Nektárt csepegtettünk a Tokaj Grandon

Polyák Dóra
2015. április 07., 06:15


A Nagy Tokaji Kóstoló utolsó mesterkurzusán a Disznókő Szőlőbirtok 5 puttonyos Tokaji Aszúit kóstoltuk 2012-től egészen 1993-ig, ezzel méltón feltéve a pontot a Tokaj Grand márciusi programsorozatára.
Nektárt csepegtettünk a Tokaj Grandon
Fotó: Graselly Balázs
A Winelovers által szervezett nagy tematikus borkóstolósorozat újabb állomáshoz érkezett. Ezúttal a figyelem középpontjába a Tokaji Borvidéket állították, így a már jól ismert Olaszrizling Október, Bordó Blend és Kékfrankos Most után a március a tokaji boroké. Az egész hónapon át tartó programsorozat lezárásának, a Nagy Tokaji Kóstolónak szombaton a Corinthia Hotel Budapest adott otthont.
 
Az esemény Tokaj egyediségét kívánta kifejezni, melyet leginkább a pincészetek által bemutatott tételeken keresztül ismerhettek meg a látogatók. Különlegességként nyolc mesterkurzus került megrendezésre, legutolsóként a Disznókő 5 puttonyos aszúi segítségével időben 1993-ig mentünk vissza.
 
A Disznókő Szőlőbirtokot az aszúkészítés megújítójaként emlegetik; saját tokaji-stílust teremtett, ami a tokaji aszú értékeit és a termőterületek sajátosságait fejezi ki. A mezőzombori birtok 104 ha egybefüggő, nemes tokaji fajtákkal telepített szőlőterületet foglal magába. Itt találhatóak Tokaj-Hegyalja legkiválóbb aszús termőterületei. A szőlőfajták tekintetében a furmint és a hárslevelű dominál, de ők rendelkeznek a legnagyobb zéta területtel és némi sárgamuskotály is terem.
 
Nektárt csepegtettünk a Tokaj Grandon
Fotó: Graselly Balázs
 
A mesterkurzust maga Mészáros László, a birtokigazgató tartotta. Az ő segítségével kilenc évjáraton keresztül mélyedtünk kicsit bele ebbe a különleges világba.
 
Az előadó kihangsúlyozta, hogy az aszú egy külön kategória, nem általánosítható a világ édes borai közé. Nem csak a készítési módszere egyedülálló, komplexitása kóstolva is olyan ízélményt nyújt, ami kuriózum.
 
Közben szépen megtelt a Corinthia Furmint-terme, ahol a résztvevők rövid technológiai áttekintés után, izgatottan várták az időutazást a poharakba kerülő borok segítségével.
 
A tokaji aszút a hagyomány és az előírások szerint a forgalomba hozatal előtt legalább három évig kell érlelni, melyből legalább kettőt töltenek tölgyfahordóban. Ezután következik a hosszas, precíz házasítási munka. 
Nézzük néhány bort a sorból!
 
  • Tokaji Aszú 5 puttonyos 2012 Dorgó- válogatás
Furmint és hárslevelű alapborból, a Dorgó- dűlőből származó furmint aszúszemekből készült, az újkori Disznókő aszúk közül az egyik legkiegyensúlyozottabb. A 2012-es évjárat karakterét kifejező, fiatalos bor. Illatában citrusok dominálnak, melyeket szépen egészít ki az édesebb, méhviaszos vonulat. Kóstolva szintén a frissesség jellemző, telt korttyal, alacsonyabb savérzettel, aromatikájában sárgabarack dominanciával. A bor kereskedelmi forgalomban nem kapható, a 2015-ös Tokaji Borárverés egyik kiemelkedő tétele.
  • Tokaji Aszú 5 puttonyos 2010 Hárslevelű
A 2010-es különleges évjáratnak számít, hűvös, csapadékos év volt, mégis sikerült szép szőlőt szüretelni. Egy egyszerűbb, lineárisabb, de szép szerkezetű aszú készült ekkor. A hárslevelűből származó virágos, vegetális jegyekkel, kóstolva friss, savhangsúlyososabb karakterrel.
  • Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008
70% furmint, 20% zéta, 10% hárslevelű összetétel, november végi szürettel egy csodálatos évjáratban. A legrétegzettebb, legkomplexebb illat jellemző, mentával, kaporral , érett naranccsal, cirtushéjjal. Szép egyensúlyú, testesebb aszú, a vastag korty gazdag ízvilágot rejt, a fűszerektől a mézen át a trópusi gyümölcsök kavalkádjáig minden megtalálható benne.
 
Nektárt csepegtettünk a Tokaj Grandon
Fotó: Graselly Balázs
 
  • Tokaji Aszú 5 puttonyos 2006
Fajtaösszetételét tekintve 55% furmint, 35% zéta, 10 % hárslevelű. Klasszikus tokjai évjárat; a hosszú, szép vénasszonyok nyarának köszönhetően erőteljes töppedés ment végbe, ami kifogástalan aszúszemeket eredményezett. Így egy nagyon gazdag, kiváló textúrájú, a friss savaknak köszönhetően élénk kompozíciót kóstoltunk. Aromatikájában az aszalt sárgahúsú gyümölcsöket leheletnyi fűszeresség, mentolosság egészíti ki. Elképesztően hosszú lecsengés.
  • Tokaji Aszú 5 puttonyos 1996
A borsor érdekes tétele, összetételében és karakterében is eltér az eddigiektől. 1996-ban a hűvös nyár és változékony ősz kifejezetten kedvezett a hárslevelű érésének, ezért 60%-ban dominál a borban, míg a maradék 40-en furmint és zéta osztozik fele-fele arányban. A botritisz erőteljesen jelen van, illatában mégis a hárslevelű virágos jegyei dominálnak. Ízében érett sárgabarack, trópusi gyümölcsök színesítik a tartalmas kortyot. Puhább struktúra, a lágyabb aszúk közül való.
  • Tokaji Aszú 5 puttonyos 1993
A klasszikus, stílusteremtő év. A Disznókő első nagy évjárata, úgy tartják ez a tokaji igazi újjászületése, melyet a 1999-es méltón követ. A 60% furmint, 30 % hárslevelű, 10% zéta összetételű aszú, gazdagságát, sokrétűségét a hosszú, meleg ősznek köszönheti. A szemek teljesen betöppedtek, a botritisz karaktere szépen megfigyelhető. A gazdag gyümölcsösség mellett kenyérhéjas ízjegyek fedezhetőek fel. Elegáns, sűrű, koncentrált bor, mely kiemelkedően hosszú érési potenciállal bír.
 
A hosszú, gazdag sor végére érve egy kis betekintést kaptunk az évjáratok rejtelmeibe, a köztük lévő alapvető, vagy éppen nüansznyi különbségekbe. Összességében elmondható, hogy a Disznókő filozófiáját szépen tükrözik a kóstolt borok, évjárattól függetlenül a frissességen és az egyensúlyon van a hangsúly. Bátran fogyaszthatóak pástétom, érett sajtok, libamáj mellé, de önállóan is kiemelkedő élményt nyújtanak.
Winelovers borok az olvasás mellé