Évről évre jobb a Gellért Márton napi borfesztiválja!

Bognár Attila
2014. november 11., 16:43


Számos újdonsággal, Lakosztályétteremmel, öt szálloda vendégséfjével, padlásbejárással, valamint nagy hírű, és kevésbé ismert pincészetek boraival rendezték meg immár negyedszer a Márton Napi Borfesztivált a Gellértben.
Évről évre jobb a Gellért Márton napi borfesztiválja!
 
November 11-e, Márton nap ma már Magyarországon is megkerülhetetlen újboros ünnepnap, libákkal és minden jóval mi szemnek és szájnak ingere. Az alapsztori Franciaországból, Beaujolais-ból indult el és jutott el hozzánk is. Ott hosszú múltra visszatekintő hagyomány, hogy minden évben november harmadik csütörtökén megindulnak a borvidékről a friss újborokkal teli kamionok, hogy a világon mindenhova eljuttassák azokat a fogyasztókhoz. Magyarországon is volt azért ennek hagyománya, de igazán felkapottá és divatossá az utóbbi évtizedben vált. Ezt ismerte és karolta fel a Gellért Szálloda is, amely három évvel ezelőtt indította útjára a Márton napi borfesztiválját, amely idén immár negyedik alkalommal került megrendezésre a szálloda dísztermeiben, Gellért Fürdő csarnokában, de kiterjesztve gyakorlatilag az egész szállodában.
Évről évre jobb a Gellért Márton napi borfesztiválja!
Borok, libák, szállodák alcímmel, egyedi és új programokkal és új koncepcióval rukkoltak elő a szervezők. Dicséretes ez, mert azt jelenti, hogy a folyamatos megújulásra törekednek, igyekeznek az előző évek tapasztalatai alapján változtatni, kijavítani azt, ami korábban nem annyira jött be, ami meg igen, azt pedig megtartani.
Idén minden eddiginél színesebb és sokrétűbb programokkal várták az érdeklődőket. November 7-8-án pénteken és szombaton a borkóstolós részt 17-22 órára tették, utána pedig koncertek voltak mindkét napon: pénteken a Blahalouisiana feat Fluor Tomi majd az Ocho Macho, szombaton pedig a Honeybeast majd pedig az Ivan and the Parazol lépett fel a Gellért Fürdő csarnokban. A koncertek után minkét nap hajnali kettőig dj szolgáltatta zenére folytatódhatott a buli. A borokról ekkor már a Divino borbár gondoskodott.
Ami új elemnek számított a programok között, az a Lakosztályétterem a 422-es számú deluxe apartmanban, amely a Gellért konyhafőnökének, Héjja Lászlónak libamáj fantáziáival és Németh Ágnes, a VinCE Magazin főszerkesztőjének borpárosításaival a pénteki napon, majd pedig szombaton Árvay Angelika, Tokaj-Hegyalja egyik legismertebb borásznőjének borpárosításaival ejtette ámulatba az erre a külön programra benevezőket.
Szintén remek ötletként került a programba a mindkét napon 19 órakor kezdődött Öt szálloda séfjei, ételei, borai a Gellért Sörözőben nevű vacsora. A Gellért Söröző, mint házigazda a Hotel Villa Medici, az Andrássy Rezidencia Wine & Spa, a Bonne Chance Restaurant & Hotel és a Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor séfjeit hívta meg a gourmet borvacsorára, szintén külön belépővel.
 
