150 ezer forintos bort is árul a horvát high tech borászat

Borászportál - MTI
2014. június 03., 13:10


Több tízmillió eurós befektetésekkel, hagyományos és modern technológiával, a gazdag ügyfélkörnek helikopter-leszállókat építve is fejlesztik a horvátországi Peljesac-félszigeten a borászatokat, amelyek minőségi termékeit főként az amerikai, brit és német piacokon értékesítik.
 
150 ezer forintos bort is árul a horvát high tech borászat
A legismertebb horvátországi bortermelő vidéken, sziklás hegyoldalakban egyetlen fajta szőlőt, a Plavac Malit termesztik, amelyből a csúcsminőségű dingac vörösbort állítják elő - mutatta be a dél-dalmát borászat alapjait Fani Marinovic-Skaramuca, a térség legnagyobb bortermelő családjának tagjaként.

A Skaramuca borászat az 1980-as években kezdett családi gazdaságból nagyobb vállalkozássá fejlődni, s ma már 20 hektáron mintegy 150 ezer tőkén termesztenek szőlőt, amelyet az Adriai-tenger oldaláról egy 400 méteres alagúton szállítanak át az érlelőbe.
 
A család üzemelteti Dél-Dalmácia legnagyobb, mintegy 4000 négyzetméteres borászatát, ahol szinte kizárólag a saját termesztésű szőlőt dolgozzák fel hagyományos fahordós érleléssel. Évente 150-200 ezer palack bort állítanak elő, amelynek túlnyomó többsége az Egyesült Államokba, Svájcba, Németországba és Ausztriába kerül, ügyfélkörükre jellemző, hogy a sziklák oldalában, a tőkék között saját helikopter-leszállót is építettek.

A közeli Oskorusno falu egykori iskoláját, egy 80 éve romokban álló kőépületet az alapjaitól újjáépítve alakították ki a Saint Hills borászatot, amely az egyik leggazdagabb horvát üzletember, Ernesto Tolj birtokában van. A szintén családi vállalkozásról a tulajdonos unokaöccse elárulta: a három emelet mély sziklafalú pincében modern francia technológiával, Michel Rolland francia sztárborász segítségével kezdték el a termelést.

A mintegy 25 millió eurós beruházással létrehozott borászatban 2008 óta készítenek dingac borokat, amelyek nagyrészt brit, német és osztrák vásárlókhoz kerülnek.

A csúcsgasztronómiát képviselő étteremmel, luxus apartmannal és a még készülő úszómedencével és helikopter-leszállóval ellátott borászat termékei között akad 500 eurós, platinacímkés bor is, amelynek bevételéből egy zágrábi gyermekalapítványt támogatnak.
Winelovers borok az olvasás mellé