Vörösek reflektorfényben - Válaszd ki te is a Winelovers Selection következő tételét!

Kókai-Nagy Tímea
2023. május 02., 11:57


A sauvignon blanc után idén új típusú borral jelentkezik a Winelovers Selection márka: a sorozat második tétele egy merlot fajtabor vagy házasítás lesz. 
Vörösek reflektorfényben - Válaszd ki te is a Winelovers Selection következő tételét!
Az, hogy a nevezett tételek közül melyik lesz a legjobb, arról mi, fogyasztók dönthetünk, ehhez pedig csak annyit kell tennünk, hogy részt veszünk valamelyik vakkóstolón, és pontozzuk az ott felvonuló tételeket. Tavaly nagyon örültem, hogy a folyamat részese lehettem, amely egyszerre volt szórakoztató és hasznos számomra – hát hogy is hagyhattam volna ki az idei alkalmat?
 
Bár a kiválasztás pontosan ugyanúgy zajlik, mint tavaly a sauvignon blanc-ok esetén, azok kedvéért, akik valamiért lemaradtak a 2022-es kóstolókról, nézzük meg, mit is kell tennünk, hogy mi is a folyamat részesei lehessünk!
 
Először is vegyünk részt a válogatás legalább egyik eseményén, kóstoljunk meg és értékeljünk 10 bort (ami jelen esetben egyaránt lehet merlot vagy merlot alapú házasítás), majd mondjuk el (jelen esetben írjuk le) véleményünket. Minden résztvevő szavazata számít, hiszen a pontokat először az egyes alkalmak zárásaként, másodszor pedig a sorozat legvégén a szervezők összesítik, így alakul ki a végső sorrend, és kerül palackba a Winelovers közösség „saját bora”. A legjobbnak ítélt bor pedig nem csak amiatt lesz közös, mert együtt választjuk ki, de néhány hónap múltán a kezünkbe is kerülhet egy, három vagy akár hat palack is ebből a csodás italból, hiszen előjegyzésre is lehetőség van kedvencünkből.
 
A merlot francia származású világfajta (a cabernet sauvignon és a cabernet franc mellett a bordeaux-i borvidék egyik fontos szőlőfajtája). Elnevezése a francia merle, merleau szavakra vezethető vissza, jelentése: feketerigó. Az elnevezés eredetére két magyarázat is van, az egyik a szőlő bogyóinak szép sötét, már-már feketébe hajló színe, egy másik pedig az, hogy a feketerigó igen kedveli ezt a szőlőfajtát. A merlot más európai, sőt, tengerentúli borvidékeket is meghódított az elmúlt évszázadok során. Hazánkban a 60-as évektől már termesztik, de igazán az elmúlt 15-20 évben lett népszerű: alig van olyan borvidékünk, ahol ne találkozhatnánk a fajtával. Szőlőjéből fajtaborokat és házasításokat egyaránt készítenek, éppen ezért a vakkóstoló is igen változatos, hiszen egyrészt a legtöbb hazai borrégió képviselteti magát ezen a válogatáson, másrészt a házasítások is sokféle stílusban és fajtaösszetétellel készülhetnek.
 
A tavalyihoz hasonlóan a mostani válogatási folyamathoz is készült egy kiadvány, amely sok hasznos tudással lát el minket a fajtát és a koncepciót illetően, és amely az asztalon vár minket, amikor belépünk a kóstolóterembe. „Melyik a legjobb bor? Az, amelyik Neked tetszik” – olvashatjuk rögtön a bevezető oldalon. A részvételhez ugyanis nem kell semmilyen tudás vagy előképzettség, csupán a bor szeretete és persze némi kíváncsiság a nevezett tételek és maga a merlot fajta iránt. 
Senkit se tartson vissza a részvételtől az, hogy úgy gondolja, a tudása kevés egy ilyen kiválasztáshoz. Érkezzünk bármilyen háttértudással – vagy éppen tudás nélkül - a terembe, nem fogjuk magunkat elveszettnek érezni, hiszen az estéhez szakavatott kísérőt kapunk: ezúttal Bálint László DipWSET, a Borkollégium oktatója volt a segítségünkre.
Az egyes esték eredményeinek összesítésével kialakuló, kedvenceinkből álló lista első 4-6 tétele egy szakértőkből álló bizottság előtt versenyzik tovább, ahol az eltarthatóság, az érlelhetőség és más, szakmai szempontok alapján dől el, melyik merlot fajtabor vagy merlot alapú házasítás lesz az abszolút győztes. 
 
Hogy miért is jó választás a merlot egy ilyen koncepcióhoz? Ahogy a fehérek között a sauvignon blanc, úgy a vörösek között a merlot az egyik legnépszerűbb, legérthetőbb fajta. Közkedveltségének elsődleges oka, hogy bora finom, szép sötétvörös, közepesen testes, lágy zamatú. Illatában és ízében gyakran a szilva, a cseresznye-, az eper- és a málna-aroma érezhető, tanninja bársonyos, és már rövid érlelési idő után élvezhető, de kiválóan alkalmas hosszabb érlelésre is. A tölgyfahordós érleléssel karamell, csokoládé, kávé ízjegyek is megjelennek a borban, tovább gazdagítva azt. Bár sokszor fajtaborként kerül a palackokba, elengedhetetlen összetevője egy igazi bordeaux-i blend-nek is: gyakran házasítják a cabernet fajtákkal, mert lekerekíti, lágyítja azok erős tanninos ízét. A merlot jellege termőterület és éghajlat szerint igen változatos, az egyszerű, lekváros ízvilágú boroktól a különlegesen érlelt sűrű vörösborokig minden kategóriában készítenek belőle.
 
