Jönnek az egyedi bikavérek február 20-án!

Borászportál
2015. február 11., 13:24


Február 20-án kerül megrendezésre az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj a budapesti Corinthia Hotelben. Ez a nap, a két borvidék híres házasításáról fog szólni. Gál Lajos egri borászt kérdeztük, hogy beszéljen a bikavér kialakulásáról, jelenlegi helyzetéről. Szerettük volna azt is megtudni, hogy megfigyelhető-e a minőségi javulás az utóbbi években bikavér fronton, és miért vannak még mindig hatszáz forintos bikavérek a piacon.
Jönnek az egyedi bikavérek február 20-án!
Fotó: Avirid.hu
Mikor és hogyan alakult ki a bikavér szabályozása Egerben?
 
A szabályozásnak már történelme van a borvidéken. Volt egy nagy motivációnk, nekünk termelőknek a kilencvenes években, amit a néhai Egervinnek „köszönhetünk”. Ugyanis a borászat jogellenesen védette le az egri bikavér szójegyet, mellyel szemben a szakma elkezdett tiltakozni. Megfogalmaztuk, hogy mi is ez a házasítás és szabályozást vezettünk be a termelésével kapcsolatban. Majd 1997-ben aláírtuk a kódexet, azóta kötelező megfeleli az ebben kijelentett elvárásoknak, ha valaki bikavért szeretne lepalackozni.
 
Minden bikavér házasításnak kékfrankos alapúnak kell lenni. Miért ezt választották ki főfajtának?
 
Egyedi karakter és jelleg, minden bikavérrel ezt kell hangsúlyozni. Mi befolyásolja ezeket a különleges tulajdonságokat egy bornál? Leginkább a termőhelyi adottságok és a fajtahasználat. A termőhely egyediségét jól tudja adaptálni a kékfrankos, valamint elterjedt fajta a borvidéken, hiszen 1100 hektár van telepítve belőle. Ez a meghatározó fajtája a házasításnak, ezen kívül még 13 szőlőfajtát lehet a küvé készítésekor felhasználni.
Milyen kategóriái vannak a bikavérnek?
 
Három kategóriát különböztetünk meg: classicus, superior és grand superior. Az alapkategória esetében minimálisan 3 fajtából kell állnia, de a magasabb szinten már 5 különböző típusú szőlőből kell készíteni a küvét. Én mindig több fajtát házasítok, még a classicus bikavéremnél is, mert ezzel növelni lehet a komplexitást. A cabernet sauvignon és franc fajtákból együtt maximálisan 30% használata engedélyezett a két felső kategóriában, annak érdekében, hogy ne uralkodjon el rajta a cabernet jelleg a boron.
 
Ön mindhárom szinten elkészíti a házasítást?
 
Igen, mind a három kategória megtalálható a szortimentben. Idén nyáron kerül forgalomba a 2012-es Pajados Egri Bikavér Grand Superior, így már teljes lesz a sor. A fajtahasználat terén említettem már, hogy én több típussal szeretek dolgozni és a házasítások ettől komplexebbek lesznek. Fontosnak tartom még a kékfrankos mennyiségének kérdését. Minden bikavéremben a szabályozásban meghatározott, maximális 50 %, kékfrankos van.
 
Jönnek az egyedi bikavérek február 20-án!
A minőségi bikavérért tartott rendezvények egyike az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj
 
Mit gondol a szupermarketekben kapható 600 forintos bikavérekről? Lehet ellene küzdeni, hogy ezek ne jelentsenek veszélyt a minőségi tételekre?
 
A piac más dolog, mint a szabályozás. Ott a kereslet-kínálat törvénye uralkodik az ár-érték arány mellett. Ha valamiből sok van, akkor azt kevesebbért lehet csak eladni. Ezek a 6-800 forintos bikavérek ár-érték arányban jók. Nem csoda, hogy 8-9 millió palackot tudnak eladni belőle évente. Van egy vevői igény rá, amit kiszolgálnak a termelők. Ebből él a borvidék nagy része, a legnagyobb bevétel a bikavérből van. tavaly 102 000 hektoliter bor készült egri néven, amiből 62 000 hektoliter volt bikavér.
Folyamatos a küzdelem. Soha nem lehetünk elégedettek, a minőséget javítani kellene. De már most is sokkal jobb a helyzet, mint a szabályozás előtt volt. Ahhoz képest óriási minőségi fejlődésen ment keresztül a bikavér, de nem elegendő. Például régen melegített eljárással is készítettek bort, aminek „remek” főtt íze volt.
 
Milyen borokkal készült a február 20-ai Bikavér Párbajra?
 
Két bort vihetünk magunkkal, az egyik a 2011-es Egri Bikavér Superior lesz, a másik a 2009-es Pajados dűlős bikavér. Sok termelő készül dűlőszelektált tételekkel, annak érdekében, hogy megmutassuk a borvidékünk egyediségét és lehetőségeit.