Ahogy beköszönt a tél, és korán sötétedik, jólesik egy meleg itallal teli bögre a kezünkben. A forralt bor és a puncs ilyenkor szinte kötelező szereplői a karácsonyi vásároknak és a baráti összejöveteleknek, de a téli forró alkoholos italok bárpultja ennél jóval szélesebb.
Forró cider – almabor sok fűszerrel
Az angolszász országok egyik legkedveltebb téli itala, amely nálunk is egyre népszerűbb. A forró cider enyhén édes, almás aromáját remekül kiegészíti a fahéj, a szerecsendió, vagy akár egy csipet gyömbér. Sok helyen rumot vagy whiskyt is adnak hozzá. Alkoholmentes változata a naranccsal, fahéjjal, gyömbérrel ízesített almalé.
Grog – a tengerészek öröksége
Miután Anglia 1655-ben meghódította Jamaicát, a rum fokozatosan felváltotta a sört és a brandyt a Királyi Haditengerészetnél; a korábbi nyolc korsó sör fejkvótát fél korsó tömény rumra cserélték, de hamarosan kiderült, hogy ez nem volt jó ötlet: a gyakori részegség és fegyelmi problémák miatt elrendelték, hogy a napi fél birodalmi pint (284 ml) rumot egy birodalmi kvart (1100 ml) vízzel keverjék össze – 4:1 víz-rum arányban –, és a felét délelőtt, a többit pedig csak a munka végeztével adják ki a matrózoknak. Ez a keverés 1756-ban bekerült a Királyi Haditengerészet hivatalos szabályzatába is. A rum és a víz keveréke grog néven vált ismertté. A ma népszerű grog jellemzően forró vízzel, rummal, mézzel és citrommal készül – egyszerű, mégis karakteres ital, amely egy hideg estén azonnal átmelegít.
Hot Toddy – a skót gyógyír
A Hot Toddy tulajdonképpen forró vízbe kevert whisky citrommal és mézzel, amit „téli” fűszerekkel, így fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal is szoktak ízesíteni.
Bombardino – az olasz sípályák titka
Az itáliai hegyekben jobban csúszik a síléc, ha előtte vagy utána jön egy bombardino: tojáslikőr és brandy – vagy rum – meleg elegye, vastag tejszínhabbal a tetején. Krémes, édes és nagyon téli.
Krampampuli – az „ördög itala”
A kultikus „tűzital” más formában krambambulya néven ismert. Egy régi európai karácsonyi ital, és nem más, mint karamellizált cukorral készített fűszeres-mézes alkohol. Magyarországon főként karácsonyi népszokásokhoz kapcsolódik. Német nyelvterületen a hasonló italnak Feuerzangenbowle az elnevezése. Lengyel–belarusz eredetűnek tartják egyébként, és már a 17–18. században is itták. Hagyományos összetevői bor (főként vörös vagy édes fehér), rum vagy pálinka, cukor (meggyújtva, karamellizálva), citromhéj, narancshéj, méz, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, csillagánizs. A készítés leglátványosabb része, amikor a rummal átitatott cukorsüveget meggyújtják egy rácson, és a lecsöpögő karamell a borba folyik.
Irish coffee – inkább desszert, mint ital
A klasszikus ír kávé forró kávéból, ír whiskeyből és barna cukorból készül, tetején tejszínnel. Nem véletlenül népszerű: egyszerre frissít, melegít és ad desszertélményt.
Forró szaké – a Távol-Kelet téli klasszikusa
Japánban télen gyakran melegítik a szakét. Az erjesztett rizsital 40–55 °C-ra hevítve teljesen más aromákat hoz elő, mint hidegen. Nem minden szaké alkalmas a melegítésre, és a szakét soha nem forralják, mert elveszíti az aromáját.
Forrás: Kikusui Sake Co, Ltd
Rum chai latte – kardamomrajongók kedvence
A chai latte fűszeres, tejes aromái – fekete tea, fahéj, kardamom, gyömbér – a rum karakterével párosítva igazi téli különlegesség. Egy korty, és olyan, mintha egy meleg takaróba csavarnának.
Modern craft-trendek
A kézműves italkészítők és bárok a hideg hónapokra is kreatív italokkal állnak elő. Ilyenek például a forralt sörök, vagy a meleg gin-koktélok. Utóbbi igazi kaland: a boróka, a citrusok és a fűszerek a melegítés hatására egészen új ízeket hoznak. A kávézókban pedig egyre gyakoribbak az „X-mas edition” forró koktélok: például mandarinos rumos kakaó, levendulás meleg gin-tonic vagy füstös mezcal-forró csoki.