A mi esténken a résztvevők többségéről kiderült, nem csak otthon vagy barátaik körében, de „rendes” borkóstolókon is többször részt vettek már, mégis fontos volt, hogy szót értsünk egymással, és a választásunk összemérhető, és így összesíthető legyen. Éppen ezért a bevezető után nem csak azt ismételtük át, hogy milyen, fent már említett jegyeket keresünk egy merlot-ban, de azt is megtudhattuk, pontosan milyen szempontok alapján értékeljük szakszerűen a borokat. 
 
Ez utóbbiról, vagyis az értékelésről ejtsünk néhány szót. Ugyan egy „egyszerű” borkóstoláshoz pontosan ugyanolyan körülmények az ideálisak, mint a borbírálathoz (lehetőleg délelőtt kóstoljunk, megfelelően hűtöttek legyenek a borok, tiszta legyen a poharunk, ne legyenek a teremben zavaró illatok, kerüljük a kóstolás előtt a nagyon intenzív ízű ételek és italok fogyasztását – hogy csak a legfontosabbakat említsük), de az értékelés egészen másképp történik, mint a talán sokak által jól ismert WSET képzéseken, még ha alapvetően ugyanazokat a tulajdonságokat vesszük is sorra az egyes tételek megismerésekor. Éppen ezért, az elméleti bevezető utolsó pontjaként, néhány borbírálati módszer (BLIC rendszer, rangsorolásos rendszer, 100 pontos rendszer) megismerése után végül az OIV (Organisation Internationale de la vigne et du vin) 100 pontos rendszerét alkalmaztuk az értékeléshez. Ez azt jelenti, hogy a borok karakterét 10 különböző szempontból vizsgáltuk, és ezeket 5 szintű skálán értékeltük. (A WSET-es rendszertől eltérően itt tehát konkrét pontokkal értékeltük a borokat – ami egy picit azért eltérő gondolkodást igényel, mint a WSET rendszere szerinti kóstolás.)
A frissen megszerzett elméleti tudást elsőként közösen teszteltük a gyakorlatban, hiszen megtudtuk, érdemes mindig egy ún. „belövő” borral összehangolni a közös elméleti koordináta rendszert. Így történt ez velünk is: az első bor önálló értékelése után közösen is átbeszéltük az erre adott pontokat.
És végre kezdődhetett az igazi munka, amelynek legnagyobb nehézségét az adta, hogy kóstolás közben (ahogy a borbírálók egyébként hivatalosan csinálják) nem beszélhettünk egymással, ahogy azt egyébként a borkóstolókon valószínűleg már megszoktuk. Így többnyire csendben, szorgalmasan jegyzeteltünk, hogy egyrészt az elénk kerülő tételeket minél pontosabban értelmezhessük és értékeljük, másrészt pedig, hogy az egyre gyűlő élményeket a végén megoszthassuk a társakkal.  
 
Miközben szín, illat és zamat alapján egyre azt találgattuk, hogy milyen borvidék borát kóstoljuk éppen, egyre kíváncsibban vártuk az este végét, amikor nem csak megbeszélhettük végre a kialakult sorrendet, de az egyes sorszámokhoz tartozó borok és pincészetek is lelepleződtek. Az este hivatalos része itt ugyan véget ért, de aztán persze azt is megvitattuk egymással, ki mit tapasztalt, mit szeretett és esetleg mit nem egy-egy borban, és a még a számunkra kedves vörösborokat is vissza kóstoltuk (ezt egyébként a hivatalos borbírálat során, az utolsó tétel megkóstolása után is ajánlott megtenni!). Ahogy tavaly, úgy persze idén sem egyezett tökéletesen a véleményünk a megkóstolt borokról, abban azonban mindannyian egyetértettünk, hogy sokat tanultunk az este során, és mindenképp érdemes volt eljönnünk.
 
Vörösek reflektorfényben - Válaszd ki te is a Winelovers Selection következő tételét!
 
2023-ban március 13 és május 31. között 8 alkalommal befolyásolhatjuk a kiválasztás folyamatát, ami azt jelenti, hogy ebben a hónapban még három alkalommal próbálhatod ki magad és azt, hogyan értékelnéd a borokat, és persze megtudhatod, hasonlóan gondolkodsz-e másokkal vagy teljesen mást gondolsz egy-egy poharadba kerülő vörösborról.
 
Tapasztalatból mondhatom: ez egy nagyon izgalmas kezdeményezés, szerintem ne hagyd ki a lehetőséget!
 
A további alkalmakat itt találod.
 


 
Winelovers borok az olvasás mellé