Nagy tisztelője vagyok Franz Weninger munkásságának és ennél fogva követem őt a közösségi médiában. Innen lettem figyelmes a Wild Swines, Fine Wines névre keresztelt rendezvényre, és kis utána járással kiderült, hogy ez a Karakterre elnevezésű rendezvénysorozat aktuális eseményének az egyik előfutára.
Ők egy közösségnek vallják magukat, mely organikus, biodinamikus és természetes borokat készítő borászatokat fog össze. Ez magyar ésszel nem egy hétköznapi dolognak tűnik, de a határ mellett élve és gyakran járva annak túloldalán átérzem, hogy az osztrákoknál miért tud annyira virágozni egy ilyen jellegű kezdeményezés, hogy egy hétvégén közel kétszáz borászatot vonultasson fel Ausztriából és a környező országokból. Ausztria méretben és lakosságban is hasonló nagyságrendű mint hazánk, de arányaiban több ember él kisebb településeken, melyek nagyságrendekkel gazdagabbak az itthoni viszonyokhoz mérve. Részben emiatt, de általánosan is jellemző rájuk a természetközeli szemlélet és életmód, így mondhatni van fizetőképes piac mindenféle olyan élelmiszerre, ami nem nagyipari, hanem hagyományos módon készül, és ebbe a körbe természetesen a borok is beletartoznak.
Kép forrása: Karakterre
Mitől mások ezek a borok, mint amit megszoktunk?
Magyarországon a konvencionális borkészítés a jellemző, mely olyan dolgokat foglal magába, mint a vegyszeres permetezés és gyomirtó használat a szőlőben, a műtrágyázás, normál mértékű kénhasználat, vagy a borok szűrése illetve derítése. A borok ízvilága is gyakran fajtajelleg-domináns, mely a termőhely kihangsúlyozását háttérbe szorítja. A konvencionális módszerek bizonyos szempontból szűkítik a borászok önkifejezésre alkalmas eszköztárát, cserébe végeredményként stabilabb, kiegyensúlyozottabb minőségű, ezáltal pedig a megfelelő potenciál megléte esetén hosszabb távon eltarthatóbb és érlelhetőbb borokat eredményeznek, mely itthon gyakran feltétele annak, hogy ezeket a borokat átvegyék a nagykereskedők és a különböző multik.
Ezzel szemben egy bio vagy organikus bor természetközeli módon készül a fenntartható gazdálkodás és életmód elvei mentén. Vegyi permetszerek helyett természetes anyagokkal oldják meg a növényvédelmet és gyomirtó helyett kaszálnak. A kénhasználat minimális, 50 mg/l alatt kell, hogy maradjon a közösség irányelvei szerint. A borok gyakran szűretlen és derítetlen formában kerülnek a palackba, mely gyakran ‘zavaros’ látványt eredményezhet a pohárban, ami nem hiba, csak egész egyszerűen nem ezen szocializálódtunk. Ezeknél a boroknál sokkal inkább a legszűkebb értelemben vett termőhely reprezentálása a hangsúlyos. Franz Weninger kiváló példa erre, hiszen hatféle dűlőszelektált kékfrankosának palackján dűlőnevek jelennek meg, és emellett a talajtípus valamint a tengerszint feletti magasság is kiemelt helyen van szerepeltetve a címkén.
A fentiek ismeretében természetesen nem meglepő, hogy kisebb, családi pincészetek tagjai a Karakterre közösségnek. A borok ízvilága jóval szélesebb palettán mozog, és sokszor “vadabb”, amellett, hogy időnként megjelennek megosztó karakterjegyek (volatilis savak, brett), melyek egyes vélemények szerint akár borhibának is tekinthetők, de a natúr boros közösség sokszor ezeket is a bor karaktere részének tekinti.
Wild Swines, Fine Wines - ráhangolódás a szőlőhegyen
A ráhangolódást a hétvégi rendezvényre pár száz méterre a magyar határtól, a Soproni-hegység oldalában, a neckenmarkti vagyis sopronnyéki szőlőhegyen kezdtem. Különösen szeretem ezt a vidéket, kifejezetten szeretek itt kerékpározni vagy sétálni, ugyanis az országot Harka után elhagyva egy igazi mesevilág tárul elénk. Mindenhol gyönyörűen műveltek a szőlők, és a szélső sorok elején elhelyezett táblák mesélnek arról, hogy melyik borász büszkesége az adott parcella.
