Kis borválogatás húsvétra


2024. március 21., 13:46


Húsvétkor nagy a jövésmenés, vendégségbe indulunk, vendégeket fogadunk. A megszokott, hagyományos menü mellett - amely minden évben ugyanaz, de minden családban más és más -, jól jöhet egy kis boros újítás. Az alábbi 5 tétellel biztosan nem lövünk mellé!
Kis borválogatás húsvétra
A húsvéti terített asztal főszereplője a legtöbb családban a húsvéti sonka. A hozzá passzoló bor megtalálása azért nem olyan könnyű, mert egyrészt vöröshús, amihez kapásból vörösbort választanánk, de legtöbbször hidegen fogyasztjuk friss zöldségekkel, salátával. Éppen ezért a legjobb választás egy testesebb, erőteljesebb savakkal bíró, de nem vagy nem túlzottan hordós érlelésű fehérbor. A három fehérbor mellett cikkünkban azért egy vendégváró pezsgőt, és egy prémium vöröset is ajánlunk, hiszen a sonka mellett gyakran a báránysült is helyet kap az asztalon.
 
Fehérvári Blanc de Noir
 
Ikonikus Blanc de Noir, ami nem csupán feszegeti, újra is írja a szabályokat!
 
Klasszikus francia stílus: a Grand Reserve Blanc de Noir páratlan különlegesség a maga nemében. Autentikus, több mint 24 hónapon át seprőn érlelt méthode traditionelle tétel, mely méltósággal tiszteleg a francia pezsgőmesterek és somlói borászok évszázados tudása előtt, miközben csibészesen meg is kérdőjelezi mindazt. Halvány pirkadt színében már első pillantásra is felfedezhetjük a pinot noir jelenlétét, amit az illat végképp bizonyossá tesz. Tipikus, a fajtára jellemző érett aromákkal, sokrétű, összetett karakterrel bíró pezsgő. Ízében rendkívül gazdag, mégis elegáns, kifinomult habzás, krémes, izgalmas korty jellemzi.
 
Kis borválogatás húsvétra
 
Büttner Badacsonyi Kéknyelű 2020
 
A Badacsonyi borvidék emblematikus szőlőfajtájának szép példája.
 
A Büttner Badacsonyi Kéknyelű világos aranysárga színű, ásványos aromákkal, amit a háttérből kíváncsian kandikáló fehér húsú gyümölcsök egészítenek ki elegánsan. Kóstolva száraz, életteli savérzet, a vulkanikus talajnak köszönhető felsejlő sós érzet, masszív közepes test és szép hosszan búcsúzó utóíz jellemzik. Minden tekintetben klasszikus kéknyelű, amely pazar érlelési potenciállal rendelkezik. Fehér húsú szárnyasokból és halakból készített ételekhez, salátákhoz, vagy akár főfogásként fogyasztott saláta-költeményekhez is tökéletesen illeszkedik.
 
Kis borválogatás húsvétra
 
 
Kancellár Somlói Juhfark 2020
 
A Somló-hegy legszebb ültetvényeinek bazaltos, vulkanikus területeiről.
 
A Kancellár Somlói Juhfark Intenzív aranysárga megjelenésű, illata igazi ásványbomba, amit aszalt gyümölcsök jegyei egészítenek ki. A bor kóstolva száraz, sós, eleven savérzet, feszes felszínű izmos test, vibráló energia jellemzi a kortyot. Ízében bazalt és gyümölcsök paroláznak. Nem más ez a bor, mint híd a termőhely és a fogyasztó között. Halakból és szárnyasokból készített fogásokhoz, sertéssültek mellé érdemes felszolgálni.
 
Elismerések:
Berliner Wine Trophy 2023 és 2024 - Aranyérem
 
Kis borválogatás húsvétra
 
AM-Tokaj Absolutio 2017
 
Különleges komplexitású, mégis frissítő bor azoknak, akik igazi ritkaságra vágynak.
 
Kézzel szüretelt, 75% furmintot és 25% hárslevelűt tartalmazó száraz fehérbor, amelynek alapanyaga a Tokaji borvidék napsütötte déli-fekvésű történelmi dűlőjében, a Teleki dűlőben termett. Az Absolutio élénk és harmonikus savakkal, kerekségével, ásványosságával már az első perctől megnyerő, aszalt gyümölcsös aromái hosszan érezhetőek. Likőrös jellege, és nem mindennapi, 16% feletti alkoholtartalma is különlegessé teszi. Fehér vagy vöröshúsok mellé, de akár halakkal társítva is kiválóan feldobja a hétköznapokat, egyedisége pedig az ünnepek borává is teszi, sőt önmagában fogyasztva is maga az alkalom. 
 
Kis borválogatás húsvétra
 
Streit-Zagonyi Villányi Franc 2018
 
A katonaős (és hős) Zágonyi Károly őserejét, virtusát, győzni és élni akarását töltik palackba.
 
A Streit-Zagonyi Villányi Franc mély rubin színű bor, illatában túlérett fekete bogyós gyümölcsök, aszalt szilva, szederlé van körül fonva bourbon vanília, bonbon meggy, puncs, kakaóbab, szegfűszeg, fahéj, szilvalekvár aromáival. Kirobbanóan gazdag korty, simára polírozott tanninokkal és kerek savakkal. Ízében is visszaköszönnek az erdei gyümölcsök és a fűszerek. Tömörsége, intenzitása és lecsengése példás. 
 
Kis borválogatás húsvétra
 
A villányi Streit-Zagonyi Borászat idén a Winelovers Grandon a Jövő Borfogyasztója esemény szponzora, és a Villányi Franc mellett egy fehér-, egy rozé-, valamint egy könnyedebb vörösbort is bemutat a szortimentjéből.
 
Ha nem sikerült beszerezni, április 6-án a Winelovers Grandon is megkóstolhatod a fenti borokat többszáz másik tétellel együtt.
 
Winelovers borok az olvasás mellé