Tokaj ékköve: Gróf Degenfeld Kastélyszálló

Borászportál
2012. október 24., 15:29


Túraajánló - A Tokaj-hegyaljai turisztikai szolgáltatások kibővítése érdekében a család átalakította a szőlőbirtokon álló, egykori vincellér iskolát négy csillagos kastélyszállóvá, melynek eredményeként 2003. május végén a szálloda megnyitotta kapuit a látogatók előtt.
Tokaj ékköve: Gróf Degenfeld Kastélyszálló
 
A pincészet központjában, a Terézia kert közepén, festői környezetben, öreg fák között található a négy csillagos, légkondicionált Gróf Degenfeld Kastélyszálló, amelyben húsz kétágyas szoba és egy lakosztály várja a vendégeket. A monarchia-kori hangulat és a természet adta nyugalom ejti rabul az ide érkezők szívét és lelkét. A gyönyörű környezet mellett szakképzett személyzet biztosítja a magas színvonalú, de egyben családias hangulatú vendéglátást.
 
A kastély parkjában található fűtött, feszített víztükrű, nyitott medence 2004. augusztus közepétől kínál felhőtlen kikapcsolódást felnőttnek, gyereknek egyaránt. A vendégek kényelmét a hozzá kapcsolódó szauna, jól felszerelt fitness terem, drink bár, napozó terasz, kulturált öltöző-zuhanyozó növeli. Az árnyas fák tövében fekvő, éjszakai megvilágítással rendelkező, minden igényt kielégítő rekortán borítású, nemzetközi versenyekre is alkalmas teniszpályáink ideális kikapcsolódást nyújtanak a mozgást, sportot kedvelő vendégek részére.
A kastélyszálló múltidéző utazása a földszinten található szalonban és könyvtárteremben sem ér véget, amely nagyszerű színhelye lehet a pihenésnek, olvasásnak.
Az antik bútorok, a régi festmények, a velencei csillárok 19. századi miliőt idéznek fel és kápráztatják el a betérőket. A kényelmes és szép fotelek, a márvány kandalló melege nyújtotta komfort egy pohár tokaji bor mellett élvezhető leginkább. A könyvtárszoba a gondolatok ihletője, a halk csevegés és olvasgatás otthona.
Tokaj ékköve: Gróf Degenfeld Kastélyszálló
A kastélyszálló impozáns étterme
A család még számos tervet dédelget annak érdekében, hogy a turisztikai szolgáltatások palettája bővüljön, többek között a Terézia kápolna rendbehozatala szerepel az elképzelések között.
A Degenfeld család
A német-magyar származású Degenfeld grófi család múltja a kora középkori Svájcba vezet, Magyarországon és Erdélyben a XIX. század elejétől találjuk meg őket. Elsőrangú birtokaikkal fontos szerepet töltöttek be Tokaj-hegyalja történelmében. Gróf Degenfeld Imre, mint az egyik legjelentősebb tokaji birtokos, alapító tagként vett részt az 1857-ben alakult Tokaj-hegyaljai Bormívelő Egyesület munkájában.
Túraajánló
A Gróf Degenfeld Kastélyszálló**** egy speciális kétéjszakás csomagot kínál azoknak akik csendes vidéki környezetben szeretnék eltölteni Mindenszentek ünnepet.
A csomag tartalmáért kattintson ide.
A trianoni békeszerződést követően a család erdélyi és magyarországi ágra szakadt. A magyar birtokok örököse, gróf Degenfeld Sándor, a II. világháború után feleségével, Bethlen Ágnes grófnővel vagyonától megfosztva Romániában élt. 1964-ben vándoroltak ki Németországba, ahol új egzisztenciát teremtettek. Leánya, Degenfeld Mária grófnő Dr. Thomas Lindnerrel kötött házasságot; két gyermekük van: Caroline és Móricz.
1994-ben elhatározták, hogy követve a több mint egy évszádos hagyományt, újjáélesztik a szőlőbirtokot. A megvalósítás érdekében első osztályú termőterületeket, valamint egy ősi pincét vásároltak a Tokaj melletti Tarcalon.
Tokaj ékköve: Gróf Degenfeld Kastélyszálló
Tokaji aszúk a Degenfeld Szőlőbirtok pincéjében
A beruházást követően 1996-ban kezdődött meg egy modern borászat felépítése Salamin Ferenc építész tervei alapján. A pince fölött elhelyezkedő egykori présházban kaptak helyet az irodák, ehhez kapcsolódó új épületrészben történik a szőlőfeldolgozás és a borászati munka.
A szőlőbirtok központi részén, 2003-ban nyitotta meg kapuit Tokaj-Hegyalja első négycsillagos szállodája, az egykori vincellérképző iskola átalakítását követően, a Gróf Degenfeld Kastélyszálló.
„A nemesség kötelez”- ez a filozófia tükröződik a kompromisszumot nem ismerő minőségi munkában.
Degenfeld Szőlőbirtok
A Degenfeld grófi család elsőrangú birtokaival fontos szerepet töltött be Tokaj-hegyalja történelmében. Gróf Degenfeld Imre, mint az egyik legjelentősebb tokaji birtokos, alapító tagként vett részt az 1857-ben alakult Tokaj-hegyaljai Bormívelő Egyesület munkájában.
 
A 100 hektáros birtokrészek, a tarcali Terézia dombon és a Mézesmál dűlőben, Mád, valamint Mezőzombor határában terülnek el, és egész Tokaj-hegyalja legjobb szőlőterületei közé tartoznak.
 
A megvásárolt épületegyüttes az 1872-ben királyi parancsra létesített egykori vincellérképezde. A hajdani iskolaépület ma kastélyszállóként.működik, a gyakorlati oktatás helyszínéül szolgáló pince a borok érlelésének helyszíne. 
 
Tokaj ékköve: Gróf Degenfeld Kastélyszálló
A 100 hektáros birtokrészek, a tarcali Terézia dombon
 
A beruházást követően 1996-ban kezdődött meg egy modern borászat felépítése Salamin Ferenc építész tervei alapján. A pince fölött elhelyezkedő egykori présházban kaptak helyet az irodák, ehhez kapcsolódó új épületrészben történik a szőlőfeldolgozás és a borászati munka.
Fotók és további infók: www.hotelgrofdegenfeld.hu
Winelovers borok az olvasás mellé