Kép forrása: Karakterre
Az ingyenes rendezvényt egy, a sorok végén, az erdő aljában lévő kisház kertjében rendezték meg. A családias keretek ellenére a professzionális szervezést mutatta például az, hogy magas minőségű poharakból lehetett kóstolni és jeget is biztosítottak a borászok számára. Összesen másfél-két tucat borász állított ki két blokkban - először a környékbeli, majd a távolabbról érkezett vincellérek prezentálták boraikat a mintegy száz-százötven fős vendégseregnek. A hangulatot fokozta a meghívott harmonikás is. Aki megéhezett, vásárolhatott magának húsos vagy vegan taco-t, melyet ősi bio kukoricából készített tortillában adtak. A helyszínre, majd a rendezvény után vissza Horitschonba eljuthattunk traktorral vontatott kocsin is, mely számomra egy különleges élményt jelentett.
Kép forrása: Karakterre
Karakterre - sokszínű borzsongás az Orangerie-ben
A Karakterre Kismartonban került megrendezésre az Esterházy kastély kertjében, az Orangerie-ben, melyet magyarul pálmaháznak vagy narancsháznak neveznek. Az épületet az 1800-as évek elején Eszterházy II. Miklós herceg építtette, és eredetileg különböző egzotikus növények valamint citrusfélék termesztésére használtak - ma pompás rendezvénytér, melyet a két nap alatt kiállító közel kétszáz borász és a sokszáz borkedvelő töltött meg élettel és zsongással.
A kiállítók 20 országból érkeztek, melynek természetesen körülbelül a fele osztrák volt, de emellett komoly sokszínűség mutatkozott meg a többi bort reprezentáló nemzet sorai között - elsősorban, de nem kizárólagosan a környező országokból. Képviseltette magát hazánk mellett szinte az összes, velünk szomszédos ország, továbbá voltak kiállítók Németországból, Csehországból, illetve a balkánról, valamint távolabbról, így az USA-ból is.
Kép forrása: Karakterre
A borászatoknál nagyobb sokszínűséget csak a részt vevő közönség képviselt. Vegyesen voltak fiatalok és középkorúak, nők és férfiak, megannyi érdekesnek tűnő, de szimpatikus népség. Volt szerencsém pár szót beszélni dán és svéd látogatókkal is például. Ez a paletta párhuzamba hozható az itt kiállító borok sokszínűségével.
Bio és organikus borokat fogyasztani szerintem egy másik szemléletre és ezzel sokkal nagyobb nyitottságra van szükség, mint konvencionális termékek esetében. Úgy érzem, hogy ehhez a világhoz hozzá tartozik, hogy egyfajta közvetlen kapcsolat létesül a bortermelő és a fogyasztó között, így fontossá válik az, hogy egy kicsit megismerjük a bor készítőjét, és váltsunk néhány szót a borról, vagy a helyről ahonnan származik. Ez először egyfajta kilépés lehet az ember komfortzónájából, aki eddig megszokta, hogy mit várhat mondjuk egy olaszrizlingtől vagy egy cabernet sauvignontól, amit a multi polcáról teljesen személytelen módon emel le. De ha képesek vagyunk megnyílni és befogadónak lenni, akkor maradandó élményben lesz részünk.
A rendezvényen több érdekes tapasztalatot szereztem. Többségében fehérborokat volt szerencsém kóstolni, de nem tudom, hogy ez mennyire van összhangban a jelenlegi világtrenddel vagy esetleg más oka van. A buborékos tételek közül hódítottak a pét-natok, ritka volt a másoderjesztésű pezsgősítéssel készült ital. Rengeteg narancsborral, tehát hosszú ideig héjon tartott fehérborral találkoztam. Természetesen jelentős számú volt a szűretlen, derítetlen tétel. Rozéból egyáltalán nem kóstoltam olyant, ami a magyar piacon gyakori friss, gyümölcsös reduktív tétel, melyet tipikusan a következő nyári fogyasztásra szánnak. Vörösöknél több sillerbe futottam bele annak ellenére, hogy ezt a fogalmat ők nem ismerik, de mindig kiderült, hogy a rozénál hosszabb, vörösnél rövidebb héjon tartásról van szó. A talajtípust szinte mindegyik borász kihangsúlyozta, és ez a terroir-hangsúlyozás gyakran oly módon is megjelent, hogy különböző, de jellemzően egy helyre telepített szőlőfajtákból úgy készítenek bort, hogy azokat együtt dolgozzák fel és erjesztik borrá.
Kép forrása: Karakterre
Én vasárnap vettem részt a rendezvényen, és voltak természetesen kedvenc termelőim. Főleg osztrák borokat kóstoltam, de meglátogattam a kiállító magyar pincéket is, illetve egy-egy messzebbről jött kiállító standjánál is megálltam, ezek közül mutatnám be a kedvenceimet:
Elisabeth Rücker - Mademoiselle Elisabeth
Elisabeth már önmagában is kellemes jelenség, ahogy a frufruja alól tekint ki a barna szemeivel. Ezt a kellemes bájt viszik tovább az Alsó-Ausztriai Weinviertel borvidékről származó nedűi is. Nagyon kedvelem a tiszta és friss ízvilágot amit a borai képviselnek. Főleg, de nem kizárólagosan fehérborokat készít, a hangsúly pedig a tipikus osztrák fajtákon van mint a zöldveltelini, olaszrizling és zweigelt, de dolgozik az egyik kedvenc fehérszőlő fajtámmal, a chardonnay-val is. A borsorát végigkóstolva valamennyi borát kedveltem, de kiemelkedő momentumot adott számomra Zöldveltelini narancsbora, mely egy szauna felöntés élményét idézte meg.
Franz Weninger
Nem titkolom, az indíttatásban, hogy a rendezvényen részt vegyek, szerves részt képviselt Franci borainak kóstolási lehetősége. Eltérő szortimentet hozott ide, mint pénteken a hegyre, és elhozott két olyan különlegességet, mint a 2015-ös Saybritz illetve Kalkofen dűlőkből származó kékfrankos. A Saybritz abszolút a kedvencem volt tőle, itt éreztem igazán, hogy ez egy a csúcsán lévő nagy bor. A Kalkofen is nagyszabású volt amellett, hogy kifejezetten tanninosabbnak éreztem, mint amit a kékfrankos fajtától megszoktam.
Weingut Esterhazy
Ha már a rendezvény az Esterházy kastély kertjében van, természetesen kiállított a Fertő-tó nyugati oldalán, a Lajta-hegység mentén 58 hektáron gazdálkodó borászatuk is. Tulajdonképpen a Kúria család (vagyis Etyeki Kúria, Kúria Sopron) osztrák rokonságába tartozik ez a pincészet, ahol a Mérész Sándor Projekt itteni megfelelőjének, az Eszterházy Projekt borait hozták el. Hoztak egy Kékfrankos pét-natot illetve egy reduktív kékfrankost, és érdekes volt tapasztalni, hogy mindkét bornál megjelenik ugyanaz az eperjoghurtos világ. A kóstolt borokra a kísérletezős szortiment ellenére egyébként jellemző egyfajta biztonsági játék, boraik jól ihatóak és kellemesek.
Wimmer-Czerny
Hans Alsó-Ausztriából a Duna-menti Wagram borvidékről érkezett, és egytől egyig minden tétel tetszett, amit nála kóstoltam. Érdekes volt felfedezni a löszös talaj adta édeskés ízvilágot a borokban, ami véleményem szerint nagyon könnyeden ihatóvá teszi azokat, amellett, hogy mégis ott van egyfajta komplexitás mögötte. A pincészet klasszikus osztrák fajtákra fókuszál mint a zöld és piros veltelini, de nagyon izgalmas volt kóstolni a három különböző tramini fajtából készített illatos, virágos tételt is. A Riesling is kiváló volt, egy pillanatra bele is feledkeztem az érdemi kóstolási ‘munka’ közepette.
Domaine Bükk
Az élet úgy hozta, hogy némi közvetítéssel pénteken Norberthez sikerült becsatlakozni és így eljutni a hegyoldalban tartott kóstolóra. Norbert az itthon alig ismert Bükki borvidéken négy hektárt művel, és főleg zenittel foglalkozik egy kis pinot blanc mellett. Volt két zenitből készült botrytis-es tétele, a Litro Libre-nél 20%-ra, az Indian Summer esetében 50%-ra mondta ennek arányát. Mint tudjuk, a gomba által előidézett nemesrothadás teszi a Tokaji Aszút is azzá, ami, és nekem kifejezetten tetszett ez a világ itt.
Nagyváradi Péter
Az itthoni részt vevők közül számomra a másik kiválóság Nagyváradi Péter volt, aki a Balatonfüred-Csopaki borvidékről hozta el borait. Az általa képviselt aromavilágban intenzíven megjelenik a frissesség és a réti, füves karakter. Ez a világ nem feltétlenül az, amit én személy szerint keresek, de borai tiszták, és nem találkozni tipikus bio boros ‘hibákkal’.
Milyen volt összességében a Karakterre 15? Szerintem szuper.
A rendezvény hangulata meglehetősen intim, a közönsége pedig szimpatikus. A Karakterre nem csak egy borfesztivál, hanem egyfajta szemléletváltás is - a boron keresztül az emberi kapcsolódás és a természet iránti tisztelet rendezvénye.