Lógj a melóból és légy OPEN!

Gonda György
2014. december 11., 10:24


Sok jó bor, kis helyen - meglátogattuk az idei utolsó Zwack Open rendezvényt a Zwack Múzeumban, ahová érdemes korán érkezni, hogy legyen idő beszélgetni a borászokkal, és ne maradjunk le semmiről!
Lógj a melóból és légy OPEN!
 
Megnyitott az idei utolsó Zwack Open. A megszokott helyen, a megszokott hangulatban, a megszokott csapattal, a ZIB erősségeivel. Aki még nem járt itt annak röviden a helyszínről. A Zwack Izabella Borkereskedés felett helyezkedik a Zwack Múzeum. Tele a család és a vállalat emlékeivel, az elmúlt évszázad nyomaival, történelmével és persze életükkel, amelyből sok dolog, a mi életünk része is volt valamilyen formában, ha másképpen nem legalább közösségi élményként. Szerencsére minden retro érzés hajkurászása nélkül. A múzeum különben érdemes egy látogatásra, bor nélkül is. A csapat pedig Trombitás Tamás, Horváth „Ráspi” József, Kiss Gábor, Pfneiszl testvérek, Somlói Apátsági Pince (Balogh Zoltánnal az asztal mögött), Légli Géza és persze a hazai pálya, a Dobogó Pince.
Sok jó bor, kis helyen. Nagyon kis helyen. Ezért kell lógni a melóból és nyitásra azaz 15 órára érkezni. Ha nem így teszel, esetleg lemaradsz, rosszabb esetben kimaradsz. A munkaidő utánra megtelik a hely sok lelkes rajongóval, így kicsit szűken vagyunk, de azért még bírható. Mindenesetre korán kezdeni megéri. Ekkor még van lehetőség beszélni a borászokkal, aztán szép lassan feltűnik a borismerők, szeretők színe-java, aki számít az itt van, beleértve a főnökasszonyt Zwack Izabellát is.
Lógj a melóból és légy OPEN!
Beszéljünk a borokról egy pár szót. A mai nap kedvencei Kiss Gábor Rouge 364, Somlói Apátsági Pince Furmint 2012, Trombitás Tamás Olaszrizling 2013 és Dobogó Betsek Furmint 2011, meg persze a 2007-es 6 puttonyos aszú, de az egy más kategória. A legkedvesebb sort a mindig mosolygós, mindig aranyos és mindig gyönyörű Pfneiszl Katrin és Birgit tette le az asztalra. Na jó egy kicsit elfogult vagyok, mert az nekem mindig nagyon tetszik, hogy ha nő dolgozik a szőlőben és a hordók között. Lehetünk mi férfiak nagyon magabiztosak, de ha egy nő kezébe veszi a pince dolgait akkor jobban csinálja, mint mi. Ennyit a dicséretről, lássuk a tényeket.
 
A 2013-as merlot az a vörösbor, amit én sokszor hiányolok. Könnyedre hangolva, ahogy Katrin mondta borkezdőknek készítve. Tele kedves, piros bogyós gyümölcsökkel, pici fűszerrel, melegséggel. Lendületes, jó savakkal, kicsi tanninal, sok ízes gyümölccsel. Ez az a bor, ami egy szottyos téli estére való, egy jó nagy pohárral. A december 24-i készülődés közben is jól iható, erőt ad a halászlé passzírozásához és segít feldolgozni, hogy idén is kirepedt a mákos bejgli. Ami nem baj, ha émelyítően gazdag a töltelék. Ha meg nem akkor meg teljesen mindegy, mert az egész nem ér semmit.
A 2012-es kékfrankos ízig-vérig soproni sztori. Karakteres gyümölcsök vannak benne: meggy, málna, kicsi fanyarság, nagyon friss. Fiatal még, tetszetős szerkezettel, kicsit még kócos, de van ideje bőven. Vegyük meg és tegyük félre.
A legaranyosabb, legkedvesebb volt most a 2011-es Tango. Sauvignon, merlot és shiraz házasítása. Illatban benne van a shirzra jellemző fűszerek, pici animalitás. Egy idő után felbukkan a sauvignon ribizlije és a merlot őrületes gyümölcsözöne. Repkednek benne a savak, van benne egy kis tannin is, ahogy illik. Az alkohol kicsit fűt, de itt nem bánod, mert az édes gyümölcsös ízek lázba hoznak. Buja, fűszeres. Jó választás az idei télre ez is.
A sort pedig zárjuk a Távoli Világgal 2011-ből. Az emlékek bora shiraz, carmenere, malbec, zinfandel, sangoivese fajtákból. Ez már egy sűrűbb, nehezebb bor, mondhatni férfias. Fűszeres, sok fekete gyümölccsel. Gondolkodtató bor, hagyni kell neki időt a pohárban és a fejünkben is. Testes, szép tanninokkal, kellő savakkal, lendülettel. Igazi nagy bor Sopronból. Szép volt ez is, de a Tango varázsolt el igazán. Szívből ajánlom ebben a gonosz időben mindenkinek!
Lógj a melóból és légy OPEN!
Ez a napon került az üzlet polcaira a Dobogó Pince Naturesszenicája 2010-ből. Mindössze 200 palack készült belőle, amelyből pár üveg kapható az üzletben is. 100% furmintból készült ez a gyógyszer, amelynek cukortartalma 520 gramm és mindössze 2,5% benne az alkohol. Ám itt nem az analitikai értékek az érdekesek, hanem amit kóstoláskor érzünk. A leírására nem vállalkoznék, mert ehhez nincs kellő írói vénám, de aki egyszer kóstolt ilyet az sohasem felejti el. Vegyék meg, mert „unicum”, hosszú távú befektetés, végtelen potenciával és fogyaszthatósággal!
Aki most nem tudott eljönni, ne szomorkodjon, mert pár hónap múlva újra lesz Zwack Open, ugyanott, ugyanolyan jó választékkal, talán a fent bemutatott borokkal is, de a borászokkal biztosan!
Winelovers borok az olvasás mellé