Hogyan szervezz bortúrát?

Fendrik Zsóka
2015. április 25., 21:37


Egy bortúra megszervezése időigényes, ám megéri kutatni, hogy megtaláld a legvonzóbb pincészeteket, éttermeket, programokat és mindehhez a tökéletes szállást! Összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, amelyek segítségével könnyebben megszervezheted a következő bortúrádat.
Hogyan szervezz bortúrát?
Forrás: Robertsonwinetours.com
Eldöntötted az úti célt, de hogyan tovább? A legnagyobb segítség mindig egy ismerős, aki már járt, vagy netán ott él az általad kiszemelt borvidéken. Az ő személyes tapasztalata a leghasznosabb a további tervezéshez.
 
Az odautazás megszervezése
 
Milyen közlekedési eszközzel célszerű utazni bortúrára? A repülő gyors, kényelmes és van olyan régió, ahová csak ezzel lehet eljutni. De van egy kis bökkenő vele: bor szállítására nem igazán alkalmas. Pedig egy bortúrából nem szokás üres kézzel hazatérni. Ha nincsen túl messze az úti cél, akkor praktikus és kényelmes megoldás a busz és vonat is. A hátrányuk, hogy időponthoz kötött menetrendjük van, és a pincészetek zöme nem a városok központjában található, így ezekhez külön meg kell szervezni a kijutást. Ami jó hír, hogy egyre több biciklikölcsönző üzemel, vagy saját borvidéki kerékpárokat is találunk. Az autó komfortos, rugalmas és szállíthatsz benne annyi csomagot, amennyi csak belefér. Az autó hátránya Magyarországon, hogy zéró az alkoholtolerancia, míg külföldön 1-2 pohár bor megengedett a vezetésnél.
 
A Google útvonaltervezője kiválóan alkalmas, hogy leggyorsabban eljuss A-ból B-be. Elsősorban autóút esetén célszerű használni ezt vagy a ViaMichelin-t.
 
Hogyan szervezz bortúrát?
Fotó: Notizie.it
 
Szállás keresése
 
Szerencsére már vannak nagyon jó szállás kereső oldalak az interneten. Ilyen például a Booking.com, ahol a korábbi vendégek véleménye és értékelése is olvasható. A talán kevésbé ismert, de szintén könnyen kezelhető honlap az Airbnb.hu. Itt kiváló magánszállásokra bukkanhatsz, korrekt áron. Ha vérbeli túrázó vagy, akkor érdemes a kempingeket is lecsekkolnod, mert az utóbbi időben ezek színvonala is sokat nőtt, van, ahová még sátrat sem kell vinni magaddal! A Google-ben a város vagy régió nevével együtt keress rá a kempingekre, így biztosan találsz kedvedre valót. Érdemes a végleges foglalás előtt megnézned, hogy mit írnak a helyről a TripAdvisor.co.uk oldalon, ahol pontszámok és vélemények vannak feltüntetve.
Borászatok felkutatása
 
A kiszemelt borvidék honlapja az első kapaszkodó, ahol biztosan megtalálod a terület összes borászatát. Az ott felsorakozó sok-sok név közül nehéz a választás, de segíthet a különböző toplisták böngészése, amelyeket megtalálsz például a Decanter.com, Wine Spectator.com oldalakon, és más külföldi blogokon. Olaszországban működik a Slow Food mozgalom, amelyhez borászatok is hozzákapcsolódtak. Ha kedveled a természet közeli borokat, akkor érdemes átböngészni a Slow Wine honlapján található borászatokat is.
 
Jó, ha telefonon vagy e-mailen előre egyeztetsz időpontot a pincészettel, mert kisebb borászatok nyitva tartása bizonytalan lehet!
 
Ha külföldi borászathoz látogatsz kedves gesztus, ha viszel magaddal ajándékba pár palack, jó magyar bort. A világban nagyon érdeklődnek a magyar borok iránt, örömmel fogadják majd a számukra ismeretlen tételeket.
 
Hogyan szervezz bortúrát?
Fotó: Globaladventuress.com
 
Éttermek keresése
 
Ha egy régió borászata felkelti az érdeklődésedet, akkor a gasztronómiájába is érdemes betekintést nyerned, hiszen a bor ennek része. Az autentikus és regionális helyek felkutatásában segít a helyi Tourinform iroda, a TripAdvisor.com, illetve a Michelin Guide. Érdemes olyan éttermet választani, amelyet a helyi borászatok honlapja is feltüntet!
 
Itt is célszerű előre asztalt foglalni, mert hétköznap is lehet teltház.
 
Hogyan szervezz bortúrát?
Fotó: Wineonaplatter.com
 
Egyéb programok
 
A borászatokon kívül a város és a környék látnivalói is feldobják a bortúrát. Két pincészet között, pihenés gyanánt egy-egy kulturális program is belefér. Nagyobb városok útikalauza beszerezhető a könyvesboltokban vagy Tourinform irodákban. Egy térkép sem árt, hogy biztosan ne tévedj el. Ha a szállás közelében van például tó, erdő, farm, akkor két borkóstoló között jó ötlet egy túrát beiktatni.
 
Az utazásszervezéshez segítséget nyújtó honlapok, irodák:
  • borvidéki honlap
  • TripAdvisor
  • Booking.com, Aibnb.hu
  • ViaMichelin
  • Google
  • Tourinform irodák
Winelovers borok az olvasás mellé