Idén muszáj Pannonhalmára figyelned

Geri Ádám
2018. április 02., 07:36


A Pannonhalmi Borvidék a második legkisebb a betelepített termőterület alapján, alig nagyobb, mint Somló. Idén nyáron azonban bizonyosan ezen a borvidéken lesz a legmagasabb az egy hektár szőlőre eső kultúr- és szabadidős programok száma.
Idén muszáj Pannonhalmára figyelned
Bár a pannonhalmi borkészítés több évszázados múltra tekint vissza, önálló borvidékké csak 1990-ben nyilvánították, azóta sem tartozik a legfelkapottabbak közé. Idén ez változhat, ezen az alábbi 2018-as színes programkavalkád (is) hivatott lendíteni.
 
Tavaszköszöntő borvacsora
 
A tavasz Pannonhalmán a Pannonhalmi Apátsági Pincészet immár hagyományosan a Viator Apátsági Étteremben megrendezett szezonindító borvacsorájával köszönt be végleg. Idén erre április 6-án pénteken 19.00 órakor kerül sor. Az új évjáratú, friss tételeket és különleges ritkaságokat egyaránt felvonultató borsort Liptai Zsolt, a pincészet borásza mutatja be, a fogásokat hozzá Gyurik Gábor, a Viator Étterem és Borbár séfje készíti. Asztalt foglalni a +36/96/570-200 telefonszámon vagy a viator@viator.co.hu címen lehet.
 
 
 
Pannonhalmi Pincevágta
 
Aki a vacsora után hétvégére is marad, az rögtön megismerkedhet a borvidék többi meghatározó pincészetével. Április 7-én szombaton indul ugyanis a Pannonhalmi Pincevágta nevű „teljesítménytúra”, ahol a bátrak hét borászatot (Pécsinger Szőlőbirtok, Ács György Pincészete, Babarczi Szőlőbirtok, Hangyál Pince, Cseri Pincészet, Herold Pince, Pannonhalmi Apátsági Pincészet) látogatnak meg 8 óra alatt, miközben meg is ebédelnek. A pincék között busz szállítja a résztvevőket. Fontos, hogy emiatt korlátozottan állnak rendelkezésre férőhelyek, így csak előzetes regisztrációval lehet részt venni, április 4-én 16 óráig kell e-mailt küldeni a borpromo@borpromo.hu címre. További információk +36 20 566 0803.
 
 
Borcamino
 
Május 5-én, a szőlővirágzás idején rendhagyó borvidéki dűlőtúrára hívja az érdeklődőket a Hangyál Pince és a Pannonhalmi Apátsági Pincészet. A 18 km-es túra ellátogat a borvidék legjelentősebb dűlőibe, egy szakaszon pedig az El Camino zarándokút magyarországi útvonalát követi. A túra reggel 9-kor indul az Apátsági Pincészettől, hogy a kirándulók a Széldomb-, a Babszökő- és a Gerha-dűlő érintésével megérkezzenek a Nyúl településen található Hangyál Pincészethez. A részvételi díj tartalmazza az útközbeni frissítőket, borokat, harapnivalókat, a meleg ebédet és az esti győri visszabuszozást is. Jegyek április 20-ig válthatók a túra két végpontját képező pincénél, valamint a győri Árkád borszaküzletében. További információ: +36/30/756-8789.
 

 
 
Pünkösdi borvidéki pincejárás, szőlővédőszentek ünnepei
 
Idén május 19-21. a pünkösdi hétvége, és bár ez az ünnep a borhoz nem kapcsolódik annyira szorosan, a Pannonhalmi Borvidék ezt is alaposan megünnepli. A helyi pincék hagyományosan nyitott ajtókkal, jó borokkal és hangulatos koncertekkel készülnek.
 
