Van Uruguaynak nemzeti szőlője?

Kielmayer Kristian
2012. december 14., 14:23


Borbemutató - Igen, a Tannat... Ha Chilének a Carmenere, ha Argentínának a Malbec akkor minden bizonnyal Uruguaynak a Tannat lehetne a nemzeti szőlője.  Szinte minden komoly argentín borászat foglalkozik ezzel a fajtával Uruguayban, így a Deicas családi pincészet is. Nézzük, milyen az ő boruk!
Van Uruguaynak nemzeti szőlője?
 
Habár a „reserva“ szó a címkén fahordós érlelésre enged utalni, ez a 2011-es bor nagyon elegánsan és vissza fogottan mutatja a fa használatát. Rendkívül friss gyümölcs aromák nyomulnak a pohárban a kóstoló felé, elsősorban fekete bogyós és mentás, fűszeres jegyek keverednek.
 
A Tannatnak jellegzetessége, hogy rendkívül mély tannin struktúrával rendelkezik. Alacsony terhelésnél ez még jobban kijöhet, de persze érett formában. Szükség van némi mikro oxidációra és a tanninok polimerizációjára, hogy komplexebb, barátságosabb, de elsősorban kedvesebb bor váljon belőle. Az okos „csersav menedzsment“ is jól hat a borra, amely elsősorban a primőr aromákkal hódít. A Deicas Reserve Tannatban megtudhatjuk már egy picit mire is képes ez a szőlőfajta, Uruguay nemzeti fajtája...

 
Winelovers borok az olvasás mellé