A külön(leges) programok sora ezzel azonban még korántsem ért véget. Az egyik legizgalmasabbnak és legegyedibbnek ugyanis a Borjour csapatának jóvoltából szervezett szállodabejárás bizonyult. Mindkét nap óránként indítottak kis létszámú csoportokat, és a vállalkozó kedvűeket végigvezették a szálloda kevésbé ismert, vagy a hétköznapi emberek által elzárt, nem látogatható részein: így aki benevezett, az eljuthatott a padlásra, az egykori mosókonyhába, a tetőtérbe, felfedezhette a régi vendégkönyveket, végigkövethette a szagelszívók útját egészen a tetőig. A túra csúcspontja kétségkívül a szálloda tetején lévő kupola, ahonnét elképesztő panoráma tárult a városra, mindenekelőtt az éjszaki kivilágításban pompázó Szabadság hídra. Hogy mindezt fokozzák a Borjour-osok, a túra egyes állomásain borok vakkóstolójára állították meg a csoport tagjait. Annak ellenére, hogy csak a kóstolt borok származásaként szolgáló magyar borvidékeket kellett eltalálni, nem volt egyszerű dolguk a tippelőknek. Tétje is volt a játéknak, a győztes díja ugyanis belépő a Borjour Magnumra!
Mindenek előtt azonban a borász kiállítóké volt a főszerep a két napban. A lényeges újítás itt következett a korábbi évekhez képest, ugyanis szinte teljesen más kiállító névsorral találkozhattunk pénteken, mint szombaton. A pénteki napon a Bor és Piac magazin jóvoltából a néhány ismert húzónév mellett főként a kisebb és kevésbé ismert pincészetek voltak túlsúlyban. Míg szombaton döntően a Bortársaság portfóliójába tartozó borászatok, pincészetek borait kóstolhatta a meglehetősen nagy létszámú vendégsereg. Hogy nagyon sokan voltunk szombaton, az megmutatkozott abban is, hogy jó pár borász bora már este fél kilenc környékére, jóval az esti tíz órás zárás előtt elfogyott.
Az ételek sem hiányozhattak a borok mellé, ezekről az elég színvonalas kínálatot felvonultató gasztrokiállítók gondoskodtak: a Donum Terrae, sonkások, sajtosok, Erdélyi kézműves élelmiszerek, sólet, tatár beefsteak, csokik és természetesen libaételek minden mennyiségben. A nagyszámú kóstolóközönség fogyasztotta is rendesen, így szombatra ezek a készletek is megcsappantak. Néhány kiállító péntekről szombatra kissé megemelt árakkal próbálta a nagy rohamot valamelyest tompítani.
Évről évre jobb a Gellért Márton napi borfesztiválja!
Borok
Több borásznál is kóstolhattunk a korábbi évjáratok mellet friss, 2014-es újborokat is. Ezek közül a Figula pincészet zenitje ragadott meg leginkább, mely friss, üde citrusos, gyümölcsös, kellemes kis bor. Már most is jól iható, és később sem fog csalódást okozni.
A friss 2014-es rozék közül a szekszárdi Tüske pince rozé cuvée-je már meglepően kész állapotban volt, vonzó, intenzív gyümölcsös illatával, gyümölcsösségével, hosszúságával, és rozéhoz képest meglepően komoly beltartalommal. Vörösben Dúzsiék nagyon friss bora a Marci, olyan volt, mintha egy fürt vörös szőlőbe haraptunk volna, primer gyümölcsösség minden mennyiségben, alacsony alkohol, nagyon könnyen csúszik.
A fesztivál bora címre nálam több esélyes is akadt. Fehérborokban a Villa Tolnay 2012-es rajnai rizlingje elképesztő formát mutatott, nagyon komoly, komplex, gyümölcsös és ásványos, hosszú lecsengéssel. A másik favoritom a fehérek közt a mádi Balassa pince 2011-es Betsek furmintja, testes, komplex, sokrétű nagyon komoly bor, gyümölcsök és a dűlő ásványossága, hosszú, letaglózó és elgondolkodtató bor, és még a viszonylag magas, 14,5%-os alkohollal is megbirkózik.
A vörösek közül a Konyári pince 2011-es Loliense cuvée-je (cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon) lett a befutó nálam. Intenzív erdei gyümölcsös illat, nagy test, a háttérben a finom hordóhasználtra utaló szolid vaníliás és kávés jegyek, fűszerek, hosszú lecsengés.
A másik kedvenc pedig az Ikon pincészet Tulipán nevű cuvée-je (merlot 40%, cabernet sauvignon 30%, cabernet franc 20% és shiraz 10%). 16 hónapos kishordós érlelés, a hordófűszereket felerősíti a shiraz fűszeressége, feketeribizli, szeder, dohány, csoki, komoly test, kerekség, ugyanakkor jól ihatóság is. Élmény ez a bor.
A borfesztivál felfedezettje pedig nálam a Tokaji borvidékről, Tállyáról érkezett, az Alkonyi László nevével fémjelzett Kaláka pincészet. Három remek bort hoztak, két szárazat és egy édeset, furmint és hárslevelű házasítása mindegyik, de igazán a dűlő a lényeges, nem a fajták aránya. Egy igazi kincsre találtak Tállyán, a Tökösmál dűlőre, amely régi leírások szerint a település legkiválóbb adottságú dűlője. Részben még most telepítik be, de nagyon nagy lehetőségek vannak a területben. A boraik egyedi karakterűek, komplexek, izgalmasak, remek gyümölcs és ásvány arányokkal, szépen csiszolt savakkal. Kíváncsian várjuk a folytatást a pincétől.
Meg persze várjuk 2015-ben is a Danubius Hotel Gellért Márton Napi Borfesztiválját is, amely egy újabb kötelező program a boros naptárban!
Winelovers borok az olvasás mellé