Férfivélemény: szakmabeli férfiak beszélnek kedvenc női borászukról

Ribáry Manuéla
2017. március 08., 18:39


Villáminterjú: Jásdi Attila, Juhász Ádám, dr. Fiáth Attila, Csizmadia Miklós és Demeter Endre vallanak nőkről.
Férfivélemény: szakmabeli férfiak beszélnek kedvenc női borászukról
Először is boldog és eredményekben gazdag nőnapot kívánok minden nőnek, függetlenül attól, hogy borral foglalkozik-e.
Aki borral, borászattal foglalkozik, abban könnyen kialakulhat a kép, hogy ez egy férfias szakma. Sűrűn elfeledkezünk arról: ahhoz, hogy egy palack bor az asztalunkra kerülhessen, nemcsak a szakmában reflektorfényben álló férfiak, de sok nő munkája is szükséges. A Jásdi Pince mindennapi élete például elképzelhetetlen édesanyám, Jásdi Mária munkája nélkül. Édesanyám a cég ügyvezetését látja el, ami kevésbé látványos, de annál fontosabb munka.
 
Amellett, hogy a nők borászként nyilvánvalóan ugyanarra a teljesítményre képesek, mint a férfiak, számos olyan tulajdonság van, ami miatt bizonyos területeken képesek sokszor kiemelkedőbbet alkotni. Megfigyelhető például, hogy a nők érzékszervei érzékenyebbek és jobban kóstolnak, az általuk alkotott borok ezért gyakran kifinomultabbak és részletgazdagabbak. A fentiek miatt is nagyon szeretem Berecz Stéphanie, Luka Enikő és a Heimann Család borait, bár ott nem csak Heimann Ági munkáját dicséri az eredmény. A Jásdi borok pedig Berecz Stéphanienak különösen sokat köszönhetnek, mivel egy hosszabb időszakon keresztül tanácsadóként kiemelkedő tudásával segítette a fejlődésünket.
 
Jásdi Attila
Jásdi Pince, Csopak
 
Két női borász volt eddig, akik nagy hatással voltak rám. Az egyik Tamra Kelly (Új-Zéland, Yealands Estate), a másik Marisa Nell (Dél-Afrika, Stellenbosch University).
Tőlük tanultam meg az újvilágban használt borkészítési technológiákat!
Marisa nagyon sokban hozzájárult ahhoz, hogy alaposan megismerjem az újvilági borokat és szőlőfajtákat. A női kezek nyomát leginkább a bor elnevezésében és címke designban, brand marketingben szoktam felfedezni (pl. Yealands-Babydoll Sauvignon Blanc).
 
Juhász Ádám
Juhász Testvérek Pincészete
 
Tóth Katalint szeretném kiemelni (Egri Borvár): Mindig kedves, mosolygós; jókedve hihetetlen szakmai alázattal párosul. A borokban tetten érhető az a precizitás és odafigyelés, amely szinte csak a nőkre jellemző... mi férfiak sokszor szétszórtabbak vagyunk - az élet minden területén.
Katával és a boraival való találkozás mindig feldobja a napomat és Eger megmutatja egy nagyon szerethető feminin arcát - a fogyasztók legnagyobb örömére.
Csizmadia Miklós,
Veritas kiskereskedelmi vezető
 
Nemcsak a nőnap mondatja velem, jó ideje figyelem női borászok borait, és többször megfogalmaztam már, hogy nagyon kedvelem őket.
 
Magyarországon és külföldön is tapasztalom, hogy - különösen azoknál a fajtáknál, ahol sokat számít az elegancia, a báj, a finesse -, a nők finomabban nyúlnak a szőlőhöz és így különlegesen szép borokat alkotnak. Jó példa erre Berecz Stéphanie és a hárslevelű, Csetvei Kriszti és az ezerjó, de Szekszárdon is érezhető, hogy Heimann Áginak vagy Sebestyén Csillának milyen fontos szerepe van egy új, kifinomultabb, elegánsabb borstílus kialakításában.
Én személyesen is nagyon szeretem ezt az irányt, akárcsak a nőket.
dr. Fiáth Attila,
nemzetközi borakadémikus
 
Tudományosan igazolt, hogy a nők sokkal jobban kóstolnak, mint a férfiak; sokkal inkább hallgatnak az intuícióikra, és hál' istennek egyre több nő van a szakmában. Berecz Stéphanie-ra nagyon büszke vagyok és amióta a Pannon Borműves Céh tagja lett, úgy méginkább. Bárdos Sacival együtt ők valami fantasztikus dolgot képviselnek.
 
Az intuícióra és érzelmekre alapuló gondolkodásmódjuk lenyűgöz. 
 
Édesanyám, Kulcsár Edit, a Tokaji Borbarátnők elnöke, így a nők közül rá vagyok a legbüszkébb. Nemcsak szakmailag tartom nagyra, de az otthon melegét is mindig és mindmáig biztosítja. A nőiségnek ez az oldala is nagyon fontos. Minden sikeres férfi mögött egy nő áll - tartja a mondás, és ez nemcsak közhely. Végül, de nem utolsósorban a fogyasztókról se feledkezzünk meg. Tokaj-Hegyalján az édes borokat nem kizárólag a nők, de többségében a nők szeretik a leginkább. 
Tokajnak hatalmas szüksége van a nőkre. Tokaj és a világ felemelkedését is a hölgy fogyasztókra bízom. Számítok a hölgyekre nagyon. 
Demeter Endre, 
Demetervin, Mád
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé