Három borvidék szüreti pillanatképei - Az aszály volt idén a legnagyobb kihívás

Kabarcz-Horváth Ibolya
2025. szeptember 16., 13:49


Egy mátrai, egy pannonhalmi és egy tokaji pincészetet kérdeztünk az idei szüret alakulásáról.
Három borvidék szüreti pillanatképei - Az aszály volt idén a legnagyobb kihívás
Kép forrása: Tokaj-Hétszőlő Organic Vineyards
Mátrai borvidék: Természetes és egyedi borok sokféle fajtából
Berecz-Jancsev Barbara, a BJB Lago Winery tulajdonos-borásza nagy lelkesedéssel és elégedettséggel mesélt az idei szüretről. Elmondása szerint inkább többféle és kevesebb, de különleges bort kíván készíteni. Célja, hogy az adott évjáratú szőlőkből az éppen aktuális adottságait megtartva és kiemelve egyedi borokat alkosson. A szőlőt vásárolják, de a feldolgozás teljes egészében náluk történik. A szüretben családilag aktívan részt vesznek, kizárólag kézi szüreteléssel és saját kezük által szelektált szőlő szemekből készítik a boraikat.
 
Nem volt egyszerű megtalálnunk az ideális szőlészt, és azt a szőlőterületet, ahonnan a boraink alapanyaga származik. Kevés termelő enged beleszólást a termesztési folyamatokba, a saját szőlővel rendelkező borászok pedig a legszebb szőlőt maguknak tartják meg, ami teljesen érthető. Aztán rátaláltunk a 10 hektáros nagyrédei területre, és arra a termelőre, akivel jól tudunk együtt dolgozni. Ez a Mátrai borvidéken található, ami szerintem egy nagyon szerencsés borvidék, mert a klímája megfelelő mind a fehér-, mind pedig a kékszőlők számára” - mondja Barbara. A borászat sokféle szőlőfajtával dolgozik, nem titkolt céljuk ugyanis az, hogy a tapasztalatszerzést követően saját területet is vásároljanak.
 
Három borvidék szüreti pillanatképei - Az aszály volt idén a legnagyobb kihívás
Kép forrása: BJB Lago Winery
 
A szüretet idén később kezdték, így az még javában tart. “A tramini és a szürkebarát az, amit eddig leszedtünk, hamarosan folytatjuk a hárslevelűvel és a pinot noir-ral, majd a cabernet sauvignon-nal zárunk. Nekem bizonyos szempontból jobban tetszik az idei év, kevesebb volt a betegség is, és a szüreti időpontok megválasztása is optimálisabb. Ez számomra kiemelten fontos, mert ez nagyban befolyásolja a beavatkozás mértékét a borkészítés folyamatába. Arra törekszem, hogy ez minimális legyen. Idén ebből a szempontból sínen vagyunk”- mondja a borász, majd hozzátesz: “Az feltűnt, hogy a bogyók kisebbek - több csapadékot elbírtak volna nyáron -, ugyanakkor nagyon koncentráltak. Azt gondolom, nagyon jó évjáratunk lesz.”
 
Barbara a schiller bort kiemelten kezeli: mindig is szerette volna megalkotni a saját ízlésének megfelelőt. “Kevesen készítik, pedig nagyon sokrétű bort lehet belőle létrehozni. Örülök, hogy a vásárlóink is megkedvelték, a 2024-es évjárat még fel sem került a webshopba, már le volt foglalva az egész. Minden évben nagyon várják az újat, ezért idén biztosan többet készítünk belőle”.
 
Szüret a Pannonhalmi Borvidéken: jó évjárat, de alacsonyabb termésmennyiség a Cseri Pincészetnél
Cseri Eszter, a pannonhalmi Cseri Pincészet értékesítési vezetője is beszámolt az idei szüret tapasztalatairól. Mint elmondta, az illatos szőlőfajták - mint az Irsai Olivér, a fűszeres tramini és a sauvignon blanc - már a pincében vannak, jó paraméterekkel sikerült betakarítani őket. A Pinot Blanc-t is viszonylag korán leszüretelték, ezt pezsgő alapbor készítéséhez használják fel. Emellett a primőr rozé alapanyaga is már erjed a pincében. Jelenleg a rajnai rizling szedése zajlik.
 
