Fazekas Sándor: a hungarikumok a magyar identitás részét képezik

Borászportál
2014. március 31., 10:37


Hazai érték - Fazekas Sándor szerint a hungarikumok közös nevezője, hogy valamennyi a magyarság csúcsteljesítményét jeleníti meg és identitásunk fontos részét képezi. A vidékfejlesztési miniszter a egy nemzetközi konferencián pénteken Karcagon azt mondta: egy nép, egy ország kultúrája sok összetevőből áll, és fontos tudni, hogy ezek közül mi a megőrzésre, védelemre méltó érték.
Fazekas Sándor: a hungarikumok a magyar identitás részét képezik
 
Úgy vélte, a gyűjteménybe emelés szempontjaival kapcsolatban időről-időre megfogalmazódó kritikákkal ellentétben „a hungarikumokat nem kell és nem is lehet összehasonlítani”. Fontosnak nevezte viszont, hogy az országban mindenki tisztában legyen vele, mi a hungarikum és a magyar értéktár és mi tartozik ezek körébe.
A miniszter szerint a jogszabály alapján kialakított intézményes keret megfelelő feltételrendszert nyújt nemzeti értékeink megóvására, gyarapítására és ápolására. „Ez egy alulról építkező rendszer, mely egy értékpiramissá áll össze” – mondta, hozzátéve, hogy a kiválasztás során meghatározó szerep jut az egyediségnek, a kimagasló minőségnek és a nemzeti jelentőségnek is.
Fazekas Sándor kitért arra is, hogy a döntéshozó szervezet elnökeként örömmel kísérte figyelemmel a karcagi birkapörkölt hungarikummá nyilvánításának folyamatát. „E gasztronómiai remekműben a helyi ízek évszázados hagyománya mellett a kun makacsság és generációk szorgalma is testet ölt” –  mondta.
A miniszter hangsúlyozta, hogy a munkát a jövőben is folytatják annak érdekében, hogy a hungarikumok köre bővüljön és megbecsültségük, elfogadottságuk tovább növekedjen. Emlékeztetett: jelenleg 129 helyi, 19 megyei és 3 ágazati értéktár segíti ezt a munkát, melyeket fontos volna mielőbb a ma még hiányzó fővárosi létrehozásával gyarapítani.
 
Winelovers borok az olvasás mellé