Borfesztivál a szőlőskertek között

Borászportál
2013. július 15., 16:40


Szlovákia - A Kürti borfesztivált immár hatodjára rendezik meg a szervezők július 20-a és 21-e között. Az autentikus helyszínen, a szőlőskertek között megtartott rendezvény a helyi, agyagos, meszes talajon termett egyedi, ásványos aromákban bővelkedő borok mellett gasztronómiai, szervezett borismereti és zenei programokat is kínál.
Borfesztivál a szőlőskertek között
 
Borfesztivál a szőlőskertek között
Helybéli lányok
Autentikus környezet
„2008-ban sikerült megrendezni az első évet, így ha minden jól megy, a hatodik évadot sikerül összekalapálnunk – mondta a Borászportál megkeresésére Tomáš Kasnyik, a rendezvény egyik szervezője, akit arról is faggattunk, miben különbözik a Kürti borfesztivál a többitől. „Nos, elsőrendű különbségként mindenképpen az autentikus helyszínt emelném ki, hisz’ a fesztivál a helyi szőlőhegyen lévő középhegyi pincesoron kerül megrendezésre. Helyi szőlőskertek, családi pincék között barangolva vethetjük bele magunkat a helyi borok, ízek világába” – így Kasnyik.
 
A kürti termőtáj
A Dél-Szlovákiában található borvidék legmelegebb és napfényben leggazdagabb része a mintegy 370 hektár szőlőterülettel rendelkező kürti körzet. Enyhén dél - dél-nyugati fekvésű hegyei, előnyös talaj és időjárási feltételei kivételes és egyedi jelleget kölcsönöznek a kürti boroknak. Hiszen a termőföld felső rétege vályogtalaj, alatta agyagos löszréteg, tengeri és édesvízi üledék, mészkő erek és homokkő, magas mésztartalmú, erősen lúgos és ásványokban gazdag rétegek húzódnak meg, amelyeknek köszönhetően a kürti borok magas sav- és ásványtartalommal rendelkeznek és hosszan érlelhetők.
Borfesztivál a szőlőskertek között
Kürt (szlovákul Strekov) falu Szlovákiában, a Nyitrai kerületben, az Érsekújvári járásban. 2011-ben 2086 lakosából 1708 magyar és 248 szlovák volt
A termőföld legmélyebb rétegei szürkés-sárgás, kékes-szürkés agyagból állnak, melyek még a legszárazabb években is képesek tárolni a téli csapadékot, elegendő nedvességet biztosítva így a szőlőtőkéknek. A magas minőségű alapanyagból nemcsak tipikus fajtajellegű, de kimagasló minőségű nedűk készülnek. A kürti szőlőhegy értékét nagyban emeli a helyi ampelográfiai fajtagyűjtemény, amely a legnagyobb szőlőfajta-gyűjtemény Szlovákiában.
Jellemző fajták:  olaszrizling, zöldveltelíní, pinot blanc, kékfrankos, szentlőrinci, portugieser
Aludj a szabadban!
Abból adódóan, hogy a fesztiválra nagyjából 10 000-en érkeznek, a rutinos és visszajáró, nem helybéli többség „már rég lefoglalta szállását, de a bátrabbak élhetnek az ingyenes sátorozási lehetőséggel is Érsekújsvárban (Nové Zámky), ahonnan óránként indul busz a rendezvény helyszínére és vissza, csakúgy mint a helyi vasútállomásról” – tudatta Tomáš Kasnyik.
Borfesztivál a szőlőskertek között
Az érsekújvásári vadkemping
A busz menetrendje innen érhető el.
Bor- és gasztrokínálat
„Mindenképpen ajánlanám megkóstolni a Kürti sátor által kínált helyi, hagyományos ételek egyikét, mint például a kulcsos kalácsot vagy akár a helyi sajtokat, de ezen felül a gazdaudvar megannyi különlegességet kínál helyi termelők finomságaiból” – mondta a szervező.
A borokat illetően hozzátette: „Immár negyedik éve választjuk ki a helyi borok közül a fesztivál tíz ajánlott borát, melyek a helyi gazdák véleménye alapján állnak össze.”
Borfesztivál a szőlőskertek között
A fesztiválon 28 helyi és 6 országból összesen 25 vendég bortermelő vesz részt
 
Az idei évben 216 mintából a következő borok kapták a fesztivál kiemelten ajánlott borai címet:
 1. Strekov 1075 – Kékfrankos 2011, száraz
 2. Strekov 1075 – Devín 2011, félszáraz
 3. Kasnyik családi pincészet – Olaszrizling 2012, félszáraz
 4. Chateau Marco – Cabernet Sauvignon 2011, száraz
 5. Kasnyik családi pincészet – Alibernet 2011, száraz
 6. Vinárstvo Berta – Rajnai rizling 2012, félédes
 7. Kasnyik családi pincészet – Kékfrankos Rosé 2012, száraz
 8. Meracus Vinum – Dunaj 2011, félédes
 9. Vinárstvo Berta s.r.o – Rulenka 2012, édes
10. Vinárstvo Berta s.r.o – Szentlőrinci 2011, száraz
További programok
Mindenképpen említésre méltó még a fesztivál kulturális része, hiszen idén két színpad és két pódium kap helyet, ahol számos zenei és táncos produkció lesz hallható és látható. Részletek itt.
Borfesztivál a szőlőskertek között
A fesztivál kulturprogramokban is bővelkedik
További érdekesség az úgy nevezett sommelier sátor, ahol napi három alkalommal ingyenes kurzusok keretében fejleszthetik tudásukat a VI. Kürti borfesztivál vendégei.
További infó:www.strekovin.sk/hu
Winelovers borok az olvasás mellé