Három borvidék szüreti pillanatképei - Az aszály volt idén a legnagyobb kihívás
kép forrása: Cseri Pincészet
 
Az idei év legnagyobb kihívását az aszály jelentette. „Nem kezdtük olyan korán a szüretet, mint tavaly a forró nyár után, viszont a termésmennyiség körülbelül 20 százalékkal elmarad az előző évitől. A bogyók kisebbek, és kevésbé lédúsak” – fogalmazott Cseri Eszter.
Hozzátette: eddig elégedettek az eddig beérkezett szőlőkkel, ám aggódnak az érkező esős napok miatt. A rajnai rizling héja ugyanis az idő előrehaladtával egyre vékonyabbá válik, ami növeli a rothadás kockázatát, így az eső komoly veszélyt jelenthet a szüret minőségére. A Pannonhalmi Borvidék löszös talaja kiválóan alkalmas illatos, gyümölcsös fehérborok készítésére, és az eddigi időjárás ezeknek kedvezett is. A pincészet bízik benne, hogy a kékszőlőfajtákat is egészségesen tudják majd betakarítani.
 
A Cseri Pincészet 10 hektáros területen gazdálkodik, és kizárólag kézi szüretet alkalmaznak. Ez komoly kihívást jelent, különösen az osztrák határ közelsége miatt, ahol évről évre egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni.
 
Tokaji borászat: a száraz borok alapanyaga ígéretes, az aszúszürethez várják a szép őszt
A Tokaji borvidéken, az 500 éves múltra visszatekintő Tokaj-Hétszőlő Borászat bio művelésű dűlőiben már augusztus 25-én megkezdődött a szüret a sárgamuskotály fajtával. Ennél az illatos szőlőnél különösen fontos a friss, élénk savak és a fajtajelleges aromák megőrzése, ezért a borászat igyekezett elkerülni a túlzott cukorfok miatti magas alkoholtartalmat, amely miatt a bor elveszíthette volna természetes könnyedségét. A szüretet ezt követően a két klasszikus tokaji fajta, a furmint és a hárslevelű betakarításával folytatták. 
 
Különös évjárat volt az idei, amely bizonyos szempontból a 2021-eshez hasonlítható: az érett szőlő és a megfelelő potenciális alkoholszint ellenére még mindig magas savakat mértünk" – hangsúlyozta Oroszlán Tamás, a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok kereskedelmi igazgatója.
 
A legnagyobb kihívást idén a tartós aszály és a csapadékhiány jelentette számukra. „Ugyan némi eső érkezett a nyár folyamán, de messze nem elegendő mennyiségben. A csapadékhiány hatására a szőlőszemek héja megvastagodott” – tette hozzá. A fitoplazma által okozott, aranyszínű sárgaság nevű betegség eddig elkerülte az ültetvényeiket, és remélik, ez a jövőben is így marad. “Folyamatosan figyelemmel kísérjük az állományt, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy elkerüljük ezt a betegséget.
 
Három borvidék szüreti pillanatképei - Az aszály volt idén a legnagyobb kihívás
Kép forrása: Tokaj-Hétszőlő Organic Vineyards
 
A száraz és félszáraz borok készítéséhez szüretelt alapanyag kifejezetten ígéretes, a borászat abban bízik, hogy a magasabb savtartalomnak köszönhetően frissebb, élénkebb karakterű, hosszabb érlelési potenciállal rendelkező tételek születhetnek. A késői szüretelésű borokra és az aszúkészítésre még várni kell. „Ha szép lesz az ősz, biztató aszú terméssel zárhatjuk a szüret utolsó szakaszát” – jegyezte meg a kereskedelmi igazgató.
 
A borászat működését hosszú évek óta nehezítő munkaerőhiány idén is problémát jelentett. „Több mint egy évtizede küzdünk azzal, hogy nincs elegendő szakképzett munkaerő, pedig az aszúszemek kézi válogatása komoly szakértelmet igényel. Az állandó munkatársainkra és a tapasztalt aszúszedőinkre támaszkodunk, de a kevésbé képzett szedők munkája miatt jelentős utóválogatásra kényszerülünk” – zárta gondolatait Oroszlán Tamás.

Winelovers borok az olvasás mellé