Csörnyeföld a szőlőtőkék svédasztala

Fendrik Zsóka
2015. október 14., 20:48


Bussay László halálával lányai vették át a pincészet irányítását. A csörnyeföldi borászat megy tovább, nem került ki a hazai borvilág vérkeringéséből. A borrajongók nagy szeretettel fogadják az új évjáratokat, és magasan pozícionálják őket. Az Olaszrizling Október keretén belül megrendezett vaktesztünkön az olaszrizling alapú házasítások között a Bussay Pincészet 2013-as Esküvé tétele bizonyult a legjobbnak. Interjú Bussay Dorottyával!
Csörnyeföld a szőlőtőkék svédasztala
Bussay Dorottyának élete nem éppen a sok pihenésről szólt az elmúlt egy évben. Két főállása van, ahol helyt kell állnia. Házorvos ugyanabban a körzetben, amelyben édesapja volt és közben a Bussay Pincészetet irányítja. Húga, Bussay Bianka az adminisztratív munkákban nagy segítség Dorottyának, így egy csapatként továbbviszik édesapjuk 5,5 hektáros hagyatékát. Bussay Dorottyával beszélgettünk a jelenről, jövőről, Csörnyeföldről és az Esküvé házasításról.

Mi a története az Esküvé borotoknak?

Még édesapám találta ki a bor nevét. Nagyon jó fantáziája és érzéke volt ezekhez. Kellett egy név az olaszrizling és rajnai rizlingből összeálló házasításhoz. Sokat gondolkodott, végül az esküvő és a cuvée szavakat házasította össze. Az ő fejében született még meg a név.
 
Csörnyeföld a szőlőtőkék svédasztala
Bussay Dorottya és Bianka a csörnyeföldi pincében

Mindig ugyanolyan arányban szerepel a két szőlőfajta a házasításban?

Általában az a felállás, hogy 60 százaléka olaszrizling és 40 százaléka rajnai rizling. Voltak olyan évek, amikor csekély mennyiségben került bele tramini, szerémi zöld vagy szürkebarát. 2013-ban az arányok eltértek, mondjuk úgy, hogy az én akaratom érvényesült, de a többieknek is így ízlett jobban. A házasítás folyamata nehéz és sok lépésből áll. Előbb ki kell választani a hordókat, melyek kerülnek a cuvéebe, és melyek a fajtaborba. Ezt követően az arányokkal is kísérletezni kell, hogyan lesz szebb és jobb a házasítás. A döntésben a számomra fontos emberek segítenek, akik nem feltétlenül borbírálók, hanem vannak közöttük átlag borkedvelők is. 2013-ban csupán 20 százalék rajnai került az olaszrizling mellé.

Mennyi ideig érdemes a pincében őrizni a boraitokat? Mit javasoltok a borrajongóknak?

Mi minden évjáratból teszünk el a pincében, amelyeket időnként megkóstolunk. Tapasztalataink szerint palackozást követően 3-4 év múlva válnak teljessé. Jól tartják magukat, a sav-alkohol arány is rendben van. Minimum 10 évük biztos van a palackban..

A fehérek mellett vörösborokat is készítetek, bár ezeket kevésbé ismerik úgy vettem észre.

Valószínű ennek az az oka, hogy a fehérekkel kezdtünk, ezért ezek jobban megragadtak az emberek fejében. Illetve a fehérszőlőhöz képest sokkal kisebb területen foglalkozunk a kékszőlővel. De 4-5 éve már palackozunk pinot noirt, illetve csókaszőlőt már 3 éve. Szeretjük a vöröseket és szerencsére jók a visszajelzések a borkedvelőktől.
 
Csörnyeföld a szőlőtőkék svédasztala
A pince körüli ültetvények a nyári záport követően

A hazai borvilágban nem sok csörnyeföldi pincészetet ismernek annyian, mint titeket. Sőt. Miért nem növekednek újabb borászatok?

Régen híres borvidék volt itt, de nem maradtak úgy fent, mint Szekszárdon vagy Villányban. Az emberek itt Zalában mással kezdtek el foglalkoztak, főként erdőgazdálkodással, így kiszorult. Az elmúlt öt évben azért történt pozitív változás, amely édesapámnak is köszönhető. Apa sok barátját megfertőzte, így ők is elkezdtek kisebb területeket megművelni. Az idős bácsik pincéjét átvették az unokáik vagy gyermekeik. Így nem lesz több terület parlagon, mert megművelik őket és ez nagy szó.

Ha az ember korrekt módon figyel a szőlőre, és szép termést tud behozni a pincébe, akkor már nyert ügye van. Nincsen csodaszerünk, egyszerűen csak hagyni kell a borokat, kiteljesedni és élni hagyni. A szőlő itt jó helyen van, a talaj tíz méterig húsz centiméterenként változik, olyan ez, mint egy svédasztal.
 
Csörnyeföld a szőlőtőkék svédasztala
Bussay Dorottya a vendégeknek készíti a finomságokat (Forrás: Facebook.com/ZwackIzabellaBorkereskedés)

Hogy haladtok az idei szürettel?

Október 6-án a csókaszőlővel befejeztük az idei szüretet. 2015 felülmúlta a várakozásainkat, igaz a 2014-es év után mind a termés, mind az életünk, csak pozitív irányba változhatott. Nyáron sokat izgultam, a meteorológus nem nézte annyit az időjárást, mint én. Ha a rendelőben kellett lennem, akkor azon stresszeltem, mi lehet a szőlőben. De nagyon megértőek és rendesek az emberek, így amikor nem volt olyan sok beteg, akkor azokban az időszakokban több időt tölthettem a szőlőben.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Szeretnénk az itteni vendéglátást fejleszteni. Jelenleg borkóstolóval és hidegtálakkal várunk mindenkit egy kellemes környezetben, de szeretnénk fejlődni. Hiszen rengeteg hely van, ahol kirándulni lehet a környéken, ilyen az Őrség, az ősbükkös, a Mura. Azért, hogy mindenki számára elérhetőek legyünk az országban, csinálunk egy webshopot a pár hét múlva elkészülő új honlapunkra.
Winelovers borok az olvasás mellé