10 kihagyhatatlan borászat a Budavári Borfesztiválon

Borászportál - KG
2016. szeptember 07., 20:47


Felejthetetlen panoráma, mintegy 160 kiállító és koncertek várják a Budapest Borfesztivál vendégeit szeptember 8. és 11. között a Budai Várban. Kiválogattunk tíz kiállítót, akiket mindenképp ajánlunk a fesztiválozóknak.
10 kihagyhatatlan borászat a Budavári Borfesztiválon
1. Stier Pincészet, 53. stand 
 
10 kihagyhatatlan borászat a Budavári Borfesztiválon
 
Családias kispince Villányból, hihetetlen 2012-es Villányi Franc-nal, amelyet vétek lenne kihagyni, hiszen Michael Broadbent, brit Master of Wine szakembertől tudjuk, hogy „a cabernet franc megtalálta szellemi otthonát Villányban”. A Stier Pincészet 18 hónapig érlelte ezt a fantasztikus bort, amely dús, mély, de mégis alapvetően kedves, aromatikus fűszerekben gazdag. A fekete bogyós gyümölcsök mellett pedig ott van benne a csokoládé zamata is. 
 
Aki pedig könnyedebb élményre vágyik, kóstolja meg a 2015-ös olaszrizlinget, a rozé cuvée-t, de a 2011-es villányi cuvée  is remek választás!

2. Kristinus Borbirtok, 99. stand
 
10 kihagyhatatlan borászat a Budavári Borfesztiválon
 
A Kristinus Borbirtokon már 7 éve készülnek ínycsiklandó borok. A Kéthelyen, a fine dining rajongóinak igényeit is kielégítő konyhával, moziteremmel, rendezvényhelyszínnel és 10 szobás Vinotellel működő komplexum most a borfesztiválon is várja vendégeit!
 
A borászat a gyöngyöző boroktól a BalatonBoron át, a sauvignon blanc-on keresztül a jégborig számos különlegességgel várja a Budapest Borfesztivál vendégeit. A hónap bora pedig a Birtok Vörös, amelyből egy pohárra a Kristinus vendége vagy, hogyha készítesz egy selfie-t a Budapest Borfesztiválon, megosztod a fotót és használod a #kristinus taget, vagy regisztrálj a Kristinus hostesseinél. A 99-es standon mutasd be a képet vagy a visszaigazoló e-mailt, és máris tiéd a Birtok Vörös kóstoló!
 
3. Zwack Izabella Borkereskedés, 18. stand
 
10 kihagyhatatlan borászat a Budavári Borfesztiválon
 
A Borfesztivál hangulatát ne is keresd máshol, hiszen a Zwack Standnál igazi természetes borokkal, és borász fogadóórákkal készülnek! Ott lesz a tokaji Dobogó Pincészettől Domokos Attila csodás furmintokkal és aszúkkal, a Kislaki képviseletében Légli Géza kiváló Dél-balatoni borokkal, a Rókusfalvy család megmutatja a sauvignon blanc igazi arcát, Maurer Oszkár pedig a határ túloldaláról hoz különlegességeket, de hogy az egészségre is figyeljünk, ott lesz Dr. Bussay Dorottya, a csörnyeföldi háziorvos, aki receptre adja szürkebarátját.

4. Frittmann Borászat, 61. stand
 
10 kihagyhatatlan borászat a Budavári Borfesztiválon
 
A Frittmann Borászat a gyöngyözőboroktól kezdve a pezsgőn át a friss, illatos fehér és rozéborokig, valamint a kellemes, alföldi vörösökig tartó szortimenttel készül, amellyel csütörtökön és pénteken Frittmann János, a 2007-es Év Bortermelője, hétvégén pedig Frittmann Tamás vagy Péter várja a vendégeket.
 
A borászat egyebek mellett a 2015-ös generosát ajánlja, mert egy különleges fajta, kevésbé ismert még, de nagy lehetőség rejlik benne, hiszen nagyon szépen szerepelt az elmúlt időszak versenyein is. Halvány szalmasárga színű, illatában őszibarack és a körte jegyeit tartalmazó, könnyed testű bor. Ízében sárga húsú gyümölcsök és frissítő, citrusos aromák érezhetőek. Vidám bor, vidám fesztiválozóknak!
 
5. Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, 90. stand
 
10 kihagyhatatlan borászat a Budavári Borfesztiválon
 
Igazán friss tételekkel várja a fesztiválozókat a Mátrai borvidék szívéből érkező, több mint 100 éves történeti gyökerekkel rendelkező, kiemelten fehérborokkal foglalkozó Dubicz Borászat.
 
