült tétel a maga nemében. A pince ugyanezt a vonalat erősítő 2013-as Sauvignon Blanc borával. Itt már tetten érhető egy kis érleltség, test, és a fajta egyik megközelítésre jellemző gazdag gyümölcsösség.
Jól illettek az estéhez a nagy számban lévő tokaji borászatok. A nyári meleg estébe még jól belefért az Angyal Borászat 2011-es birtokválogatása szerencsi dűlőkből és Radics Barnabás 2013-as Pionír Blend bora, ami furmint, hárslevelű, tramini házasítása. Mindkettő magában hordja a borvidék gazdag savait, könnyed ásványossággal, a furmint diszkrét, de egyértelmű almás, citrusos karakterével. Ezek pont azok a borok, amelyek még nem túl nehezek a kánikulához. Ennek a kategóriának felső részén mozog Babiczki Chardonnay 2013-ból. Bár ennek a bornak még kell idő, mert kicsit még megszédíti a bort a fahordó ereje. Rakjuk el a hűtőbe karácsonyig.
Egy magasabb ugrás kell a Szent Tamás Pince két dűlős borához, a Nyulászó Hárslevelűhöz és a Percze Furminthoz. Mindkettő 2012-ből való, életük elején vannak. Egyértelmű leképzései a dűlőknek. Határozott szerkezet, vastagság, jó savak, közepes alkohol. Gazdag ásványosság kíséri a diszkrét fajtajelleges gyümölcsöket. 2-3 év múlva érnek a csúcsra.
Borjour a lankákon
(Fotó: Borászportál)
Az este nagy pozitívuma volt, hogy minden borász jól választotta meg a bemutatni szánt tételeket. Jól alkalmazkodtak az időjáráshoz, a hangulathoz. A nagy, testes, nehéz borok otthon maradtak, minden korty jól csúszott a torokban. Ez igaz volt a vörösborokra is. Elsősorban a Hilltop Sauvignonra, és a Ferenczi Pinot-ra.
De hát ezt is várjuk el egy olyan profi boros rendezvényszervező csapattól, mint a Borjour. Összességében jól sikerült az este, minden a helyén volt, ami a hangulatot és a bort illeti. Talán az volt egy kissé tudathasadásos, hogy amíg mi lelkesen élveztük az ételek és italok gyönyörét, tőlünk 2 méterre egy fiatal hölgy megszállottan próbált tökéletesíteni fej feletti adogatását. Persze mindkét oldal kevésé foglalkozott a kerítés túloldalán folyó dolgokkal.
Reméljük a következő alkalommal a pezsgőfürdő is kinyit. Na jó ez vicc volt, de azért veszek fürdőnadrágot.
Winelovers borok az olvasás mellé