Nem úgy a szőlővédőszentek ünnepei, ami egy olyan szakrális helyen, mint Pannonhalma szinte kötelező. Ennek megfelelően méltó módon emlékeznek meg róluk. A legközelebbi Szent Orbán-napja, az ő tiszteletére május 26-án igazi bor- és gasztroünneppel várja a Pannonhalmi Apátsági Pincészet a látogatókat. A nyitott pince ezúttal szó szerint értendő, ezen a napon ugyanis nem lesz vezetett pincetúra vagy borkóstoló, mindenki szabadon sétálhat a járatokban. A pince egyes pontjain azonban a borászat munkatársaiba lehet futni, akikkel kötetlenül el lehet beszélgetni egy pohárka bor mellett. Aki végigjárja ezeket az „ellenőrzési pontokat”, az a nap végére átfogó képet kap a pincészet teljes szortimentjéből, hogy kifelé menet kiválaszthassa és megvásárolhassa a mintaboltban a számára legkedvesebb tételeket, ezen a napon egyedi kedvezménnyel. Színesíti a programot, hogy a nap során egy vándor zenetrió is felbukkan a pincén belül s kívül különböző pontokon, kellemes háttérzenét biztosítva a poharazáshoz.
 
Idén muszáj Pannonhalmára figyelned

A védőszentek ünnepeiből a májusi után időrendben a novemberi Szent Márton-napi ünnep következik, amelynek alkalmával az egész borvidéken nyitott pincékkel és újborokkal várják a látogatókat. Hosszú évek óta hagyomány Pannonhalmán a december 27-i Szent János-napi borszentelés is, amikor a helyi borászok a főapátságban összegyűlnek, hogy a főapát igeliturgia keretében megáldja a boraikat. Ez az esemény is nyilvános, ráadásul az előző években már-már többen voltak rajta, mint a karácsonyi éjféli misén. A védőszentekkel kapcsolatos ünnepek körét a januári Szent Vince-nap zárja, amikor a jó termés reményében – imádsággal kísérve – a szőlőtőkéket meghintik a Szent János-napon megáldott újborral és Vince-vesszőt vágnak. A teljes túra „belső köre” 4 dűlőből és 30 km-ből áll, a kevésbé bevállalósaknak az utolsó, Széldomb-állomásra szerveznek pálinkás, pogácsás, forraltboros túrát.
 
 
Pannonhalmi Jazznyár
 
A nyár a jazzé, a bor és gasztronómia szimbiózisáé és a természeté Pannonhalmán. Immár 12 éve rendezik meg négy-öt pénteki estén a Pannonhalmi Jazzteraszt az Apátsági Pincészetnél. Két év szünet után a rendezvény visszaköltözik a pincészet idén megújult borteraszára, hogy a látogatók megint teljes valójában élvezhessék a finom bor, a minőségi zene és a csodás természet felülmúlhatatlan hármasát. A terasz mellett idén további újdonság, hogy a zenei kínálat összeállításánál ezúttal nemzetközi vizekre (is) eveznek a szervezők.
 
Idén muszáj Pannonhalmára figyelned
 
A június 15-i első alkalommal Magdalena Chovancova cseh jazzszaxofonos és nemzetközi csapata játszik, míg a júliusi koncerten a magyar származású, de Barcelonában élő és Los Angelesben is munkálkodó jazzdobos Borlai Gergő mutatja meg zenésztársaival a jazz feszesebb oldalát.
 
 
Levendula SWEET
 
Pannonhalma másik (harmadik, negyedik...) büszkesége az apátsági arborétum és gyógynövénykert. A 22 hektáron elterülő kert a monostor 996-os alapításától szerves része a bencés szerzetesek mindennapjainak. A levendulás termékek mára az apátság egyik védjegyévé váltak. Minden évben kiemelt esemény a Levendulanapok elnevezésű program, ami a virágzás és aratás idejével esik egybe. A levenduláshoz és a feldolgozóba szervezett túrákon túl a lepárló belső udvarán termékbemutatók, kóstolók és koncertek gondoskodnak a vendégek teljeskörű kényeztetésről.
 
Idén muszáj Pannonhalmára figyelned
 
A Levendulanapok amolyan betétprogramjaként immár harmadik alkalommal június 30-án rendezik meg a Levendula SWEET Édességnapot. A SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) mozgalmat nevében is megidéző esemény tulajdonképpen egy levendulára hangolt édességünnep: a VIATOR Étterem és a Pannonhalmi Apátsági Pincészet meghívására érkező street foodosok, cukrászok, fagylaltfőzők és kézművés édességkészítők építik be kreációikba a levendulát. A napot egy helyi bulizenekar koncertje zárja, amely a napközben felszedett édes kalóriák vidám búcsúztatását is küldetésének tekinti.
 
Mit tehetünk még ehhez hozzá? Pannonhalma élmény – légy a részese!
Winelovers borok az olvasás mellé