A jó időben bizonyára szívesen kóstolják majd a fesztiválozók a borászat 2015-ös muscat ottonel, szürkebarát, chardonnay és kékfrankos rozé borait, a 2014-es sauvignon blanc-t, vagy a FRÍZ-t, amely egy barrique hordóban érlelt olaszrizling. A pincészet Irsai Olivérje pedig az egyik legjobb az országban – a borversenyek eredményei alapján biztosan. Az illatos borok kedvelőinek a Dubicz Borászat standja tehát többször is felkeresendő!
 
6. Bezerics Borház, 101-es stand
 
10 kihagyhatatlan borászat a Budavári Borfesztiválon
 
Zalából érkezik a Bezerics Borház, amely kézi munkával, terméskorlátozással, és igényes borászati eljárásokkal készíti különleges borait. Kínálatuk széles, az illatos fehérboroktól egészen az új hordós vörösborig sok minden megtalálható.
 
Csak náluk kóstolhatsz pátriát, amely valódi ritkaság, de ott lesz a pincészet 2015-ös BalatonBora, a vulkáni talajról szüretelt 2015-ös Lesenceistvándi Olaszrizling, amelyet finom seprőn, hordóban érleltek, a barrique chardonnay, a Vinagora Champion díjas késői szüretelésű cserszegi fűszeres és a januárban (!) szüretelt, pátria jégbor is!
 
7. Garamvári Szőlőbirtok, 88. stand
 
10 kihagyhatatlan borászat a Budavári Borfesztiválon
 
A Garamvári Szőlőbirtok tevékenysége két alappilléren nyugszik: az egyik a Balatonlellén létesített szőlőbirtok és borászati üzem, a másik a Budafokon található pezsgő pince. Szerencsére a Budapest Borfesztiválra csendes borokat és tradicionális pezsgőket egyaránt hoznak!
 
Kezdj egy leheletfinom Irsaival vagy sauvignon blanc-nal, kóstold meg a 2012-es Balatonboglári Syrah-t és a 2009-es Sinai Cabernet Sauvignont, és ki ne hagyd a palackban erjesztett pezsgőket sem! Az Evolution Rose Extra Dry, a Blanc Fleur Extra Dry, a Brut Nature és az Optimum Brut egyszerűen kihagyhatatlan!
 
8. Obzidian Bormanufaktúra, 5. stand
 
10 kihagyhatatlan borászat a Budavári Borfesztiválon
 
Az Obzidian Bormanufaktúra egy apró hegyaljai birtok, amelyet az obzidianról, vagyis a vulkáni üvegről neveztek el, mert a borászat egyik kiemelt területén, a Határi-dűlőben, rengeteg ilyen féldrágakövet találni.
 
A 2015-ös Budavári Borfesztivál borát adó pincészet a tavalyi nyertes bor - a 2013-as száraz furmint - mellett új tételekkel is készül a rendezvényre. Először lesz kóstolható idén a 2015-ös hárslevelű és sárgamuskotály, a 2013-as fordítás illetve a 2015-ös Kései Cuvée.
 
9. Zsirai Pincészet, 26. stand
 
10 kihagyhatatlan borászat a Budavári Borfesztiválon
 
Zsirai Kata és Petra édesapjának szőlő és bor iránti szeretete és tisztelete keltette életre a Zsirai Pincészetet, amely három jelentős borvidékről, Tokajból, Somlóról és Villányból készít csodálatos borokat. Tokajból egyebek mellett sárgamuskotállyal, hárslevelűvel és a fantasztikus 2013-as furminttal készülnek, amely egy kiemelkedő évjárat birtokbora, különböző szüreti időpontokban szedett, több dűlőből válogatott szőlőből, és amit 6 hónapig érleltek 220 literes tölgyfa hordóban.
 
Ha pedig meglátogattad a standot, tovább ne menj a 2012-es Somlai és a 2015-ös Villlányi Múzsa Rosé kóstolása nélkül!
 
10. Holdvölgy, 7. stand
 
10 kihagyhatatlan borászat a Budavári Borfesztiválon
 
A mádi Holdvölgy rajongói ezúttal még a szokottnál is jobban örülhetnek, hiszen nem mindennapos dolog, hogy a borászat a teljes szortimentjével érkezik egy rendezvényre. 
 
De hogyha ez nem lenne elég, a Budapest Borfesztiválon mutatják be csúcstermékük, a Culture hatputtonyos aszú legújabb, 2008-as évjáratát. A különlegesség a messzemenőkig vaníliás és gyümölcsös, gyógynövényes jegyeket is magában hordozó bor, amiben megjelennek a tercier aromák is. Nagy ígéret, egy kimondottan „aszús” évjáratból, kár lenne kihagyni!
Winelovers borok az olvasás mellé