Megnyitottuk a 2015-ös borévadot!

Varga Andrea
2015. január 20., 12:06


Tizenegy pincészet több mint negyven borával és három gasztrovarázsló ínycsiklandozó remekeivel kezdtünk neki a 2015-ös évnek múlt pénteken a Mannában, az idei első Borjour Klasszikon.
Megnyitottuk a 2015-ös borévadot!
Borítókép: Borjour Facebook
Soprontól kezdve, Badacsonyon és Pakson át, egészen Tarcalig 10 borvidék nedűiből kaphatott ízelítőt a nagyérdemű. A Pannonhalmáról érkező Babarczi Szőlőbirtok három 2014-es borát hozta el bemutatni: az Irsai Olivért, a rozét és a sauvignon blanc-t, abszolút a könnyen szerethető és nagyon illatos vonalat képviselve így. 
 
A Tarcali Basilicus Borkultúra Központ meglehetősen beszélő neveket viselő nedűi (Egyszervolt, 2012 furmint-hárslevelű házasítás, Első szerelem, 2013 sárgamuskotály, hárslevelű, 2012, és az édes Mindenjó, 2012) szép szerkezetükkel többszöri visszakóstolásra bíztatta a résztvevőket. 
A mátrai gyümölcsösséget ezen az estén négy borával a Benedek Pince képviselte, amit kóstolhattunk: cserszegi fűszeres, 2014, Epreskert Chardonnay, 2013, Öreg Tőkék Hárslevelű, 2013, pinot noir, 2013. 
 
A kunsági Dimenzió Borászat három borából (Regős kövidinka 2012, Igéző furmint 2012, Kedves cabernet sauvignon rose 2013) az Igéző az est egyik kiemelkedő tétele lett: jó savszerkezet, kellően testes, tele gyümölcsökkel. A Regős pedig a 4g maradék cukrával és jó savaival igen behízelgőnek mondható, a szó abszolút pozitív értelmében. 
 
Megnyitottuk a 2015-ös borévadot!
Dimenzió Borászat: Igéző furmint
 
A Fabro Pince az este vörösbor vonalát erősítette, a paksi borászat gyümölcsös, fűszeres, könnyen érthető és szerethető borokat sorakoztatott fel. Kóstolhattuk a 2011-es kékfrankost, a 2011-es metlot, és 2012-es Atom Cuvée-t. 
 
Ízléses borsort kóstolhattunk a Hilltop standjánál is, korrekt szerkezet, jó savak, sok gyümölcs és finom fűszerek jellemezték a kóstoltakat- amivel barátkozhattunk: Neszmélyi Olaszrizling, 2013, Prémium Sárgamuskotály, 2013 (Kalácshegy-dűlő), Prémium Chardonnay, 2013 (Páskum-dűlő), Prémium Merlot, 2011 (Kecskeólak-dűlő) és a Késői szüretelésű Hárslevelű, 2008. 
 
Etyeket két pincészet is képviselte: a Nádas Borműhely és a Rókusfalvy Birtok. A Nádas Borműhely borai először kissé zárkózottabbak voltak, lassan nyíltak, szép savakkal, amit kóstolhattunk: királyleányka 2014, Öreghegyi 24 (Viktória gyöngye) 2013, és Sauvignon blanc Selection 2013. Fecsegősebbek voltak a Rókusfalvy Birtok borai szintén jó savszerkezettel, gyümölcsökkel, főleg citrusokkal (a sor: FResküvé  2012, sauvignon blanc 2013, pinot blanc 2011). 
 
A badacsonyi Skizobor a finom ásványos vonalat hozta, gyümölcsökkel kiegészítve, kóstolhattuk tőlük a 2013-as kéknyelűt, a 2014-es Skizo Rozét és a 2012-es Skizo Vöröset. 
 
Az este másik kiemelkedő résztvevője a Taschner Bor- és Pezsgőház volt. A soproni borászat 2011-es chardonnay pezsgője sokunk kedvence lett: jó savak, robbanó illat, szép gyümölcsök és sok finom buborék. Ezt követte az illatos zenit 2014, a gümölcsös zweigelt 2014, a nagyon csajos kékfrankos rozé 2014, a komplex cabernet franc 2011 és az Irsai Olivér pálinka, 2014-ből. 
 
Megnyitottuk a 2015-ös borévadot!
A Taschner-kínálat
 
Piros és feketebogyós gyümölcsöket, fűszereket, jó savakat tartalmaztak a villányi Vienas Tenkes által bemutatásra került borok (portugieser 2013, cabernet franc 2011, cabernet sauvignon 2011, Blanka Cuvée 2013).
 
A borok mellett a különleges gasztroélmény felelősei a Bonbonier (mennyei bonbonok- Gombócartúrok előnyben), a Galgafarm Szövetkezet és Gurmánia- Taste of Life ínyencségei voltak. Nehezen lehetett abbahagyni a kóstolást...
 
Összességében elmondható, hogy igen kellemes 2015-ös „borévad-megnyitón” vagyunk túl, a naptárunkat tekintve pedig, megállapíthatjuk, hogy ígéretes év elé nézünk, tele izgalmas boros kóstolókkal, bemutatókkal, fesztiválokkal.
Winelovers borok az olvasás mellé